Новорічні випробування для заробітчанина

29.12.2006

      Сподівання, що з переселенням празького відділення поліції у справах іноземців нарешті всі проблеми владнаються, зокрема зникнуть багатогодинні черги, виявились марними. Від 21 листопада біля «Делвіти» у районі Прага 3 із раннього ранку шикуються черги із сотень людей, зокрема й українців.

      Чимало з них прагнуть не тільки продовжити на наступний рік (чи два) своє перебування в Чехії, але й повідомити про зміну адреси, родинного стану, оформити запрошення тощо. І всі стоять у черзі до одного-єдиного входу-виходу, згадуючи «золоті» часи, коли «чужинецька поліція» була розкидана між Панкрацем та Ольшанською і мала принаймні кілька «дверей».

      Згадане відділення поліції тепер знаходиться за адресою вул. Конєвова 188/32, Прага 3 — Жижков. Працює лише перші чотири дні тижня, і лише в понеділок та середу — до шостої вечора, в інші дні закривається раніше. Для громадян «третіх країн» призначений другий поверх, для громадян країн ЄС — третій. Останні формально можуть увійти до будинку без черги, але реакція охоронців чи учасників черги відбиває таке бажання в «єесівців».

      Нововведенням є те, що продовжити дозвіл на довготривале перебування в ЧР можна одразу ж — за наявності всіх документів для подачі і за відсутності запитань у поліцейського.

На цьому плюси, мабуть, закінчуються. Відділення у зв'язку з переселенням не працювало два тижні, і це спричинило навалу відвідувачів. Люди стоять від третьої години ранку, дехто навіть ночує перед відділком. Гріються чаєм, ромом та сварками. Коли охоронці відчиняють двері, натовп дико вривається і «штурмує» талонний апарат, ігноруючи «живу» чергу. Лунає лайка, в якій помітно домінують російські матюки. Люди тримають в руках життєво важливі документи й чималі гроші, і якщо щось випаде чи розірветься — кінець. Охоронці спочатку закликають до порядку, але потім грубо посилають іноземців, зокрема українців, туди, звідки приїхали. Вони змушені мовчки підкорятися. Зате ті відомі з Ольшанки особи, які готові все швидко владнати без черг, заходять до приміщення цілком безперешкодно. Туалети у будинку працюють зі збоями, так само й сервіс — фотографування, копіювання, продаж марок держмита тощо.

      Однак у іноземців нарікань на саму процедуру прийому у поліцейських під час прийому-подачі документів немає. «Були дуже ввічливі, допомагали, віталися, — розповів Юрій Вовчук, будівельник із Закарпаття та голова громадської організації «Заробітчани», який продовжував дозвіл на перебування наприкінці грудня. — Не порівняти з грубощами та знавіснілим розкиданням документів, як було минулого року в районному відділенні Прага-Запад. Видно, що будівельні компанії на них тиснуть, щоб не ображали українців».

      Досить швидко «Конєвка» стала об'єктом уваги чеських ЗМІ. У репортажі «Нової» 8 грудня такі умови було названо «нелюдськими». Речник поліції Неля Гайдушкова на це відповіла, що звичка стояти в черзі є у ментальності іноземців, насамперед колишніх радянських громадян. За три тижні поліція встигла обслужити понад 15 тисяч клієнтів. Пані Гайдушкова додала, що йдеться лише про тимчасову передноворічну проблему, оскільки багато дозволів на перебування закінчуються саме 31 грудня (природно, іноземці поспішають продовжити документи до Різдва та Нового Року, щоб виїхати на свої батьківщини на ці свята, тому й формуються ці дикі черги). Але поліція замість того, щоб продовжити години роботи, ще й оголосила весь останній тиждень грудня неробочим.

      Гаряче обговорення теми триває. Минулого року лише втручання омбудсмана Отакара Мотейла вирішило ситуацію, поліція тимчасово збільшила кількість працівників та додала години роботи.

      У Празі, за даними минулого року, тимчасово мешкає 56,7 тисячi іноземців, з яких приблизно третина — українці. Якщо врахувати, що кожен з них сплачує мінімум 1000 крон адмінзбору за продовження дозволу на перебування, то виходить сума чималенька — понад 50 мільйонів крон щороку. У новий будинок поліції було вкладено 15 мільйонів крон. Для комфорту іноземців замало коштів? Чи бажання?

  • Блакитне око лагуни

    В Уругваї щойно здали в експлуатацію міст, який проліг через дивовижно мальовничу лагуну Гарсон. Він з’єднує 25-тисячне місто Роча з 65-тисячним містом Мальдонадо на південно-східному узбережжі країни, які є столицями однойменних департаментів. >>

  • Оце так надуло

    Данія зміцнила своє світове лідерство у галузі використання вітрової енергетики: 42,1% від всієї виробленої в країні енергії походить з вітрових електростанцій. Тепер головною амбіцією Данії є повна відмова від видобутих із надр землі джерел енергії. «2015 рік був значно вітрянішим, ніж у середньому попередні роки. >>

  • Як умру, то передайте...

    Президент Польщі Анджей Дуда під час симпозіуму Польського товариства трансплантації підписав декларацію про наміри, згідно з якою у випадку смерті його органи будуть передані для трансплантації. До подібних дій голова польської держави також закликав інших поляків, повідомляє сайт Польського радіо. >>

  • Метро для валізи

    Відомо, що Швейцарія має найрозвиненішу в світі систему громадського транспорту. А тепер у цій альпійській країні хочуть створити ще й вантажне метро для приватних речей громадян, повідомила швейцарська інформагенція swissinfo.ch. Цю ідею вважають одним із найамбітніших інфраструктурних проектів, які будь-коли обговорювалися у Швейцарії. >>

  • Таємниця дев’ятої планети

    Вчені Каліфорнійського технологічного інституту Майкл Браун і Костянтин Батигін (виходець із Росії) навели докази існування гігантської планети на околицях Сонячної системи, маса якої перевищує земну приблизно в 10 разів, а період обертання навколо Сонця (планетний рік) становить приблизно 10-20 тисяч років, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>

  • Де лиш не ступить нога жінки

    Ще півстоліття тому ніхто і не подумав би, що жінки можуть брати участь у космічній програмі. Тоді на прохання однієї з американок надати їй можливість пройти тренувальний курс із підготовки космонавтів (чи астронавтів, як говорять у США), НАСА відповіла, що не має у своїх планах намірів набирати жінок. >>