Мавпячі апетити і козацька вдача

13.01.2007
Мавпячі апетити і козацька вдача

Новачок-американець Кеніел Діккенс забезпечив «Мавпам» перемогу над «Дніпром». (Фото ФІБА-Європа.)

Вискочки з Черкас

      Відкриттям першого кола української чоловічої суперліги без тіні сумніву можна назвати команду «Черкаськi мавпи». Клуб із Черкас у міжсезоння серйозно посилився й має намір поміняти минулорічне четверте місце принаймні на якийсь комплект нагород національної першості. А то й замахнутися на чемпіонство. Чому б і ні, адже «Мавпи» вже впевнено обіграли кращу команду країни — маріупольський «Азовмаш», та ще й на його майданчику.

      Перед стартом другої половини турніру керівництво «Мавп» провело прес-конференцію. Головний тренер наразі другої команди першості Андрій Подковиров вважає, що рівень національного змагання підвищився, оскільки більшість суперників запросила до своїх лав потужних виконавців. «Азовмаш» завжди може посилитися стількома гравцями, скількома буде необхідно. «Хімік» зміцнився, підписавши Хендерсона. Склад «Києва» суттєво оновився, але залишається збалансованим у всіх лініях. Після приходу нового тренера гра «вовків» може змінитися, але не мета грати у фіналі», — констатує Подковиров. Однак тренер разом із колективом ставлять перед собою максимальні завдання як на внутрішній арені, так і в Європі, де черкащани цієї осені дебютували, вiдразу пробившись до чвертьфіналу Кубка виклику. «У «Мавп» немає яскраво вираженого лідера — ми сильні командною грою. Кожен баскетболіст може виступити лідером у певних матчах. Якщо команда слабка, то один чоловік її не врятує, яким би сильним гравцем він не був», — каже Подковиров.

      Наставник поскаржився, що через травму у матчі чемпіонату з «Дніпром» до травня вибув з ладу литовець Роландас Ярутіс. А ось ушкодження Юрія Лохманчука не настільки серйозне — на нього розраховують уже в лютому. Від послуг американця Чарльза Госи «Мавпи» відмовилися, оскільки «від нього більше не було загрози на майданчику». Нині команда потребує іншої швидкості та іншої фактури гравців. На місце Госи й Ярутіса до Черкас прибули інші легіонери — американець Кеніел Діккенс та відомий за виступами в БК «Київ» латвієць Едмундс Валейко.

      Доля молодого Цьопича, який, за словами тренера, кращий у своєму віці у своєму амплуа, у «Мавпах» ще не визначена: «Подальша кар'єра Павла — у його власних руках. Але ми не маємо часу чекати, поки гравець «підтягнеться» до необхідного рівня».

      Високу мету ставить перед собою молодий центровий «Мавп» Кирило Фесенко, який запам'ятався ефектними слем-данками і блок-шотами, — він повідомив журналістам, що мріє потрапити на драфт у НБА. А один з кращих гравців суперліги, американський легіонер черкащан Артур Джонсон, заявив, що він усіма силами допомагатиме «Мавпам» стати чемпіонами.

Майже чемпіонат України

      Перед першим матчем 1/4 фіналу європейського Кубка виклику пан Подковиров казав, що не має значення, проти кого грати (це з приводу дербі «Мавпи» — «Дніпро», яке починалося матчем у Черкасах). Але додавав: «У Дніпропетровську поєдинки складаються напружено й конфліктно, завжди зачіпається питання суддівства. Це відволікає і змушує думати не тільки про баскетбол. Подібні ситуації впливають на результат гри».

      У чвертьфіналі минулої національної першості команда з Черкас переграла «Дніпро», тож тепер у «синіх» з'явився шанс реваншуватися на євроарені. Однак суддівство українських арбітрів Защука й Чайковського, призначених ФІБА, ще більше нагадувало внутрішні «розборки». Гостра боротьба точилася до останніх секунд. Навіть після того, як за рахунку 75:77 господарі зуміли здійснити ривок 9:0, дніпропетровці зусиллями Кобзистого, Іванова й Агапова навіть вийшли вперед — 85:84. Але влучний кидок з середньої дистанції Фесенка й три штрафнi у виконанні справжнього героя матчу Діккенса схилили шальки терезів на бік «Мавп».

