Гра слів у Будинку футболу:

14.02.2007
Гра слів у Будинку футболу:

У допінговому скандалі Григорій Суркіс відповідає лише перед УЄФА і ФІФА. (Фото Укрінформ.)

      Як уже повідомляла «УМ», минулого тижня в українському футболі виник привід для нового скандалу. На ФФУ «наїхали» за те, що федерація нібито не оприлюднила факт позитивних допінг-проб у 16 футболістів, виявлених під час міжсезоння. Григорій Суркіс позавчора зібрав «пожежний» виконком, який мав би заслухати висновки роботи спеціальної комісії. П'ять працівників федерації, які, власне, й були спецкомісією, провели розслідування у «рідній хаті» і дали відсіч недоброзичливцям.

      В усьому винен, за версією ФФУ, голова спортивно-медичного комітету В'ячеслав Попов, який першого віце-президента федерації Олександра Бандурка напередодні його вчорашнього дня народження просто «підставив». Виявляється, «поганий» Попов — помилково або навмисно — «звичайне наукове дослідження» обізвав «допінг-пробою». Бідний Бандурко і розіслав того сумнозвісного листа у клуби — з проханням провести чергові передсезонні «допінг-проби». З публікації тієї інформації на сайті донецького «Металурга» все й розпочалося.

      Виходячи з визначення «дослідження, а не проби», віце-президент ФФУ Сергій Стороженко наголосив: насправді порушників антидопінгових правил не було. Окрім того, 16 досліджень робилося щодо 10 футболістів. У одного з них — гравця «Арсеналу» Литовченка — «дослідження» (не проби ж?) брали шість разів. У всіх десяти гравців знайшли лише підвищений рівень тестостерону, що має інколи природний характер. Тепер ми знаємо, що «моторність» Олега Гусєва пояснюється саме цим природним показником, але «Динамо» потурбувалося про це віддавна, знайшовши підтвердження у закордонних лабораторіях.

      Пан Стороженко заявив у бік керівника ПФЛ, що федерація не брала на себе зобов'язань звітувати перед кимсь, окрім ФІФА та УЄФА. І справді: ФІФА доручила проведення допінг-проб саме національним асоціаціям (федераціям).

      Президент ФФУ Григорій Суркіс заявляє: «Якщо ФІФА надішле циркуляр, як регулювати наші стосунки з антидопінговим центром, ми відразу ж це зробимо». Цікаво, як до футбольних «циркулярів» поставляться МОК і ВАДА (Всесвітня антидопінгова асоціація), коли дізнаються, що «відповідальність за проведення допінг-проб» у ФФУ розуміють так, що цей процес можна віддати фірмі «Нікомед», а не Національному антидопінговому центру?