Весна буде ранньою, а літо сухим

17.01.2007

      Унікальна комп'ютерна технологія довготермінового прогнозування погоди, яка не має аналогів ні в ближньому, ні в дальньому зарубіжжі, успішно опрацьована в Інституті гідротехніки і меліорації Української академії аграрних наук. Вона дозволяє завчасно, за 6—12 місяців, спрогнозувати основні метеорологічні показники — середньомісячну температуру повітря і кількість опадів за місяць.

      Після успішних п'ятирічних випробувань методика прогнозування в 2000 році була впроваджена в практику і використовується при розрахунках прогнозу агрометеорологічних умов вегетації польових культур у поточному році.

      Отже, аналіз багаторічних спостережень за температурою повітря й опадами впродовж 1881—2006 років дає підставу з імовірністю 75—80 відсотків очікувати такий сценарій погодних умов у першому півріччі 2007 року. Загалом прогнозується позитивна теплова аномалія впродовж трьох місяців першого кварталу. Відхилення середньомісячної температури від кліматичної норми становитиме 1,8—2,2 оС у січні, 1,5—2 оС у лютому та березні. Другий місяць весни — квітень — також очікується теплішим за звичайний на 1 оС. Натомість тепловий режим у травні та червні буде близьким до звичайного. Внаслідок цього у другій половині зими спостерігатимуться тривалі відлиги, а весна розпочнеться раніше звичайних термінів. Отже, глобальне потепління у Північній півкулі Землі, яке розпочалось у 1977 році, продовжуватиме свою ходу і в наступному році.

      Кількість опадів не перевищуватиме середні багаторічні показники у січні і квітні. Проте у лютому і березні місячна сума їх на переважній території виявиться більшою на 20—30 відсотків у порівнянні з кліматичною нормою. Близькою до неї прогнозується кількість опадів у травні та червні.

      Як же такі погодні аномалії позначаться на зимівлі озимини та подальшому врожаї? Через тривалі відлиги взимку вдень сніг буде танути, натомість уночі на поверхні грунту утворюватиметься льодова кірка. Через це рослини можуть пошкоджуватися. До того ж суттєвий недобір опадів у другій половині весни та на початку літа обумовить виникнення посушливих явищ: суховіїв, пилових бур і засух. Тому весною актуальними будуть агротехнічні заходи, спрямовані на закриття і збереження грунтової вологи. Нагадаю, що в ранні весни сіяти ярі культури слід якомога раніше, а також варто збільшити площі під посіви середньостиглих та пізньостиглих сортів і гібридів теплолюбних рослин.

Володимир ПРОСУНКО,
кандидат географічних наук,
заввідділом агрометеорологічного та математичного аналізу і досліджень
Інституту гідротехніки і меліорації УААН.