Діти — не верблюди...

27.01.2007

      Скандальна історія про те, як у Черкаській міській середній школі №22 першокласники гуртом обплювали свого однокласника, отримала продовження. «УМ» нещодавно розповідала про те, як  67-річна вчителька Валентина Шевчук  із «виховною метою» наказала першокласникам «дати здачі» шестирічному Мишкові за те, що він, за скаргами дітей, на них плював. Педагог поставила в коло всіх постраждалих малюків і наказала хлопчикові підходити до кожного з них — так усі по черзі мали плюнути.

      Мама малого Михайлика — Валентина Рибченко — говорить «УМ», що мріє тільки про одне, аби її син якомога швидше забув про те, що сталося. Пані Валентина працює лікарем, і через завантаженість на роботі сина зі школи частенько забирав дідусь, її батько. Коли він сказав доньці, що Мишко прийшов заплаканий, бо діти плювали на нього з дозволу вчительки, та відразу й не повірила. Але наступного дня пішла за сином сама, щоб поговорити з учителькою. Валентина Кононівна пояснила стурбованій мамі, що на її Мишка вже неодноразово скаржилися однокласники. Тож вона й запропонувала всім потерпілим дати йому здачі. При цьому, за її словами, діти не плювали на Михайлика, а лише імітували. Мати не вірить у це, адже після такої екзекуції педагог послала Мишка вмиватися, та ще й з милом. Валентина Рибченко каже, що вражена тим, що в розмові з нею вчителька з таким великим стажем роботи в школі зізналася про свої «педагогічні методи», похвалившись тим, що колись так учинила з учнем, який щипав дітей.

      «Я її запитала: «То якби мій син вистрелив із рогатки, то ви б теж таким методом його провчили?» Так можна лише у собак виробити рефлекс, що робити можна, а чого — ні. А це ж дитина! Кажу, чого ж мені не повідомили, що син плював на дітей... Ми так і не дійшли згоди. Услід мені вчителька сказала, що не бачить нічого поганого в тому, що на Мишка трошки поплювали», — обурюється  Валентина Рибченко.

      На її думку, для учнів молодших класів учитель — це як Бог, і діти переконані, що педагог чинить тільки правильно. Мати хлопчика не приховує, що її син справді дуже активний та імпульсивний, прагне бути в лідерах, тож родина ретельно обирала школу та вчительку, якій могли б довірити  сина.

      «Одні знайомі радили нам іти у клас саме до Валентини Шевчук, котра є вимогливою вчителькою, та й стаж роботи неабиякий. А дехто застерігав: «Не віддавайте дитину до тієї фашистки!» Але ми вирішили, що, може, й краще, що учитель буде суворим. Знаєте, це добре, що син ще малий і сприймає цей випадок по-дитячому. А якби він був старшим? Хто знає, чим могло все це скінчитися», — каже Валентина Рибченко.

      Нині її сина перевели до іншого класу, де Мишкові подобається. Коли мама приходить забирати хлопчика додому, то бачить, що її Мишко у доброму настрої, і це її радує.

      Утім своє службове розслідування закінчила спеціальна комісія, створена у навчальному закладі після того інциденту. За її результатами, педагог Валентина Шевчук звільнена зі школи. З чим не згодні батьки цього першого класу. Вони кинулися оббивати освітянські пороги із заявою про те, щоб педагога повернули до викладання у класі, бо Валентина Кононівна, за їхніми словами, є гарним та досвідченим учителем. «Ми просимо повернути нам нашу першу вчительку Шевчук Валентину Кононівну, щоб вона навчала наших дітей», — ідеться у заяві до райвідділу освіти, котру підписали всі 20 батьків.

      «У мене в цьому класі внук Діма, то я знаю, що діти із задоволенням ідуть до школи, ця вчителька добрі знання їм дає», — говорить Марія Безбавна. «Моя невістка свого часу навчалася у Валентини Кононівни, а тепер віддала до її класу і мого онука», — додає Ніна Тульчак. За словами батьків, перша вчителька за короткий термін навчила їхніх дітей читати й писати, вона завжди заохочує малих до навчання і пише їм у зошити «молодець», «старайся». Вона хоч і сувора, але справедлива й до кожної дитини уміє знайти «ключик». А своєю енергією дасть фору молодим учителям. На думку батьків, сучасні методи виховання — то вседозволеність. А від того, що вчительку звільнили, їхні діти переживають справжній стрес.