Буде життя на «Марсі»!

03.02.2007
Буде життя на «Марсі»!

«Марс»-рятувальник. (Фото Управлiння МНС на Запорiжжi. )

      За даними Головного управління МНС у Запорізькій області, минулого року на водоймах регіону загинуло 85 осіб. Начальник Запорізької аварійно-рятувальної станції №1 Олександр Віватенко певен, що «жертв було б менше, якби наші хлопці мали у своєму користуванні таку класну техніку, як «Марс-700».

      Ідеться про новітнє судно на повітряній подушці, основний «обов'язок» якого — порятунок людей в екстремальній ситуації. Днями в акваторії Дніпра новинка складала іспит прискіпливим запорізьким рятувальникам. І склала на «відмінно»: швидкість — до 90 кілометрів за годину; в кабіні, окрім двох членів екіпажу, вільно розміщується ще п'ять осіб; «Марс-700» безпроблемно витримує чотирибальні морські шторми і без дозаправки пальним може здолати до тисячі кілометрів. Найбільше ж тішить рятувальників здатність суперсудна рухатися навіть по ламаній кризі й на повному ходу, піднімаючись на півметра над водою, пролітати над порожистими ділянками чи долати порослі очеретом русла річок.

      У регіоні досі пам'ятають трагічну долю тринадцяти рибалок, котрі загинули у лютому 2004 року: з дрейфуючої Каховським водосховищем крижини їх не могли зняти через відсутність сучасної евакотехніки (гвинти моторок ламались у лещатах крижин, а гелікоптер навпаки — повітряними «ударами» кришив рятівну для людей крижину). «Марс-700» безпроблемно зміг би дістатися до приречених рибалок, і ніхто з них тоді б не загинув.

       Не тільки скупий платить двічі, зробили тодi висновок у Запорізькій облдержадміністрації — i виділили з резервного фонду 500 тисяч гривень на придбання в Росії рятівного суперсудна (Німеччина, до речі, цими ж днями закупила партію із 60 «Марсів»). В облуправлінні МНС акцентують, що перший в Україні «Марс-700» влада «приписала» до Запорізької міської рятувально-водолазної служби, однак за потреби він буде «втручатися» в екстремальні ситуації як на Дніпрі, з Каховським водосховищем включно, так і на Азовському морі.