У «яблучко» — без шапки й окулярів!

06.02.2007
У «яблучко» — без шапки й окулярів!

Андрій Дериземля — бронзовий призер свiтової першостi чемпіонату світу. (Фото РЕЙТЕР.)

      Президент Федерації біатлону України й за сумісництвом — віце-президент НОК Володимир Бринзак поставив перед нашою командою на чемпіонаті світу завдання здобути бодай одну медаль. Розраховували, звісно, передусім на жіночу частину збірної, адже саме представниці прекрасної статі відзначалися успіхами на чемпіонатах світу й етапах Кубка світу. У цьому році Оксана Хвостенко двічі потрапляла до трійки кращих, безпроблемно влилися до основного складу сестри Валентина й Вікторія Семеренко. Чоловіча ж частина збірної призовими місцями радує дуже рідко, а на чемпіонатах світу до минулої суботи взагалі не здобула жодної медалі. Але саме наш Андрій Дериземля у першій же гонці в Антерсельві дістався п'єдесталу!

 

Сюрприз, на який чекали

      Хоча наставники, як виявилося, шанси чоловіків оцінювали також вельми високо. У п'ятницю головний тренер збірної України Євген Колупаєв сказав у телефонній розмові кореспондентові «УМ», що вдалого виступу очікує не лише від дівчат. І на те були підстави. Збірники з 15 сiчня цілеспрямовано готувалися до світового форуму в умовах, наближених до змагальних — поблизу місця майбутніх перегонів, проходячи акліматизацію в Італійських Альпах у Південному Тіролі. Спортсмени отримали певну фармакологічну програму, вкупі з іншими медичними засобами допомагало відновленню після офіційних і тренувальних гонок. «Злагоджено працювала на збірну сервіс-група, що забезпечувала змащення лиж», — повідомив пан Колупаєв в учорашній розмові.

      Свої плоди багатомісячної підготовки до головного старту сезону дав уже перший старт у Антхольці-Антерсельві. У чоловічій спринтерській гонці 29-річний Андрій Дериземля відстрілявся чисто на обох вогневих рубежах (це вдалося лише чотирьом iз 104 учасників!) і продемонстрував високий темп, відтак фінішував третім. Бронзова медаль спортсмена, який 10 років тому тріумфував на молодіжному чемпіонаті світу, а потім довго вважався «надією українського біатлону», стала першою для чоловічої частини національної збірної на світових форумах. До речі, свою єдину перемогу на етапі Кубка світу чернігівчанин чотири роки тому здобув саме на цій трасі.

      У спортсмена, що фінішував четвертим — кращого спринтера Кубка світу шведа Бйорна Феррі, — Дериземля виграв 8,6 секунди, а міг і трохи більше. Адже після першої стрiльби він зачепив гвинтівкою і скинув iз голови шапку разом із сонцезахисними окулярами. Витрачати час і вдягати їх Андрій не став, але мусив за правилами прибрати з вогневого рубежу й віддати тренерові, котрий стояв неподалік.

      У вчорашній розмові з кореспондентом «УМ» бронзовий призер чемпіонату світу сказав, що безмежно радий принести збірній першу медаль, а в реальність успіху він повірив, лише коли фінішував останній спортсмен. Інтерв'ю iз Дериземлею — у завтрашньому номері «УМ».

      Перемогу ж норвежця Оле-Ейнара Бйорндалена під сумнів майже ніхто не ставив (у неділю король біатлону довів кількість своїх світових титулів до дев'яти). А от другий результат 24-річного чеха Міхала Шлезінгра, як і успіх українця, став для фахівців несподіваним.

      Непогано виступили у спринті й інші наші хлопці. Біланенко й Айдаров потрапили до залікової тридцятки, що дає очки в реєстр Кубка світу, а Коробейников у цій зоні опинився за результатами гонки переслідування. При цьому Олексій поскаржився, що не вгадав із лижами, вибравши не ту структуру лиж (насічки на стороні, що торкається снігу й забезпечує відповідне тертя).

      На жаль, Дериземля у недільному «персьюті» здав свої позиції. Справжня катастрофа трапилася зі стрільбою у снайпера Олександра Біланенка.

Дівчата приноровлюються

      У жінок порадувало повернення до когорти лідерів досвідченої Олени Петрової. На тренувальних стартах срібна призерка Нагано-1998 переконала тренерів у готовності до чемпіонату світу, і довела це в перших двох гонках в Італії.

      Поки що нелегко Оксані Хвостенко — на висоті 1650 метрів переможиця останнього етапу Кубка світу у Поклюці витрачає значно більше часу на відновлення дихання й не може стріляти у своєму звичному швидкому режимі. Коли пульс зашкалює за 190 ударів на хвилину, впоратися із прицілом гвинтівки не так то й просто. Саме цим пояснюється велика кількість промахів у більшості спортсменів. Коли російські тренери дорікали срібному призеру Максимові Чудову, мовляв, витратив багато часу на стрільбі (аж хвилину!), той відповів, що не міг стріляти, бо просто... не бачив мішень.

      Вдалим можна вважати 12-те місце у спринті 21-річної дебютантки першостей світу сумчанки Віти Семеренко. А от ветеран збірної Ніна Лемеш, яка їхала в Альпи в ролі запасної, до 30 кращих не потрапила.

      Тим часом відновлюються після невеличких проблем із здоров'ям Валя Семеренко й Оксана Яковлєва, які стартуватимуть завтра в індивідуальній гонці на 15 км. У чоловіків на сьогоднішню дистанцію 20 км вийдуть Айдаров, Біланенко, Лисенко й Седнєв. Дериземля відпочиватиме перед естафетою й масовим стартом.

      Разом із Бйорндаленом у пару до героїв уїк-енду записалася німкеня Магдалена Нойнер — дівчина-модель iз феноменальною швидкістю стала наймолодшою чемпіонкою світу, причому — одразу дворазовою. Дев'ятого лютого їй виповниться 20 років.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу з бiатлону. Антхольц-Антерсельва (Італія)

Чоловіки

      Спринт (10 км). 1. Бйорндален (Норвегія) — 26 хв. 18,8 сек. (1 промах). 2. Шлезінгр (Чехія) — +4,8 (1). 3. Дериземля — +25,8 (0)... 21. Біланенко — +1.29,6 (1)... 29. Айдаров — +1.39,7 (1)... 36. Коробейников (усі — Україна) — +2.02,1 (3)...

      Переслідування (12,5 км). 1. Бйорндален — 32.21,3 (2). 2. Чудов (Росія) — +1.09,8 (3). 3. Дефран (Франція) — +1.09,9 (1)... 26. Дериземля — 3.10,0 (5)... 29. Коробейников — +3.30,4 (3)... 31. Айдаров — +3.44,8 (3)... 38. Біланенко — +4.34,4 (6)...

Жінки

      Спринт (7,5 км). 1. Нойнер (Німеччина) — 22.46,9 (2). 2. Олофссон (Швеція) — +2,3 (2). 3. Гусєва (Росія) — +19,6 (1)... 12. Семеренко Вікт. — +1.05,0 (1)... 16. Хвостенко — +1.11,9 (1)... 17. Петрова — +1.13,4 (1)... 45. Лемеш — +2.28,6 (3)...

      Переслідування (10 км). 1. Нойнер — 33.01,6 (4). 2. Груббен (Норвегія) — +7,1 (1)... 3. Олофссон — +7,6 (5). 13. Хвостенко — +2.14,9 (3)... 14. Петрова — +2.16,4 (2)... 20. Семеренко Вікт. — +2.46,8 (3)... 35. Лемеш — +4.23,1 (3)...