Прощавай, хлібино житня!

30.01.2007

      Теза «Хотіли як ліпше, а вийшло як завжди!» підтвердила свою живучість і в царині ціноутворення на продовольчому ринку Запорізької області. Розпорядженням голови облдержадміністрації в регіоні було введено обмеження торговельної надбавки на дитяче харчування (до 25 відсотків), м'ясо (до 15), молоко і молочні продукти (до 14), цукор (до 15) і дешеві сорти хліба (до 13 відсотків), повідомила заступник начальника облуправління з контролю за цінами Надія Кузьменко. Упродовж перших десяти днів чинності розпорядження «Дарницький», «Новий фірмовий» та інші «соціальні» сорти хліба таки подешевшали на 8-12 копійок, молоко і молокопродукти — на 5-17 копійок, а масло — навіть на 0,92 гривні. Водночас на 10 копійок подорожчали «неконтрольовані» сметана та деякі інші продукти харчування.

      Запорізькі пекарі певні, що адміністрування у царині формування цін довго не триватиме. Адже вартість продовольчого зерна постійно зростає (упродовж останніх півтора місяця пшениця, приміром, подорожчала майже на третину). А це, вважають експерти, неодмінно призведе до здорожчання хліба як вищого гатунку, так і «соціального». Бо хто ж випікатиме хліб собі на збиток?

      Розпорядження «губернатора» Євгена Червоненка прогнозовано загострило проблему житніх сортів хліба. Бо ж вирощувати жито місцевим аграріям, з огляду на спекотну погоду, невигідно, а завозити його з північних і західних областей дедалі накладніше. Ситуацію ускладнила та обставина, що влітку на Запоріжжі випали рясні дощі, і валовий збір жита в регіоні торік катастрофічно, на 400 тисяч тонн, знизився. «Це небувала НП, — вважає президент Запорізької торгової біржі «Гілея» Георгій Ковальчук. — Якщо у 2005 році було мільйон «iз хвостиком», то минулого року зібрали лише близько 600 тисяч «місцевих» тонн жита. До того ж низької якості — не для пекарень».

      З огляду на низку обставин, вартість жита «прогресує». Експерти вважають, що в ситуацію давно мав би втрутитися Державний аграрний фонд, але він і сам, як з'ясувалося, залишився без жита: мав намір поповнити свої запаси, скуповуючи жито по 600 гривень за тонну, однак сільгоспвиробник таку ціну Держфонду вважає неприйнятною, позаяк де-факто вона вже перевищує тисячу гривень. А це вже не влаштовує Держфонд.

      «Ситуація така, що запаси жита і житнього борошна для пекарень на Запоріжжі можуть вичерпатися за місяць-півтора, — прогнозує заступник директора з маркетингу ТОВ «Ольф» Інесса Покотилова. — Зрозуміло, що прилавки продмагів опиняться без відповідних сортів хліба». Збіднення асортименту може відтермінувати відміна згаданого розпорядження голови ОДА, яке базувалося на здешевленні бензину. Але ж, на чому й акцентують експерти, в собівартості випічки частка пального не є визначальною («Це ж не більш як один відсоток собівартості», — каже пані Покотилова); та й крива вартості пального знову поповзла по висхідній.

      Деякі з пекарень регіону вже ведуть переговори з поляками, білорусами і росіянами. Бракує українського жита — «дайош» закордонне! Дожилися!..