Пийте, люди, пиво... молочне

03.02.2007

      Про те, що на молоці роблять горілку, завдяки рекламі вже знають усі. А от «молочне» пиво — це таки щось нове. Скуштувати дивовижу поки що можна тільки в Японії — з 1 лютого напій продають у крамницях міста Накасібецу, що на острові Хоккайдо. Вартість пляшечки об'ємом 0,33 л поки що становить 380 єн (якщо перевести на українські гроші — майже 16 гривень).  А якщо новинка виявиться комерційно вигідною, то незабаром, не виключено, «білк» дійде й до українських магазинів.

      «Білк» (bilk) — це назва «молочного» пива, створена з поєднання англійських слів beer (пиво) і milk (молоко). У нашому перекладі — скажімо, «пивоко». Ідея використати коров'ячий продукт як основу для улюбленого чоловічого напою сяйнула звичайному японському фермеру. Причому поштовхом до такої вигадки стала проблема, добре знайома й нашим селянам: через перевиробництво й брак попиту дядько був змушений просто виливати молоко в землю. Звісно, так переводити корисну продукцію було шкода, тому фермер зрештою вигадав їй значно краще застосування, запропонувавши рецепт місцевій пивоварній компанії. Підприємцям ідея сподобалася, і вони запустили нову технологію у виробництво.

      Процес виготовлення незвичайного пива такий. Спершу молоко нагрівають під струменем гарячого повітря, потім додають пивні дріжджі та хміль; отриманий «коктейль» певний час витримують. Як зазначає РІА «Новости», коли починається процес ферментації, рідина кольором і навіть запахом починає нагадувати чай із молоком. Згодом колір міняється — «білк» на вигляд стає схожий на звичайне фільтроване пиво. А на смак, запевняють виробники, «пивоко» відрізняється від звичайного незвичним, трохи схожим на фруктовий, присмаком.