Люди, діти і завод

01.03.2007
Люди, діти і завод

Дим iз цих заводських труб, вважають городяни, шкодить екологiї мiста.

      ...У фантастичному місті майбутнього з роману Марини та Сергія Дяченків «Дика енергія. Лана» мешкають люди, яким, аби жити, щодня потрібна енергія. Її виробляє загадковий Завод, про який ходить багато різних чуток. Але ніхто не знає головного: щоб виробляти енергію для одних, Завод знищує інших. Щось подібне відбувається і в львівському містечку Кам'янка-Бузька. Відколи закордонний інвестор облаштував там завод з виробництва будматеріалів «Кроно-Україна», тринадцять тисяч жителів не мають спокою. З одного боку —  завод дає роботу і надходження в місцевий бюджет. З іншого — відколи у березні 2002 року підприємство запрацювало, у містечку різко зросла смертність. За словами місцевих мешканців, викиди заводу містять аміак, деревний пил і формальдегіди (останні, як відомо, належать до групи канцерогенів). Тож у районі помітно побільшало онкологічних і алергічних захворювань, а у вагітних жінок почастішали викидні...

      Цього року протистояння ще більше загострилося. Річ у тім, що керівництво заводу вирішило розширити виробництво, увівши нову лінію з виготовлення постформінгових плит (досі тут виготовляли шліфовані та ламіновані плити). Щоправда, ТОВ спочатку вирішило вислухати думку народу, тобто провести громадські слухання. Проте обурені мешканці, особливо прилеглих до заводу вулиць, переконані, що ці слухання — лише прикриття заздалегідь прийнятого рішення.

      Громада не згодна не те що на розширення виробництва, а в категоричній формі вимагає закриття підприємства взагалі. Як аргумент люди наводять, зокрема, і такий факт: торік смертність у місті вже перевищила народжуваність — вперше за останні 15 років, як запевняють мешканці. «Від диму із заводської труби постійно сльозяться очі й пече у горлі. На нашій вулиці померло вже четверо людей від раку легенів. Мати померла від ниркової недостатності, а тому я до кінця боротимусь за закриття заводу», — каже Ганна Стронціцька, яка мешкає на вулиці Богдана Хмельницького, прилеглої до підприємства. На жаль, вона не єдина в місті, хто втратив близьку людину і вважає, що винним у цьому є діяльність підприємства. Степан Грондзаль теж живе на вулиці, розташованій неподалік горезвісного підприємства: «Три місяці тому я втратив дружину, яка померла від раку легень. Це, без сумніву, наслідок екології в місті». У місті навіть плодові дерева всихають, що вже про людей казати! Правда, головний лікар місцевої лікарні Олександр Ковальчук у розмові з кореспондентом «УМ» не підтвердив, але й не спростував підозри мешканців міста. «Люди щодня помирають від раку легенів по всій Україні, і ніхто не пов'язує це з діяльністю якогось конкретного підприємства», — відповів очільник місцевої лікарні.

      Начальник санепідемстанції Олександр Марцинковський розповів, ніби під час запуску об'єкта в експлуатацію проектна документація не передбачала очисних споруд. І хоча він не виключає, що люди таки мають рацію, розводить руками, бо закони ТОВ не порушує. «За період його роботи санепідемстанція разом із екологічними службами району проводила всі необхідні планові заміри в трьохсотметровій зоні. Ніяких порушень ми не виявили. Очевидно, причиною потрапляння в атмосферу міста викидів є те, що підприємство розташоване з підвітряної сторони, однак це не заборонено законодавством».

      Позицію громадян підтримує міський голова Михайло Владика. Однак вважає, що розставити всі крапки над «і» в цьому питанні мають компетентні органи, врахувавши і думку мешканців. Для міста ж діяльність «Кроно-Україна» справді є вигідною. «Підприємство відраховує до місцевого бюджету податки. Окрім того, на заводі працевлаштовані понад 350 людей, принаймні стільки ж сімей мають годувальників і дохід», — каже мер.

      Довідатися думку керівництва ТОВ «Кроно-Україна» «УМ» не вдалося. На заводі спочатку повідомили, що директора зараз немає на місці, а потім зателефонували у редакцію і пояснили, що він у відрядженні.

      Наразі питання діяльності заводу заслухала позачергова сесія міської ради і  вирішила поки що не надавати дозвіл на відкриття нової виробничої лінії. Натомість зобов'язала визначити санітарно-захисну зону підприємства, провести інвентаризацію стаціонарних джерел викидів відходів в атмосферу та звернутися до Львівської обласної ради з проханням розглянути доцільність діяльності ТОВ «Кроно-Україна». Також пообіцяли провести міський референдум, а через два місяці зібрати ще одну сесію і знову розглянути дане питання.

      Однак людям мало віриться, що до них дослухаються і будуть якісь результати навіть після рішень сесії міської ради. Ініціативна група навіть направила листа закордонному інвестору, аби той приїхав і допоміг владнати проблему, проте ані відповіді, ані власника громадяни так і не дочекалися. Боротися з підприємством городяни налаштовані рішуче: в разі потреби обіцяють перекривати автошляхи та блокувати залізницю.