У 2007 році Україну чекає техногенна катастрофа і можлива зміна влади

29.12.2006
У 2007 році Україну чекає техногенна катастрофа і можлива зміна влади

Астролога Віктора Базілея не послухали, коли він пропонував політикам скласти механізм прогнозу катастроф для України.

«Навiть видатний психолог Карл Юнг займався астрологією»

      — Пане Вікторе, давайте почнемо з того, чи астрологія — це наука?

      — Швидше, це суміш науки і мистецтва. Астрологу потрібно не лише порахувати натальну карту людини, накреслити її гороскоп, використовуючи знання сферичної геометрії та тригонометрії, астрономії, й зуміти цю карту прочитати, протлумачити. Астрологія — це інструмент для діагностики. Як, наприклад, рентгенапарат. Ви можете зробити знімок хворого місця, але прочитати, що це означає, зуміє виключно спеціаліст. Я не люблю, коли цьому процесу приписують містику. Швидше, тлумачення астрологічних символів передбачає знання психології людини. Але коли ви приходите до психолога, то він на вас має подивитися, поговорити з вами, протестувати. А мені цього не потрiбно. Я, не бачачи вас, але маючи на руках вашу карту, можу по телефону розповідати про ваші уподобання, особливості, давати прогнози рекомендації. Навіть про те, якої ви конституції, і, можливо, зовнішності. Психолог не скаже про те, коли у вас можуть виникнути ті чи інші проблеми, лише про їхню ймовірність. Навіть видатний психолог і дослідник підсвідомого Карл Юнг займався астрологією.

      — А що може діагностувати астрологія?

      — Відверто кажучи, простіше сказати, чого астролог не може. Наприклад – ні стать, ні національність у гороскопі не читаються. Можливо навіть передбачити дату смерті. Про це не говориться, звичайно, з етичних міркувань. Але та наука, яку я знаю, викладаю, може прогнозувати дуже великий список подій у вашому житті.

      — А як же свобода вибору? Ми можемо змінювати своє життя?

      — Це досить непросте питання. Звісно, людина може змінювати своє життя, але проблема в тому, що ми не знаємо, до чого призведе той чи інший наш вибір. Пам'ятаєте, як казав Воланд із «Майстра і Маргарити»: як ви можете стверджувати, що самі керуєте своїм життям, якщо не знаєте, що чекає на вас сьогодні ввечері? Звісно, якщо людина перебуває на більш високому щаблі розвитку, то вона, наче з вершини пагорбу, бачить більше шляхів. А коли людина під горою, то її несе течія життя, їй здається, що в неї немає вибору, але вона просто не бачить доріг, які розходяться на іншому боцi вершини.

      Вихід — у тому, щоб прийняти себе таким, яким ти є, — красивим чи не зовсім, розумним чи не дуже. За індійськими віруваннями, існує карма і дхарма. Карма — це те, що ви накопичили за свої попередні життя, а дхарма — це те, як карма реалізується тепер, ті обмеженя і можливості, які ви маєте зараз — сім'я, у якій ти народився, зовнішні дані, матеріальне становище, освіта, країна... І саме цю дхарму треба прийняти хоча б для того, щоб не боротися з собою. Думаю, свобода волі полягає у тому, щоб приймати те, що нам дано, чи не приймати. І головне — використовувати свій потенціал.

      — Чи допомогла вам астрологія робити правильні кроки, наприклад, знайти собі підходящу пару, як-то кажуть, свою долю?

      — Звичайно, я користуюся своїми знаннями. Але від себе не втечеш, навіть якщо щось знаєш. Знаєте, є притча про хлопця, який шукав ідеальну жінку. Він пішов зі свого села й повернувся сивим старцем. «Ну що, знайшов ідеальну жінку?»— спитали його. «Так, але вона шукала ідеального чоловiка», — відповів він.

      — Скажіть, а чому релігія не сприймає астрологію?

