Смажена ганчірка

30.01.2007

      Якщо ви не поливаєте кухню різними «убивцями мікробів» по три рази на день, не миєте посуд спеціальною антибактеріальною ганчіркою й не витираєте тарілки антисептичним рушником з іонами йодованого срібла, то у вас є всі шанси підхопити якусь інфекцію, дбайливо вирощену в домашніх умовах.  Адже науковці давно довели, що кухонні засоби є прекрасним резервуаром для збереження (а головне — розмноження!) шкідливих мікроорганізмів.

      Так, при дослідженні звичайної кухонної губки для миття тарілок мікробіологи університету Арізони виявили 320 мільйонів хвороботворних бактерій, повідомляє сайт «Медікінформ. нет». Уже після перших двох-трьох днів використання губка насичується незліченною кількістю шкідливих для людини мікроорганізмів, включаючи патогенну кишкову палочку та сальмонелу. Причому близько трьох тисяч «солдатів» із цієї багатомільйонної армії потрапляють на руки людини, а звідти — до її рота, і цього буває достатньо для розвитку недуги. А якщо згадати, що губки зазвичай працюють на кухні більш від двох днів, стає страшно за власне здоров'я.

      Водночас захиститись від кишкової інфекції, яка причаїлася в кухонних ганчірках, дуже просто, кажуть спеціалісти. Якщо рушник чи губку помістити в мікрохвильову піч, то через дві хвилини в них загинуть 99 відсотків небезпечних мікроорганізмів. Фахівець з навколишнього середовища університету Флориди Габріел Біттон провів досить цікавий експеримент. Спочатку він занурив кухонне приладдя у воду, насичену патогенними організмами, а потім поклав рушники та губки в «мікрохвильовку» на різний час. Результат був неочікуваним і вражаючим. На тридцятій секунді загинула кишкова палочка, через дві хвилини було знищено 99 відсотків усіх шкідливих мікроорганізмів, а через чотири хвилини не витримували спори бактерій, які зазвичай спокійно переносять високу температуру, хімічні речовини та вплив радіації.

      Шкода, що таким чудовим способом не можна дезінфікувати кухонний стіл чи телефонну слухавку...

 

ДО РЕЧІ

      Наукові дані свідчать, що найзабрудненішим приміщенням у квартирі є не туалет, як вважає більшість людей, а... кухня! Лідерство ж у списку «наймікробніших» об'єктів тримає, хоч як дивно, холодильник.

Холодильник - 11 мільйонів мікробів

Комп'ютер -   близько 40 тисяч мікробів

Кухонний стіл - 10 тисяч мікробів

Телефонна слухавка   -   4 тисячі мікробів

Кухонна підлога -  1 тисяча мікробів

Туалет   -   100 мікробів