Приватні уроки «анатомії»

30.01.2007

      Статистика не дасть збрехати, що Макіївка — місто не тільки металургів і шахтарів. Адже, за інформацією правоохоронців, кожен третій городянин-чоловік свого часу був засуджений. Кожен шостий iз них — рецидивіст. А ось яке співвідношення цифр щодо наявності серед подібної публіки гм... канібалів чи людожерів, та ж всезнаюча статистика поки відмовчується. Хоча це явище тут не тільки є, а й набуває найпотворніших форм, яким, ще недавно здавалося, може бути місце тільки у снах-жахах.

      Першими труп на вулиці Рєпіна в Гірняцькому районі Макіївки того грудневого ранку помітили школярі. Точніше, вони тоді побачили тільки закривавлену ногу, що виглядала з-під кришки каналізаційного люка в одному з дворів. Шоковані діти побігли до найближчого магазину, звідки продавщиця зателефонувала в міліцію.

      Коли тіло чоловіка, точніше, те, що від нього залишилося, витягли з люка, шоковані очевидці подумали, що нещасного геть обгризли пацюки. Бо ніхто не міг уявити, що це справа людських рук.

      Проте правоохоронці вже через кілька годин затримали підозрюваних у вбивстві. Сліди привели у двокімнатну квартиру, де на недавно вимитiй пiдлозi все ж залишилися сліди крові. На кухні ще парувала сковорідка з м'ясом — пізніше експерти встановили, що там смажилася нарізка зi стегна людини. Людським м'ясом також була забита морозильна камера холодильника.

      Судячи зi свідчень затриманих — 36-річного господаря квартири та його 34-річної співмешканки, події в цих стінах розгорталися за майже класичним для хмільних розборок сценарієм. Подружжя запросило в гості 48-річного знайомого. Разом випили кілька пляшок горілки, а затим посварилися. Вбивши гостя, господарі зовсім знавісніли. Бо зрізали з тіла вбитого м'які шматки м'яса собі на вечерю та ще й про запас...

      Щоправда, затримані не зізнаються, що їли людське м'ясо. Жінка клянеться, що розрізала тіло жерви на шматки лише тому, що хотіла допомогти співмешканцю заховати труп. А чоловік, у свою чергу, все «звертає» на жінку, мовляв, це вона запропонувала зрізати м'ясо, не пропадати ж добру. І саме вона готувала вечерю — солила, перчила, куштувала, нахвалювала і його припрошувала...

      Поки важко сказати, хто саме із затриманих став ініціатором смакування м'ясом вбитого ними ж чоловіка, проте, мабуть, обоє були початківцями на цьому кривавому поприщі. Бо під час обшуку правоохоронці знайшли у квартирі не тільки масні від жиру серветки, а й вирвані сторінки зі шкільного підручника з біології, де йшлося про анатомію людини, мабуть, так підозрювані поповнювали свої куці знання про будову людського тіла.

      Розслідування за фактом убивства триває. Правоохоронці не виключають, що сварка з трагічною розв'язкою могла виникнути через якісь суто «свої» причини, краще відомі особам, які побували за гратами. Адже потерпілий мав загальний тюремний «стаж» понад 20 років. Його кривдник був там на шість років менше і востаннє «відкинувся» у квітні минулого року. Проте тепер, певна річ, він має шанс суттєво збільшити цей показник і впевнено обігнати свою жертву. Втім про це стане відомо після закінчення слідства щодо цієї події, моторошної навіть для Макіївки з її певним кримінальним іміджем, та суду.