      — Лише християнство упереджено ставиться до астрології. Взагалі варто розрізняти віру і релігію, ритуал. Бог єдиний, і йому байдуже, хто ти — буддист, мусульманин чи християнин. Чомусь мені здається, що Богу не важливо, чи працюєш ти на свято, хрестишся двома чи трьома пальцями... Я сам із католицької родини, мій дід хотів, щоб я став священиком. І я таки займаюся пошуком духовних знань, адже у Біблії сказано, що Бог створив світила небесні, нічні й денні — одні для світла, інші для знамень. І саме ці знамення я намагаюся читати.

«Не можна було народжувати державу 24 серпня 1991 року»

      — Які астрологічні особливості має наша держава? Кажуть, Україна перебуває під знаком Тельця...

      — Як ми розрізняємо віру й релігію, так варто розрізняти націю та державу. Українську націю справді вважають «тельцівською». Чому? Просто склалася така традиція. Телець — це знак стихії землі, а Україна славиться своїми чорноземами. І характер у нашого народу, мов у вола, — тягне свою лямку, довго терпить, а потім може зірватися, і тоді вже ламає все на своєму шляху, не думаючи про наслідки. До речі, під знаком Тельця перебувають Швейцарія і Канада.

      Україна як держава народилася у 1991 році, 24 серпня. Якби така карта була в людини, я б сказав, що вона довго не протягне. Ми знаємо навіть час «народження держави», бо збереглися відеозаписи з Верховної Ради. Там на табло чітко видно, о котрій годині проголосили незалежність. Ну не можна було народжувати державу в такий час, не можна було призначати інавгурацію Президента на тоді, коли вона була призначена!

      — А якщо за відлік нової держави взяти не 24 серпня, а 1 грудня, коли був всенародний референдум?

      — Знаєте, дивитися, яким буде шлюб, треба по тій даті, коли люди розписалися або повінчалися, а не по тій, коли вони планували це зробити. Дата планування покаже їхні відносини, а не шлюб. І це різні речі.

      — Повернімося до натальної карти України. Які «риси характеру» її відрізняють?

      — Сатурн перебуває у першому домі. Цей дім вказує на те, як тебе сприймають інші. Тому в українців імідж сатурніанський — ми завжди плачемось, бідкаємося і йдемо найважчою дорогою. Дивлячись на позицію Сонця в карті України, можна дійти висновку, що в нас при владі завжди буде або «пахан», або тіньовий лідер. Є передумови нестабільності курсу гривні, адже Місяць — наймінливіший знак — перебуває в другому домі, який відповідає за національну валюту, багатство. Місяць, крім того, уражений. Народ — це ніби душа країни, тож Місяць може показувати його становище. На жаль, у нас прості люди приречені бути бідними. В Україні сприятлива ситуація для розвитку банківської системи, але на ній постійно хтось буде наживатися, простому люду банки прибутку не принесуть.

      У натальній карті України також видно, що ми приречені на розкол. Причому духовність зосереджена не там, де фінанси, ресурси. І, хоч як це не парадоксально, але наші керівники приходять завжди не з духовної частини країни.

«Я передбачив кризу 2006-го. У вересні наступного року буде чергова криза влади»

      — Я читала ваш прогноз на 2006 рік, у якому ви передбачили кризу влади у серпні—вересні. Напередодні Нового року і мені, й нашим читачам дуже цікаво: що чекає нашу країну в 2007 році?

      — Так, я передбачав кризу 2006 року, але чітко не міг сказати, в чому вона проявиться. В цьому особливість астрології, бо ми бачимо не пророчі видіння, а знаки і символи. На динаміку розвитку держави вказує так званий індекс Барбо. Я розрахував цей графік у 2004 році після Помаранчевої революції і не повірив сам собі. За цим графіком, нас очікує спад до 2008—2009 року. Це падіння буде не настільки глибоким, як за кілька перших років незалежності. Що буде після 2010-го я, чесно кажучи, не хотів дивитися.

