Американці люблять Вашингтона

27.01.2007
Американці люблять Вашингтона

Дензел Вашингтон.

      Поки номіновані на «Оскар» кінозірки нетерпляче очікують церемонії, аби дізнатися, кому ж із них дістануться омріяні статуетки, соціологічна агенція Harris Interactive провела традиційне опитування, аби з'ясувати, яких акторів Голлівуду американці люблять найбільше. Результати виявилися дещо несподіваними: своїм улюбленим актором громадяни США назвали Дензела Вашингтона. І це при тому, що минулого року він не потрапив навіть до чільної десятки!

      Найулюбленіший актор зразка 2006-го, Том Хенкс тепер на другому місці. А третю позицію посідає єдиний у всьому рейтингу покійник — легендарний герой вестернів Джон Уейн, який помер іще в 1979 році. Уейн лише трохи випередив іще, Клінта Іствуда, який задовольнився четвертим місцем.

      На п'ятому ж розмістилися одразу двоє персонажів: темношкірий репер і актор Уїлл Сміт та єдина жінка, якій вдалося потрапити до переліку десяти головних кінокумирів нації: Джулія Робертс.

      Улюбленець публіки й найславетніший пірат Карибського моря Джонні Депп — лише сьомий. Та й то ділить своє місце з Мелом Гібсоном, хоча минулого року був на другій сходинці. А замикає десятку парочка Джордж Клуні—Гаррісон Форд. «Індіана Джонс», до слова, не потрапив до п'ятірки лідерів уперше з 1997 року.

      Звісно, цей рейтинг досить суб'єктивний, адже соціологи фізично не можуть опитати всіх американців без винятку. Однак певні тенденції у симпатіях кіноманів таке опитування демонструє яскраво. Скажімо, чоловіки надають перевагу Клінтові Іствуду, а жінки — Джулії Робертс (як, до речі, й люди віком від 42 років обох статей). Мають значення й політичні погляди: консерватори, наприклад, більш люблять Хенкса і Уейна, тоді як лібералам до вподоби темношкірий Дензел Вашингтон.