Є лідери — є перемога!

23.01.2007
Є лідери — є перемога!

Зброї проти Юрія Костецького ісландці так і не знайшли. (Фото РЕЙТЕР.)

      На чемпіонаті світу в Німеччині після двох турів початкового раунду у трьох групах із шести вже визначилися дуети найкращих, які достроково оформили перепустки до наступного етапу (за регламентом, продовжувати боротьбу за нагороди дозволяють два перші місця). На щастя, у квартеті В, де виступає збірна України, другий ігровий день не розставив крапки над «і». Якби позавчора підопічні Сергія Кушнирюка поступилися команді Ісландії, то втратили б шанси пробитися і до чільної дюжини, і на Олімпійські ігри. Але «синьо-жовті», всупереч багатьом прогнозам, таки дотиснули потужних вікінгів.

      Суботня ж поразка українців від чинних чемпіонів Європи, французів, була прогнозованою, тому вирішальним для нас мав стати двобій саме з ісландцями. Основою команди з Країни гейзерів є гравці чи не найсильнішого клубного чемпіонату — німецької бундесліги. Рівень наших виконавців дещо нижчий, тож здавалося, українці не зможуть поквитатися з суперниками за поразку семирічної давнини, коли в поєдинку за 11-те місце на чемпіонаті Європи-2000 поступилися ісландцям із рахунком 25:26. У нинішньому складі збірної України є чимало гравців, які брали участь у тому матчі, і символічно, що саме вони зіграли вирішальну роль у реванші.

      Паритет у двобої Ісландія — Україна зберігався і весь перший тайм, і у стартові хвилини другої половини, аж поки нашим хлопцям не вдалося налагодити дії в захисті. На відміну від попереднього поєдинку з французами, коли центральні гравці оборони із запізненням реагували на рухи форвардів суперника, цього разу підопічні Кушнирюка частіше встигали перекривати небезпечні траєкторії передач м'яча і руху ісландських гравців. Через це острів'яни помилялися, й у наших з'являлася можливість для організації контрвипадів. Тут і проявив себе майстер «першого пасу» Віталій Нат. У результаті відрізок із 35-ї по 38-му хвилину був виграний з рахунком 5:0, а втримати цю перевагу було вже справою техніки. Тієї техніки, яку демонстрували Юрій Петренко, Юрій Костецький, Сергій Шельменко, голкіпер Сергій Білик. До речі, наш воротар завдав декількох відчутних психологічних ударів супернику: окрім «обов'язкових» кидків, відбив ще й два пенальті.

      Надважлива перемога відкривала збірній Україні дорогу до другого раунду — лише треба було вчора ввечері переграти слабеньких австралійців і переживати за Францію, щоб вона не розслабилася у матчі з Ісландією.

Олексій ГОНЧАРУК.

 

КОМЕНТАР З ПРИВОДУ

Леонід Захаров, заслужений тренер СРСР і України:

      — Гру зробили ті, хто за своїм лідерським статусом і повинен був це зробити. Репутацію творця контратак на початку другого тайму підтвердив Віталій Нат, після чиїх передач у швидкісних відривах були закинуті два м'ячі поспіль. Коли треба було закріпити ініціативу, дуже вдало проявив себе ветеран збірної Юрій Костецький. Він змушував ісландців фолити на собі, бездоганно виконував семиметрові, демонстрував індивідуальну майстерність, забиваючи з гри. Високі лідерські якості проявив і наш плеймейкер Юрій Петренко. Визначальну ж перевагу нашій команді принесли вдалі дії захисників плюс грамотна гра голкіпера Сергія Білика — саме це змусило суперників нервувати й припускатися помилок.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу-2007. Німеччина.

Попередній раунд

Група В

Ісландія — Австралія — 45:20

Франція — Україна — 32:21 (перший тайм — 17:8)

      Україна: Нат (6), Гурковський (4), Петренко (3), Костецький (3), Шкробанець (2), Шельменко (2), Абрамов (1)

Австралія — Франція — 10:47

Україна — Ісландія — 32:29 (12:13)

      Україна: Костецький (10), Петренко (7), Шельменко (4), Абрамов (4), Нат (3), Шкробанець (3), Кисіль (1)

      Турнірне становище: Франція — 4, Ісландія, Україна — 2, Австралія — 0.

      Група А: Словенія — Гренландія — 35:21, Туніс — Кувейт — 34:23, Гренландія — Туніс — 20:36, Кувейт — Словенія — 23:33 (Туніс, Словенія — по 4 очки, Кувейт, Гренландія — 0).

            Група С: Німеччина — Бразилія — 27:22, Польща — Аргентина — 29:15, Бразилія — Польща — 23:31, Аргентина — Німеччина — 20:32 (Польща, Німеччина — 4, Бразилія, Аргентина — 0).

            Група D: Чехія — Катар — 37:23, Іспанія — Єгипет — 33:29, Катар — Іспанія — 18:41, Єгипет — Чехія — 30:31 (Іспанія, Чехія — 4, Єгипет, Катар — 0).

            Група Е: Норвегія — Ангола — 41:13, Данія — Угорщина — 29:30, Ангола — Данія — 20:39, Угорщина — Норвегія — 25:22 (Угорщина — 4, Норвегія, Данія — 2, Ангола — 0).

            Група F: Хорватія — Марокко — 35:22, Росія — Півд. Корея — 32:32, Марокко — Росія — 19:35, Півд. Корея — Хорватія — 23:41 (Хорватія — 4, Росія — 3, Півд. Корея — 1, Марокко — 0).