      Наприкінці цього року Юпітер увійшов у десяте поле гороскопа, яке відповідає за владу. Це означає зміну посад, кадрову ротацію. Але ця ситуація вже відходить. У наступному році нас чекає абсолютно інше — якісь злиття політичних сил. Може бути чергова «антикризова» коаліція, дрібні партії зіллються в одну. Сприятлива ситуація для об'єднання націонал-патріотичних сил. Цілком можливо, що Рухи знову об'єднаються. Можуть виникнути нові громадські утворення, громадська активність загалом посилиться. Цікаво, що зросте потяг до національного самовизначення. Бути українцем стане модно, навіть з'явиться можливість на цьому заробити. Наприклад, на продажі національної символіки. Підвищиться престиж України. Можливо, відкриються якісь додаткові дипкорпуси там, де їх не було. Активніше розвиватиметься туризм, тобто іноземці частіше їздитимуть до нас у гості.

      Що мені не подобається — так це те, що навесні можливі якісь техногенні катастрофи. Я не знаю, що і де це буде, але катастрофи будуть пов'язані з технікою, з великою кількістю заліза.

      Я звертався до деяких людей із нашого владного політикуму та пропонував за рік-два розробити чіткий механізм прогнозування катастроф для нашої держави, але нікого ця пропозиція поки що не зацікавила. Тим часом існують методики, які дозволяють не лише передбачити подію, її час, а й визначити, де вона відбудеться. Навіть людей, які зникли безвісти, можна шукати з допомогою відомої методики.

      Що мені ще не подобається, так це те, що у вересні наступного року буде чергова криза влади. Сатурн «наїжджає» на Сонце, і це може означати ще більше обмеження президентської влади. Номінально Сонце все-таки вказує на Президента, а не на Прем'єра, навіть якщо той має стільки ж повноважень. Це може бути навіть імпічмент.

      — А що буде з духовними речами — мистецтвом, релігією?

      — Складається сприятлива ситуація для мистецтва, але воно стане більш кон'юнктурним. Влада все більше хотітиме діяти через релігію, а Меркурій в 11-му домі вказує на те, що релігійні організації підтримають партії, можливо, з'явиться якась релігійна партія.

      — А щодо армії, міліції?

      — За армію відповідає шостий дім. Тут усе валиться. Армія децентралізується. Якщо пам'ятаєте, то за останні кілька місяців в армії загинуло четверо людей. На жаль, така ситуація буде і наступного року. Міліцію чекає нестабільність. До речі, так само, як і ринок нерухомості.

      — Тобто? Подешевшають квартири в Києві?

      — Ну цього я не можу сказати. Швидше, можна чекати на ще одну аферу типу «Еліта-Центру», можливо депутати приймуть якісь закони стосовно землі. Можливо, нічого не будуть будувати чи будуватимуть погано.

      — Похмурий прогноз виходить...

      — Так, мені також не подобається те, що я зараз кажу.

      — Чи не можете ви порадити, коли людям слід спокійніше до всього ставитися, щоб не сталося чогось непередбачуваного?

      — Спокійнішими треба бути в січні-лютому, листопаді та десь у травні. Не дуже у нас щасливий період — кінець серпня-початок вересня.

«Янукович кардинально не підходить нашій державі»

      — Скажіть, які з наших політиків мають шанс «впасти» чи «піднятися» у цьому році? І хто з них є сприятливим для нашої держави?

      — Багато шансів повернення Литвина. Не обов'язково в 2007 році, але... Можуть постраждати політики, якi народилися в 50-ті роки. А якщо брати сумісність політик-держава, то Янукович — це остання людина, яка підходить нашій країні. Тут любові явно не буде. Черновецький — також дуже невдалий вибір для Києва.

      — А як щодо Ющенка, Тимошенко, Луценка?

