Хочеш у півфінал? Обіграй спершу команду Платіні й Заварова!

14.02.2007

      Днями капітан «Шахтаря» Анатолій Тимощук оголосив особисте прагнення — дійти в Кубку УЄФА «мінімум до півфіналу». Перша «перешкода» на шляху чемпіонів України — «Нансі» — здається цілком прийнятним бар'єром на цьому шляху. Справді, «червоно-білі» французи з департаменту Мерт і Мозель зірок із неба в минулому не хапали. Це місто й команда відомі світові насамперед тим, що є місцем народження і становлення легенди світового — футболу Мішеля Платіні. Жартома вже зараз можна припустити, що арбітри не наважаться ображати рідну команду нового президента УЄФА. Однак, якщо вдаватися до подібних жартів і наперед готувати пояснення невдач, мрія Тимощука ніколи не здійсниться.

      Наставник «помаранчево-чорних» Мірча Луческу (який, до речі нещодавно відзначив тисячу днів на цій посаді), оцінює суперника серйозно. Побувавши на матчі «Нансі» — «Тулуза», тренер гірників каже: «Я відчув специфічну атмосферу на стадіоні в Нансі — там чиниться сильний тиск трибун на арбітра. Подібне хотілося б відчути і на РСК «Олімпійський» в Донецьку. Я вже казав своїм гравцям, що доведеться зіграти з дуже організованим суперником, у якого досить гарна оборона — п'ятий показник у Франції за кількістю пропущених м`ячів. Підопічні Корреа дуже добре діють на «другому поверсі», сильні при виконанні стандартних положень. Найголовніше, що вони зараз перебувають у ігровому ритмі — провели після жеребкування вісім офіційних матчів, а ми — лише товариські спаринги. Тому найголовніше для нас — встановити контроль над м`ячем».

      За підсумками виступів «Нансі» у груповій стадії Кубка УЄФА (???) слід виокремити сенегальського захисника Д'якате, бразильського нападника Кіма та французького — Діа. Окрім того, вже цього року досить добре увійшов у гру команди екс-форвард «Утрехта» Марк-Антуан Фортюн.

      У складі «Нансі» травмовані і не зіграють сьогодні проти донеччан голкіпер Брасильяно, бразильський захисник Адаїлтон, уругвайський півзахисник Адріан Саркісян та марокканський форвард Зерка.

      Ворота команди нині захищає новачок Дам'єн Грегоріні.

      У «Шахтаря» через дискваліфікацію не зіграють Брандао та Рац, решта ж виконавців готові до раннього протистояння.

      Цікаво, що останню гру в чемпіонаті Франції «Нансі» проводив на полі «Ренна», з яким «Шахтар» у Кубку УЄФА грав минулого року о цій же порі. І поступився за підсумком двох матів. А підопічні Корреа були близькими до того, щоб здобути в Ренні першу гостьову перемогу у нинішньому чемпіонаті, але пропустили на останніх хвилинах — 1:1.

      Отже, сьогодні гірники мають почати своєрідний «двосерійний» реванш у представника Франції. На РСК «Олімпійський» поле має бути в гарному стані, адже організатори використовували унікальне укриття від зливи (а не від снігу). Щоправда, «небесна канцелярія» може все зіпсувати вже після зняття плівки. Принаймні на вчора, коли футболісти «Нансі» вже мали тренуватися на «полі битви», синоптики обіцяли в Донецьку мокрий сніг.

      Зате всі квитки — вартістю від 5 до 150 гривень — на трибуни майже 30-тисячного стадіону реалізовано заздалегідь.

      Судитиме гру грецька бригада на чолі з Афанасіосом Бріакосом.

 

КОМАНДА

«Нансі» (повна назва — Association Sportive Nancy Lorraine (ASNL))

      Команда створена у 1967 році — після того, як мешканці міста зібрали 50 тисяч франків та надіслали 18 тисяч листів на підтримку ідеї появи в Нансі футбольного клубу.

      Кольори: червоний та білий

      Стадіон: «Марсель Піко» (20 087 місць)

      Досягнення: Кубок Франції (1978 р.), Кубок ліги (2006 р.), 1/16 фіналу Кубка УЄФА.

      Найбільше матчів: 417 — Седрік Леклюз (1972 р.н., досі грає за команду).

      Найбільше голів: 98 — Мішель Платіні.

      Найвідоміші гравці: Мішель Платіні, Олександр Заваров, Роже Лемер, Тоні Каскаріно.

      Головний тренер: Пабло Корреа