«У смерті прошу звинуватити...»

30.01.2007

      Переломи кінцівок, важкі травми голови, ушкодження життєво важливих органів... У такому жахливому стані 1 січня 2006 року в Запоріжжі були шпиталізовані жертви аварії на атракціоні «Американські гірки». Нагадаю: вагончик атракціону з чотирма людьми на повній швидкості відірвався і впав з двометрової висоти. Подружжя з Керчі відбулося легким переляком, а п'ятирічний Сашко після кількаденного перебування у комі помер, про що його матері відважилися повідомити лише через місяць. Хтозна, чи допомогла ця делікатність пані Наталі: 27-річна жінка стала інвалідом другої групи і змушена була полишити роботу в податковій інспекції.

      Логічне питання «Хто винен?», як ви здогадалися, досі не з'ясоване. Рік тому голова Орджонікідзівської райдержадміністрації Ольга Касьян акцентувала, що ТОВ «Рандеву», якому належить атракціон, на день трагедії не мав ліцензії, а дозвіл інспекції Держтехнагляду на експлуатацію «американських гірок» (аж до травня 2006 року) виявився явно купленим: експерти ж встановили, що причина трагедії — технічно несправне обладнання! А раз так, то «на повну котушку» нестимуть відповідальність передовсім керівники ТОВ «Рандеву».

      Аж ні! Товариство виявилося з дійсно «обмеженою відповідальністю». Його керівники так і не з'явилися на засідання — попри те, що 19 січня вже нинiшнього року місцевий суд Орджінікідзівського району Запоріжжя мав намір заслухати їх як... свідків! Дивний перебіг подій — з огляду на те, що батьки вимагають компенсувати не лише майже 2300 гривень, затрачені на лікування, а й моральну шкоду в 570 тисяч. Досудове ж слідство проведено так, що на лаві підсудних опинився лише оператор «американських гірок». Владислав Стависюк, батько Сашка, вважає, що було б справедливо, якби першу суму суд вирішив стягнути з оператора, а моральне відшкодування — з ТОВ як основного винуватця трагедії.

      Наразі суд задовольнив клопотання адвоката позивачів Миколи Нечитайла лише щодо примусового приводу керівників «Рандеву» на «побачення» з Фемідою.