Луческу в пошуках виправдання

16.02.2007
Луческу в пошуках виправдання

До своїх воріт французи гірників підпускали нечасто. (Фото РЕЙТЕР.)

      Напередодні першого матчу 1/16 фіналу Кубка УЄФА наставник «Шахтаря» Мірча Луческу визнав, що в нього не буде алібі (погане поле чи погода) у випадку невдачі. Організаторам пощастило — снігу в день гри не було, тож футбол відбувався у цілком комфортних умовах на чудовому газоні. Не бракувало гірникам у домашньому матчі проти французького середняка й іншого важливого чинника — гольових моментів. Хоч як би хтось вихваляв оборону «Нансі» напередодні, але вона таки надала можливостi для взяття воріт Дам’єна Грегоріні. Однак результат на табло — 1:1. Тенденція, за якою донеччани не виграють у перших домашніх єврокубкових матчах нового року, збереглася.

      На свій перший офіційний матч у 2007 році «Шахтар» вийшов доволі «українізованим» — вітчизняний гравець був у кожній лінії. Щоправда, ніхто з них не спромігся зробити гарної реклами національному футбольному продукту. У голкіпера Богдана Шуста не було для цього особливих нагод, хоча він відразу продемонстрував упевненість і спокій, коли зреагував на перші постріли французів Беренже і Шретьєна. Чигринський і Кучер не завадили гостям реалізувати чи не першу організовану контратаку наприкінці гри, а за хвилину — ще раз позиційно помилилися. Дискваліфікованого Раца на лівому фланзі замінив Шевчук, про якого сам тренер напередодні сказав, що він позитивно змінився. В’ячеслав особливо не помилявся (хоча Фортюн на ударну позицію вийшов і з його зони), але й нічим не відзначився. Така собі гра з побоюванням.

      Сумні сьогодні й старожили команди — Белік із Тимощуком, не кажучи вже про Воробея, який занадто пізно вийшов на заміну. Олексій мав нагоди відкрити рахунок у другому таймі, але свій вихід на побачення з голкіпером завершив ударом у поперечину. Бразильський півзахист гірників частіше знаходив на полі румуна Маріку. Певно, тривале перебування в затінку змушує Беліка заново вчитися виходити на поле у стартовому складі.

      А капітан розчарував, коли, вдруге «скосивши» надто відверто суперника, побачив перед собою червону картку. Не виправдовуючи фол Тимощука у центрі поля, зауважимо, що він був вимушеним — Анатолій часто лише таким чином встигає ліквідувати величезні розриви між ланками «Шахтаря» при переході з атаки в оборону.

      На думку багатьох спостерігачів, головного антигероя матчу — Чіпріана Маріку — слід було прибирати з поля ще в перерві. Бо це був той випадок, коли у форварда не пішла гра й узагалі удар. Румун мав дві чудові нагоди, щоб проштовхнути м`яч повз воротаря, але «круглий» ішов повз ціль. Матузалем, Жадсон і Фернандіньйо нормально впоралися зi своїм головним завданням — тримати м`яч та «навантажувати» форвардів, а попереду, певно, їм не вистачало дискваліфікованого товариша Брандао, який може з’явитися на полі у повторному матчі. А щодо Елано, то з ним — проблема. Мірча Луческу сказав про це так: «Елано був відсутній навіть у заявці, бо просто не має бажання тут грати. Він вважає себе футболістом, який не може перебувати в запасі, але ж це не професіонально!».

      Враховуючи, що «колючки» з «Нансі» відкрили рахунок в останні 10 хвилин гри, гол Даріо Срни слід вважати справжнім порятунком. Власне, хорват єдиний у «Шахтарі» перевиконав свою місію на полі: і правий фланг закрив, і гол забив чудовим ударом із лівої ноги. Решта гірників — або недовиконали своє, або просто «відпрацювали номер».

 

ПІСЛЯМОВА

Мірча Луческу,

головний тренер «Шахтаря» (на питання французьких журналістів відповідав їхньою мовою):

      — Суперник відмінно підготувався до матчу, оскільки чемпіонат Франції у розпалі. Гравці «Нансі» грамотно перекривали напрями наших атак і пресингували. Попри те, що дістатися до воріт було вкрай важко, ми могли виграти. Шкода, що довелося розплатитися за першу ж помилку в обороні. Це недолік Чигринського, який 30 метрів супроводжував суперника, але не зупинив його.

      Добре, що мої підопічні не опустили руки і змогли відігратися. Нічийний результат дає певну перевагу «Нансі». Команда заслужила цю перевагу своєю самовідданістю.

Пабло Корреа,

головний тренер «Нансі»:

      — У першому таймі нам десь пощастило, але мені сподобалося, що команда показала вміння не лише захищатися, а й атакувати. Я задоволений, що доля путівки до 1/8 фіналу вирішуватиметься у Франції. Ми були готові до труднощів. «Шахтар» виступав у Лізі чемпіонів, а ми, не варто забувати, ще два роки тому грали в другому дивізіоні. Ми прагнули — і забили важливий гол на виїзді. Повторна гра відбуватиметься у зовсім іншому руслі.

 

ТАБЛО

Кубок УЄФА. 1/16 фіналу.

Перші матчі (результати середи)

«Шахтар» (Донецьк, Україна) — «Нансі» (Франція) — 1:1

      РСК «Олiмпійський». 25 000 глядачів

      Арбітр — Бріакос (Греція)

      «Шахтар»: Шуст, Срна, Чигринський, Кучер, Шевчук (Гай, 63), Тимощук, Матузалем, Фернандіньйо, Жадсон, Белік (Воробей, 72), Маріка

      «Нансі»: Грегоріні, Шретьєн, Д’якат, Пігреньє, Б’янкалані (Соже, 46), Беренже, Луїс, Дюшмен (Гаванон, 87), Кюрбело, Хаджі, Фортюн

      Голи: Срна, 85 — Фортюн, 81

      Попередження: Тимощук, 40; Фернандіньйо, 59; Кучер, 77; Срна, 83 — Кюрбело, 73

      Вилучення: Тимощук, 90+2

* * *

ЦСКА (М, Росія)— «Маккабі» (Х, Ізраїль) — 0:0

«Бордо» (Франція) — «Осасуна» (Іспанія) — 0:0

«Байєр» (Німеччина) — «Блекберн» (Англія) — 3:2 (Кольсен-Бракер, 18; Рамелов, 43; Шнайдер, 56 — Бентлі, 39; Нонда, 86; українець Андрій Воронін відіграв за господарів повний матч)

«Фенербахче» (Туреччина) — «АЗ» (Голландія) — 3:3 (Метін, 28, 75; Тункай, 67 — Де Зеув, 15; Бухарі, 62; Дженнер, 63)

«Хапоель» (Т-А, Ізраїль) — «Рейнджерс» (Шотландія) — 2:1 (Тоема, 43; Дего, 76 — Ново, 53)

«Вердер» (Німеччина) — «Аякс» (Голландія) — 3:0 (Мертезакер, 48; Налдо, 54; Фрінгс, 71; вилучення: Лінденберг, 23 («А»))

АЕК (Греція) — «Парі Сен-Жермен» (Франція) — 0:2 (Траоре, 45, Менді, 88)

«Ліворно» (Італія) — «Еспаньйол» (Іспанія) — 1:2 (Галанте, 82 — Пандіані, 27 (пен.), Моха, 59)

«Бенфіка» (Португалія) — «Динамо» (Бх, Румунія) — 1:0 (Мікколі, 90)