Вшановуємо й виграємо

28.02.2007
Вшановуємо й виграємо

Борці порадували глядачів видовищними прийомами. (Фото Миколи СТЕПАНЦЯ.)

      Традиційні змагання борців у Києві мають сталий авторитет у світі, тому й цього разу у Палаці спорту зібралася велика компанія — 377 спортсменів із 28 країн, серед яких чемпіони Європи, світу, Олімпійських Ігор. Турнір відрізняється від решти своєю незвичною посвятою одразу всім українським борцям. Деякі з ветеранів були присутні на трибунах — чемпіони світу й Олімпіад Іван Богдан, Сергій Бєлоглазов, Ілля Мате, Михайло Харачура. Крім того, у змаганнях брали участь і молоді атлети — юніорські змагання розпочалися в п'ятницю у Броварах, а завершилися у вихідні вже в столиці.

      У складі збірної України бракувало тріумфаторки Афін-2004 Ірини Мерлені, яка взяла паузу у виступах у зв'язку з народженням дитини. Не було й переможця минулорічної світової першості Ібрагіма Алдатова. Екс-росіянин нещодавно мав проблеми зі здоров'ям, тому головний тренер чоловічої команди Руслан Савлохов вирішив поберегти «першого номера» в категорії до 74 кг.

      Натомість «вистрілив» у Києві ще один уродженець Осетії, якого українські фахівці нещодавно запросили до України. Чемпіон світу й Європи серед юніорів Георгій Тібілов сходу виграв турнір у категорії до 96 кг, впевнено здолавши у фіналі Василя Тисменецького. «Бронза» в цій вазі дісталася ще одному представникові господарів — Євгену Духіну. Так само беззаперечним виглядало домінування українців і в категорії до 60 кг, де досвідченому Василю Федоришину компанію на п'єдесталі склали молодий і несподіваний Максим Матусь із Хмельницького та Євген Хавілов.

      А найпереконливішою стала перемога львів'янина Андрія Стадника у вазі до 66 кг. Бронзовий призер чемпіонату світу-2006 у вирішальній сутичці у видовищному стилі здолав призера європейських першостей білоруса Альберта Батирова — запорукою перемоги став прийом туше. У цій же категорії третім став ще один наш представник — киянин Віталій Козлов.

      Також на найвищі сходинки п'єдесталу впевнено зійшли Тарас Данько і Вадим Тасоєв, довівши кількість золотих медалей нашої збірної до п'яти.

      Здобутки українських представниць прекрасної статі виявилися скромнішi. Найвищим досягненням стало друге місце у вазі до 63 кг Оксани Шалікової. Третіми у своїх категоріях стали Наталія Синишин (до 55 кг), Катерина Бурмистрова (до 67 кг) і Світлана Саєнко (до 72 кг).

      За словами тренера збірної Руслана Савлохова, турнір вніс ясність у табель про ранги вітчизняних борців. Тепер «перші номери» збірної готуватимуться до чемпіонату Європи, а другі — до розіграшу Кубка світу.

 

ТАБЛО

Переможці ХІІІ Міжнародного турніру, присвяченого видатним українським борцям

Київ, 24—25 лютого

       Жінки. Категорія до 48 кг — Уряк (Росія). До 51 кг — Рахманова (Росія). До 55 кг — Смирнова (Казахстан). До 59 кг — Канаєва (Росія). До 63 кг — Половнєва (Росія). До 67 кг — Рог'єн (Польща). До 72 кг — Перепьолкіна (Росія).

       Чоловіки. До 55 кг — Веліков (Болгарія). До 60 кг — Федоришин (Україна). До 66 кг — Стадник (Україна). До 74 кг — Бенілханов (Росія). До 84 кг — Данько (Україна). До 96 кг — Тібілов (Україна). До 120 кг — Тасоєв (Україна).

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Із перемогою повернулася з Кубка світу з греко-римської боротьби українська збірна, яка виступала в Туреччині без кількох лідерів, зокрема чемпіона світу Володимира Шацьких. На груповій стадії підопічні Нельсона Давидяна здолали команди Туреччини й Грузії, а у фіналі розібралися з американцями. У дуелі за «бронзу» господарі-турки виявилися сильнішими за росіян.