Пам'ять, вшанована традицією

21.02.2007
Пам'ять, вшанована традицією

Таким ми запам’ятали Сашка.

      29  лютого 2004 року в автокатастрофі загинув бронзовий призер Олімпіади-2000, абсолютний чемпіон Європи, переможець фіналу Кубка світу, капітан збірної України зі спортивної гімнастики, заслужений майстер спорту Олександр Береш. Того ж року його найкращий друг і партнер по команді Валерій Гончаров став ініціатором створення Фонду імені Береша. Уже на перші роковини загибелі Олександра у його рідному місті Херсоні відбувся юнацький турнір-меморіал. Організатори намагалися вивести змагання одразу на високий рівень, але до Херсона тоді з’їхалися лише українські спортсмени.

      Застаріле гімнастичне обладнання в херсонських спортшколах спонукало Сашкову дружину Світлану серйозно перейнятися проблемою придбання комплекту гімнастичних снарядів. Не встигли закупити нове обладнання й до нинішнього турніру, оскільки грошей, які виділив «губернатор» Херсонщини, не вистачило на митні збори й доставку. Проте Українська федерація гімнастики постаралася, аби турнір відбувся на сучасних снарядах, посприявши їхній доставці у Херсон із бази олімпійської підготовки у Конча-Заспі.

      «Це було дуже своєчасною допомогою, — відзначила Світлана Береш, — тим паче що цьогорічний турнір набуває статусу міжнародного: до Херсона приїдуть 16-річні гімнасти з Росії та Молдови. Переможці визначатимуться у командних змаганнях, багатоборстві та в окремих видах. За перемогу на перекладині (улюблений вид Береша) асоціація спортсменів «Клуб Біола» встановила спеціальний приз. На нинішньому турнірі, як і рік тому, на глядачів чекатиме не лише захоплююча боротьба, а й цікава шоу-програма та вечір пам'яті».

      У Херсоні вже встановлено меморіальну дошку та названо одну з вулиць на честь Олександра Береша. Молоді учасники турніру матимуть можливість поспілкуватися з видатними спортсменами, які завжди охоче приїздять на турнір. Зокрема, чекають на Лілію Подкопаєву, Юрія Білонога, інших олімпійських чемпіонів. На думку пані Світлани, найкращим вшануванням пам'яті Сашка буде розвиток гімнастики у його рідному місті.

      Додамо, що минулорічний меморіал Олександра Береша було визнано «подією року» в Херсоні. Відчувається ажіотаж і напередодні цьогорічних змагань, які відбудуться 24 лютого.

Ігор КОРОЛЬОВ.

 

  ВІДЛУННЯ КАТАСТРОФИ

      На жаль, і через три роки не поставлено крапку в розслідуванні автокатастрофи, в якій загинув лідер вітчизняної гімнастики. Як сказала дружина Олександра Береша, попри те, що Верховний Суд підтвердив вирок щодо винних у загибелі Сашка, 1 березня відбудеться розгляд ще однієї апеляції з боку підсудних.

      Нагадаємо, що «Пежо» Береша, виїжджаючи на трасу, зазнало нищівного удару від БМВ з автопарку Верховної Ради, в якому перебувала дочка першого заступника Голови парламенту Наталя Мартинюк. Водій того авто Сергій Антонюк значно перевищив швидкість, суд виніс йому вирок — 5 років позбавлення волі.