За крадений цезій заплатило місто

19.01.2007

      Неабияк здивувалася міська влада Рівного, коли з'ясувалося, що повинна оплатити рахунок за радіоактивний цезій. На засіданні  міськвиконкому стало відомо, що ще 4 листопада в Рівному спецслужби виявили контейнер iз цезієм. Свинцева ємність вагою 85 кілограмів зберігалася в одному з гаражів по вулиці Золотіївській. І хоча на місці знахідки працювала оперативна група СБУ та міліції, а також еменесники, санепідемстанція, представники прокуратури та громадськість про факт радіоактивної знахідки в місті навіть не підозрювали. Хоча згідно з державним класифікатором така подія підпадає під надзвичайну ситуацію, що могла призвести до негативних явищ життєзабезпечення населення міста.

      Чи чимось зашкодив здоров'ю рівнян контейнер  БГІ-75 з цезієм-137, який випромінював 1300-1500 мкр/год,  ніхто поки що не повідомляє. А от міський бюджет втратив  6491 гривню 63 копійки, які Рівне повинно сплатити за перевезення та зберігання радіоактивного цезію Львівському державному спецкомбінату «Радон».

      Як повідомив виконуючий обов'язки начальника управління СБУ в Рівненській області Микола Белеля, вилучений контейнер з цезієм не був ввезений в Україну з-за кордону, а використовувався, найвірогідніше, у шахтах або ж гірничій промисловості. Не виключено, що у Кривому Розі. Цією справою займалися працівники столичного, а не місцевого управління СБУ, тож пан Белеля лише зазначив, що рівнянин, у господарстві якого контейнер iз цезієм був вилучений, до його викрадення не причетний.

      Дружина 60-річного пенсіонера Леоніда Цибульського, який опинився у вирі цих подій,  пані Надія розповіла, що літній чоловік ще й досі не оговтався від пережитого місяць тому. А починалося все, мовляв, зовсім буденно: «Завітав до нас 2 листопада  колишній чоловіків співробітник і попрохав залишити на зберігання електродвигун до циркулярки. Господар не заперечував і сам заніс мішок із тим залізом у гараж. Згодом я у нього навіть заглянула, але хіба могла розібрати, що то воно таке? А вже через добу посеред ночі тут таке почалося... Міліція, есбеушники — всі бігають, метушаться, оточили все довкола, ні пройти, ні проїхати. Кажуть — радіація! А у мене ж у тому гаражі миски, каструлі, капуста...»

      Лікар-радіолог обласної санепідемслужби Юрій Шевчук запевняє, що про реальну небезпеку для рівнян навряд чи можна говорити. Оскільки вже за півтора метра від контейнера радіаційний фон був нормальний, у межах природного фону.