Холодний компрес для боржників

03.02.2007

       На засідання комісії Донецької облдержадміністрації з питань розрахунків за енергоносії  його учасники зібралися у відповідному настрої, оскільки за рівнем розрахунків за газ Донеччина впевнено плететься у хвості — 21-ше місце по Україні (борг населення сягнув 16 мільйонів гривень). Проте зійшлися керівники краю не тільки аби посумувати, а й щоб нарешті змінити ситуацію на краще. Причому розраховуватися з постачальниками обласному та міським бюджетам доведеться у найкоротші строки. На цьому наголосив і голова Донецької облдержадміністрації Володимир Логвиненко. «Якщо ви не розрахуєтеся до 1 лютого і не відключитеся самостійно, я особисто, згідно з законом, дам команду відключити споживачів. Попереджую всіх керівників бюджетних організацій. Заняття у школах відмінять, хворих з лікарень евакуюють... І це буде ваша вина. Отож якщо обласний чи міський бюджети не погасять заборгованість своєчасно, можу звільнити з роботи відповідального чиновника».

      А ось у «Донецькміськтепломережі» після тривалих попереджень уже почали боротися зі злісними боржниками так, як і раніше обіцяли. Днями від опалення були відключені вісім квартир у будинках по Ленінському проспекту, мешканці яких заборгували близько 1,5 тисячі гривень. Відтак різко похолодало також у дев'яти квартирах одного з будинків на Київському проспекті, де середня заборгованість їхніх власників складала 400—500 гривень.

       Наприкінці січня середній рівень платежів мешканців обласного центру дорівнював 80 відсоткам. Загальна заборгованість донеччан за тепло й гарячу воду вже досягла 65 мільйонів гривень. Теплопостачальників, певна річ, найбільше хвилює те, що рік тому — в січні 2006 року — борги складали всього вісім мільйонів гривень. Хоча  причини того, що споживачі почали різко «забувати» сплачувати за послуги, теж усім відомі — суттєве, вдвічі, збільшення комунальних тарифів, яким «потішили» земляків депутати міськради.