«Кирило» ледь не збив приціл українським снайперам

25.01.2007
«Кирило» ледь не збив приціл українським снайперам

Наталка Кальниш у Львові встановила національний рекорд. (Фото Олександра ЗАДИРАКИ.)

      Вітчизняні стрільці не так популярні у журналістів, як представники інших, більш «розкручених» видів спорту. Хоча насправді майстри стрільби з пневматичної зброї і стендовики регулярно привозять нагороди з чемпіонатів світу, Європи тощо. Пригадаємо хоча б золоті медалі Миколи Мільчева й Олени Костевич на останніх двох Олімпіадах. І представники саме цього виду спорту ще минулого року здобули для країни перші (!) олімпійські ліцензії до Пекіну-2008. Тим цікавішим обіцяв бути зимовий національний чемпіонат iз кульової стрільби з пневматичної зброї, на якому зібралася наша снайперська еліта.

      За словами старшого тренера збірної України з кульової стрільби Степана Старінського, змагання на львівському спортивно-стрілецькому комплексі СКА-8 традиційно задають тон усьому сезону. Минулого року, скажімо, під час Кубка України, тут остаточно визначився склад збірної на успішний для нас чемпіонат світу у Загребі, де українці здобули понад десяток нагород. Ось і цього разу провідні спортсмени прибули до Львова заздалегідь, адже самому чемпіонату передував триденний навчально-тренувальний збір. В армійському спорткомплексі завжди були чудові умови для стрільців, але цього разу змагання ледь не зіпсували сили природи. Ураган «Кирило», який добряче нашкодив у Європі, частково докотився і до Львова, через що у СКА час від часу відключали електроенергію. Утім не в усіх стрільців через це збився приціл, хоча деякі лідери й здивували, пропустивши на першу сходинку менш титулованих конкурентів.

      Найбільшою окрасою першості стали два національнi рекорди, які встановили Наталія Кальниш із Дніпропетровська у вправі ГП-4 (502,4 очка) та кримчанин Владислав Пряшніков у ГП-12 (589). За підсумками змагань тренерський штаб мав би сформувати склад збірної на чемпіонат Європи, який відбудеться на початку березня. Результати ж національної першості залишили чимало питань щодо окремих позицій. Скажімо, львів'янин Олександр Петрів (ПП-3) та кримчанин Артур Айвазов (ГП-6), які вже мають олімпійські ліцензії, перемогли у своїх видах програми. А ось у жінок трапилися несподіванки.

      Львів'янка Юлія Коростильова змогла у стрільбі з пневматичного пістолета (ПП-2) випередити олімпійську чемпіонку Олену Костевич. Також другим місцем задовольнилася досвідчена Леся Леськів, але вона поступилася досить титулованій Кальниш, яка у вправі ГП-4 і здобула путівку на Олімпійські ігри. Обидві, до речі, разом iз Оленою Давидовою, минулого року здобули «бронзу» на чемпіонаті світу у командних змаганнях. У Лесі ж за плечима три Олімпіади та титул володарки командного рекорду в стрільбі з малокаліберної гвинтівки з 50 метрів, який було встановлено ще у 1990 році у складі радянської збірної (1786 очок). У Львові ж у командній вправі ПП-2 виграли чернігівчанки на чолі з Оленою Костевич. Ще одна представниця цього регіону Галина Авраменко стала чемпіонкою України у вправі ГП-11.

      Відзначимо також існування кількох «несправедливостей», про існування яких у стрілецькому спорті розповідав свого часу Артур Айвазян. Наприклад, кримчанин, здобувши путівку до Пекіну на етапі Кубка світу у Мілані, зробив це не для себе, а для країни. Це, з одного боку, не дозволяє йому розслабитися цього року, а з іншого, — не позбавляє збірну елементу випадковості. Адже стрілець може схибити під час формування складу, але «вистрілити» у прямому сенсі на Олімпійських іграх. Крім того, Айвазян справедливо нарікає, що у «пневматиків» чемпіонат світу проводиться раз на чотири роки, тоді як у стендовиків та лучників — щороку. Окрім того, в олімпійській програмі немає командних змагань, де позиції українців особливо сильні.

      У загальному заліку чемпіонату України з 20 команд найкращими виявилися представники Дніпропетровщини, другі — львів'яни, треті — чернігівські спортсмени. Як повідомив Степан Старінський, склад збірної на чемпіонаті Європи iз стрільби з малокаліберної пневматичної зброї визначиться на національній першості у Криму, яка стартує 4 лютого.