Такої кількості контрабандних цінних харчів прикордонники не вилучали вже давно: у вагоні-ресторані поїзда «Владивосток — Харків» правоохоронці виявили близько двох центнерів «нелегальної» ікри. Навіть найприскіпливіший гурман подивувався б «палітрі» представлених у схованці осетрових делікатесів: червона і чорна ікра (зауважте, десятки кілограмів!) та 21 кілограм осетра. Сума оцінки затриманого склала майже 13 тисяч гривень. Як повідомила «УМ» співробітник прес-служби Східного регіонального управління Державної прикордонної служби України Вікторія Козюліна, рибні делікатеси виявили прикордонники Харківського загону. При огляді вагона-ресторану потяга № 53 сполученням «Владивосток — Харків», що проходить прикордонний контроль півгодини після півночі, спеціальна прикордонно-митна оглядова група «накрила» вантаж між морозильною камерою та обшивкою вагона, в господарчій ямі та рундуках під сидіннями — риба й ікра були приховані у багатьох місцях ресторану. А власником вантажу виявився директор вагона-ресторану — громадянин України. (До слова, ікра належить до групи товарів, які заборонені до ввозу в Україну фізичними особами).
Але на цьому «рибний» час правоохоронців не закінчився. Через добу знову ж прикордонники Харківського загону спільно з митниками під час огляду вагона-ресторану такого ж потяга — «Владивосток — Харків» — знайшли, як не дивно, аналогічні продукти. Цього разу було виявлено 95 кг червоної ікри, розфасованої в 37 поліетиленових пакети. Делікатесний товар приховали за панелями вагона та в господарчій ямі, де було спеціально облаштоване подвійне дно. Директор і цього вагона-ресторану виявився власником знахідки.
Крім того, в одному з купе іншого вагона прикордонники виявили ще 15 кілограмів червоної ікри, але її власника встановити не вдалося. За цей рейс правоохоронці в зелених кашкетах вилучили 110 кілограмів червоної ікри та 40 кілограмів риби, які намагалися провести контрабандою. Усі продукти передано на митницю.
До слова, всього з січня 2003 року харківськими прикордонниками було затримано більше півтонни чорної та червоної ікри на загальну суму понад 115 тисяч гривень. Проте фахівці відзначають «сезонність» таких перевозок: напередодні новорічних свят українці активно купують невід'ємний атрибут застілля — ікру. Отож і везуть її до нас центнерами.