Природна хода процесу, а з газами — проблеми

25.01.2007

      «Процес іде природно, і ми готові були до розвитку саме таких подій», — сказав учора Прем'єр-міністр Віктор Янукович, відкриваючи засідання Кабміну. Так він почав коментувати ситуацію навколо прийняття Закону «Про Кабінет Міністрів».

      З одного боку, глава уряду каже, що закон, повторно заветований Президентом, все одно має набути чинності цього тижня. З іншого — висловлює сподівання, що врешті-решт вдасться знайти компроміс між гілками влади. Янукович повідомив, що у вівторок пізно ввечері відбулася розмова між ним, Президентом і Головою Верховної Ради. «Ми знайдемо в цьому процесі відповіді на ті питання, котрі викликали суперечності», — каже Прем'єр. Якщо на початку наступної сесії парламенту Президент надішле свої пропозиції щодо поправок до закону, то «вони можуть бути, але закон прийнятий, і вони (поправки) можуть бути прийняті вже до чинного закону», — вважає керманич уряду. Лідер Партії регіонів дав зрозуміти, що компроміс для нього на другому місці, а на першому — ефективність влади.

      Крім законодавчих колізій, Янукович конкретно зупинився на боргах за використаний газ, передовсім пов'язуючи їх появу з діяльністю чиновників. Прості громадяни платять за надані комунальні послуги вчасно, і набагато більше, ніж треба, тоді як державні мужі знаходять можливості, аби ці кошти притримати. «Тут без корупції не обійшлося, адже багато житлово-комунальних об'єктів здано в оренду на дуже пільгових умовах. Таким чином, є зловживання, і я даю доручення правоохоронним органам розібратися в цій ситуації і терміново доповісти», — сердито сказав Прем'єр. Проте словом не згадав, що найбільші борги мають східні регіони, де переважна більшість чиновників є вихідцями з Партії регіонів і мають значні преференції.

      На засіданні було озвучено рівень росту ВВП — майже 7% за минулий рік, що дає неабиякі перспективи на рік 2007-й.

      Перший заступник глави секретаріату Президента Арсеній Яценюк вважає об'єктивними показники соціально-економічного розвитку держави в 2006 році. «Уряду вдалося втримати економічну стабільність, яка була забезпечена урядом Юрія Єханурова. Вони [Янукович і Єхануров] навпіл мають поділити це досягнення», — сказав Яценюк з цього приводу.

 

СТРУКТУРИ

      При Кабміні створюється рада інвесторів. Заяву з цього приводу вчора оприлюднив Віктор Янукович.

      До складу ради ввійдуть представники вітчизняного і закордонного бізнесу, а також фахівці державного управління. Уряд буде представлений кількома міністрами. Члени ради займатимуться удосконаленням вітчизняного законодавства щодо створення необхідних умов для захисту інвестицій в Україну, налагодження взаємовідносин між владою та інвесторами, тощо.