Брехливий «Апокаліпсис»

24.01.2007
Брехливий «Апокаліпсис»

Кадр із фільму: майя викривають режисера на помилках і перебільшеннях.

      Яскраві й цікаві проекти приречені мати не лише симпатиків, а й гнівних критиків. І фільми Мела Гібсона-режисера — найкращий тому приклад. Прекрасне кіно про боротьбу шотландців за незалежність — «Хоробре серце» — викликало обурені коментарі британських шовіністів, розповідь про останні 12 годин життя Ісуса — «Страсті Христові» — ледве не заборонила церква. І останній наразі фільм Гібсона — «Апокаліпсис» — також заслужив славу скандального. Цього разу творіння талановитого австралійця обурило індіанців майя, про загибель цивілізації яких і розповідає «Апокаліпсис».

      Річ у тім, що нащадки величної цивілізації майя не лише збереглися донині, а й намагаються берегти традиції предків. Переглянувши досить криваву версію Гібсона про останні дні імперії своїх пращурів, члени громади майя дуже обурилися. А їхні старійшини і жерці звернулися зі скаргою на «Апокаліпсис» до Комісії з прав людини мексиканського штату Юкатан, де мешкає більшість сучасних майя.

      На думку індіанських аксакалів, цей фільм є «дискримінацією історії і культури стародавньої цивілізації». Як сказано у зверненні, окрім серйозних помилок у деталях побутових сцен, стрічка створює у глядача враження про державу майя як криваве, безглуздо жорстоке й напівдике утворення, культура якого базувалася винятково на церемоніалах жертвоприношень, що нібито мали масовий характер. Тоді як жерці й старійшини, грунтуючись на працях істориків та археологів, доводять: людські жертвоприношення в імперії майя були епізодичними (на відміну від більш ранньої держави тольтеків) і відбувалися тільки у дні великих природних катаклізмів або, навпаки, тріумфальних перемог. Між іншим, автори листа нагадують, що подібні звички мали й інші народи світу, зокрема й деякі європейські.

      Індіанці також висловлюють обурення тим, що режисер, на їхню думку, представив іспанських конкістадорів як рятівників народу майя від цього «хаосу». А насправді, нагадують старійшини, «добре відомо, що саме ці «носії порядку» вогнем і мечем знищували храми і бібліотеки, кидали у вогнища всіх, хто не хотів приймати християнство, перетворивши вільний народ на рабів».

      Що ж до побутових проколів, то серед них автори скарги відзначили, зокрема, одяг. На їхню думку, у фільмі Гібсона вбрання «індіанців майя» більш характерне для африканських племен, аніж для мешканців Америки. «Режисерові, який знімав свій фільм у Мексиці, залучав до зйомок справжніх майя і, як він стверджує, глибоко цікавився історією цивілізації, варто б знати, що майя ніколи не проколювали ні носи, ні губи, ні щоки золотими або срібними стрижнями чи деревом», — цитує звернення індіанських старійшин РІА «Новости».

      Також підписанти листа зазначають, що переклад діалогів персонажів, які говорять мовою майя, вельми далекий від реального змісту.