      Щоправда, ця перемога має більше психологічний аспект, адже у двораундових дуелях рахується різниця очок, а не кількість перемог. Тож матч наступного тижня у Дніпропетровську команда Георгія Сліпенчука почне з відставанням лише на два пункти.

Краще за кращих італійок

      У Запоріжжі баскетболістки «Козачки» перед поєдинком на Єврокубок ФІБА з італійською «Фаенцею» запевнили кореспондента «УМ», що неодмінно здолають підопічних Паоло Россі. У такий спосіб команда намагалася підтримати свого головного тренера Юрія Велігуру, котрий у новорічні свята потрапив до шпиталю з інфарктом міокарда. А в ролі наставника команди дебютувала відома баскетболістка Вікторія Буренок.

      Щоправда, проведення матчу опинилося під загрозою зриву через норов інспектора ФІБА. Ізраїльтянин Борис Зелінгер зробив висновок, що майданчик спорткомплексу тресту «Запоріжалюмінбуд» не відповідає міжнародним стандартам, позаяк призначений для проведення не лише баскетбольних поєдинків. У виконавчого директора «Козачки» Григорія Вуля знайшовся переконливий аргумент: у такому випадку з усіх команд СНД має право грати лише московське «Динамо». Пан Зелінгер змінив гнів на милість і дав зустрічі зелене світло.

      Свою обіцянку запоріжанки виконали, здолавши лідера першості Італії. Проте видовищною гру не назвеш: обидві команди, особливо у стартовій чверті, допускали надто багато браку, грішили непідготовленими кидками, через що за десять хвилин набрали всього 16 очок на двох. Але потім наші дівчата оговталися і, завдяки передовсім плеймейкеру-ветерану Наталії Сильяновій, перехопили ініціативу. Суперники багато фолили: по чотири персональні зауваження швидко заробили Олена Фенько, Марина Хабарова і та ж Сильянова. Після цього арбітри з Росії й Грузії стали більш лояльно дивитися на жорстку боротьбу, інакше завершити матч достроково могли щонайменше по троє гравців iз кожної  команди.

      У гостей активно діяли словенка Джокич, американська центрова Марта Александер, мініатюрна (всього 164 см зросту) плеймейкер Марія Ерич і капітан Симона Баллардіні. Остання прибула до України після встановлення клубного рекорду, набравши в іграх за «Фаенцу» 3343 пункти! До речі, в чемпіонаті Італії всі 14 поєдинків суперник «Козачки» виграв. Щодо групового турніру, то італійки поступилися лише одного разу — «Барселоні» в гостях.

      Домашня перемога «Козачки» — це ще не півкроку до успіху. Попередні двобої з італійськими клубами для українського чемпіона завершувалися підсумковим фіаско. Пан Россі не сумнівається, що за тиждень його команда у повторному поєдинку на Апеннінах зіграє достатньо результативно, аби пробитися до 1/8 фіналу єврокубка ФІБА.

 

ТАБЛО

      Жінки. Єврокубок. 1/16 фіналу. Перший матч. «Козачка-ЗАлК» — «Фаенца» (Італія) — 61:49 (8:8, 24:14, 20:13, 9:14). Найрезультативніші: Сильянова (24), Жержерунова (13+10 підборів), Козаченко (9+9 підборів) — Баллардіні (17), Джокич (11)

      Чоловіки. Кубок виклику. 1/4 фіналу. Перший матч. «Черкаські мавпи» — «Дніпро» (Дніпропетровськ) — 89:87 (27:16, 15:28, 24:22, 23:21). Найрезультативніші: Діккенс (32+10 підборів), Джонсон (30+6 підборів), Лебедєв (13) — Кобзистий (23), Коваль (13)

    Українська суперліга. «Одеса» — «Хімік» — 93:79 (Кучинський (23) — Чакич (20)).