Яйця з усього світу

22.02.2007
Яйця з усього світу

Космачанка Ольга Реведжук писанкарством займається з дитинства. Перед Великодніми святами власні роботи та роботи двох своїх доньок жінка зазвичай привозить до Львова. (Фото Укрінформ.)

      Розташоване на висоті 500—600 метрів над рівнем моря, село Космач, що в Косівському районі Івано-Франківщини, є одним із найколоритніших населених пунктів Українських Карпат. Воно відоме далеко за межами Галичини талановитими майстрами народних художніх промислів та ремесел — різьбярами, килимарницями, вишивальницями, виробниками музичних інструментів та традиційного гуцульського одягу. Проте світової слави село зажило завдяки знаменитій космацькій писанці, особливістю якої є мініатюрний, дуже витончений розпис на жовтогарячому тлі.

      Саме в цьому селі торік зародилася ідея проведення міжнародного фестивалю етноеволюції «Великдень у Космачі» за участю фольклорних колективів і майстрів народної творчості з Європи, Австралії, Азії, Північної та Південної Америк. Тоді ж відбудеться Третій міжнародний з'їзд писанкарів і наукова конференція «Писанка — символ України».

      — Узяти участь у фестивалі, який триватиме з 30 квітня по 2 травня, — розповідає «УМ» ініціатор його проведення, заслужений майстер народної творчості України Дмитро Пожоджук, обраний минулого року на посаду сільського голови Космача, — вже виявили бажання близько тисячі народних умільців, музикантів, співаків та танцюристів. Обов'язкова умова для фольклорних колективів, звідки вони б не приїхали, приміром з Росії чи Британії, — виконання хоча б одного українського номера. На з'їзд писанкарів, окрім представників України, зокрема й Донеччини та Луганщини, зголосилися приїхати майстри з Австралії, Бразилії, Великобританії, Венесуели, Канади, Німеччини, Польщі, російських Приуралля та Сибіру, Словаччини, США, Франції. І не тільки посланці української діаспори, а й представники тамтешніх корінних народів. Вони представлять свої писанки, дряпанки, мальованки й декоровані яйця. Відбудуться майстер-класи з писанкарства, ліщиноплетіння, ткацтва та вишивки.

      Космачани, як видно, задумали здивувати етнографічний світ — на фестиваль очікується прибуття близько 15 тисяч учасників та гостей. Проте скарбниця організаторів «етноеволюції» потребує суттєвого поповнення спонсорськими коштами. За словами Дмитра Пожоджука, влада не тільки не запропонувала фінансової підтримки, а й не сприйняла саму ідею проведення фестивалю, мотивуючи свою позицію передусім нереспектабельним станом Космацького народного дому. Тому розрахунок організаторів — лише на власні сили. Наразі до оргкомітету долучилися представники сільських громад Криворівні, Брустур, Лючі, Прокурави та Стопчатова, які допомагатимуть розселяти учасників фестивалю по косівських турбазах та садибах зеленого туризму.