      — Тимошенко дуже навіть може бути при владі. Щодо Луценка не знаю, його гороскоп я не дивився. А ось Ющенко... З часом люди зрозуміють, якими великими були його заслуги. Він пробив діру в стіні нашої «совковості», але сам по ту сторону не вийшов, не зумів цим скористатися. Якщо ж дивитися на особисті якості політиків, то Юлі не вистачає толерантності. У неї в карті багато вогню, це дає харизматичність, але зовсім немає повітря, тобто вона не вміє домовлятися, не вміє вести діалог, підлаштовуватися. Ющенкові не вистачає в карті землі — це вказує на непрактичність, брак стабільності. А щодо Януковича, то в нього немає вогню, харизми. Як людина він — сіра непомітна особистість, якою легко маніпулювати, і деякі сили цим користуються.

      — А що цей рік готує людям за знаками Зодіаку?

      — Найбільшими щасливчиками в цьому році будуть Леви, особливо у другій декаді року. Великі зміни соціального плану — гарні кар'єра, одруження, переїзд очікують на Риб та Стрільців, особливо на тих людей, які народилися наприкінці грудня.

  • Методом проб і помилок

    Рік 2016-й призначений стати своєрідним пунктом збору урожаю. Це період і старанної праці, і насолоди від отриманих результатів. Належатиме прийняти чимало важливих рішень, які стануть підсумком здобутого досвіду. І, звісно, системним стрижнем, довкола якого вибудується світоглядна система на довгі роки. >>

  • «І вже не стало моря i очистяться рiки i джерела...»

    Опубліковане нашою газетою інтерв’ю з Віктором Савченком, який застерігав від «небезпечної» дати проведення виборів до Верховної Ради України — 26 жовтня, викликало чималий читацький інтерес. При тому, що світ побачила тільки одна частина тієї розмови. А от друга, у якій ішлося про власне Росію, залишилася у редакційній «шухляді». >>

  • Де заблукала дівчина–весна?

    Останні кілька тижнів наші читачі «обривають» редакційні телефони з проханням надрукувати прогноз погоди народного синоптика з Волині Володимира Лиса. І хоча сам він постійно наголошує, що його прогнози «працюють» лише в межах рідного регіону — в радіусі 150 км, читачі «УМ» запевняють, що не раз переконувалися: прогнози часто справджуються і в областях, розташованих далеко від Волині. Наприклад, на нинішній лютий самодіяльний метеоролог «наобіцяв» помірно холодну погоду. На початку місяця — сніг, холодно. За морозами — відлига в середині місяця. А кінцівка місяця і календарної зими в цілому — холодна, зі снігом. І справді, практично вгадав.

    «Погоду я не «вгадую», не «пророкую», не маю жодних «видінь» щодо її перебігів, як чимало читачів і навіть журналістів чомусь вважають, а будую свої прогнози винятково на методі народного прогностика за спостереженнями за погодою 26 грудня — 6 січня, — каже пан Володимир. — Ще відомий етнограф Василь Скуратівський писав: українці давно вже помітили — у ці дні, що настають після того, як починає збільшуватися світловий день, погода мовби «проектується» на цілий рік. Він твердить — таке прогнозування відоме з першої половини ХІХ століття».

    Оскільки нинішній рік пройде під знаком видатної письменниці й землячки Володимира Лиса Лесі Українки (як рік двох ювілеїв — 140–річчя від дня народження і 100–річчя написання геніальної «Лісової пісні»), то й свої прогнози синоптик «розбавив» поетичними рядками її творів. >>

  • А на ранок вони прокинулися...

    З 1 січня сумлінні платники податків — фізичні особи — сплачуватимуть 13 відсотків податку замість теперішньої ставки, що має «вилку» вiд 10 до 40 відсотків. Для фізичних осіб також вводиться норма соціальної пільги: ті, чий щомісячний прибуток не перевищує 510 гривень, матимуть «податкову знижку» розміром у 30 відсотків від діючого розміру мінімальної зарплати. Урядовці сподіваються, що таким чином вдасться знизити податковий тиск і, як наслідок, вивести з тіні частину зарплати, відповідно, збільшити надходження до бюджету. Минулого 2002 року фактичні надходження до держбюджету за рахунок податку з громадян становили 10 мільярдів 823 мільйони гривень, цього — 2003 року, — за планами, вони складуть 11 мільярдів 883 мільйони. >>