Згодні на медаль

26.12.2006
Згодні на медаль

Кетяги калини — обов'язковий атрибут нової медалі.

      Віднині люди, які мають значні особисті заслуги у розвитку економіки, соціальної та культурної сфери регіону, а також відзначились у благодійній, гуманістичній та громадській діяльності, зможуть отримати спеціальну медаль «За особистий внесок у розвиток Вінниччини». Створення нової нагороди ініціювала обласна державна адміністрація, а обласна рада затвердила її та передбачила необхідні видатки. Спонукало місцеву владу до такого кроку фактичне «знецінення» відзнаки, яка досі була найвищою в області, — почесної грамоти. Як-не-як щороку їх вручають сотні. Тепер же, згідно із задумом авторів, таких нагород вручатиметься дуже мало — три-п'ять на рік, і вони справді матимуть вагу та авторитет. Отримують право на них не тільки мешканці області, а й громадяни України та інших держав, які доклали зусиль до розвою та процвітання краю.

      І хоч до нагороди додаватиметься певна грошова сума (порівняно невелика — три прожиткові мінімуми), найціннішим буде сам нагрудний знак, виготовлений із коштовного металу й інкрустований самоцвітами. Його справді почеплять на костюми тільки одиниці, яких визнає гідними спеціальна комісія облдержадміністрації та облради.

      Поки що медаль (правда, у термінах фалеристики цю нагороду точніше було б назвати пам'ятним знаком) існує лише на ескізі, але вже ведуться переговори з ювелірними фірмами про виготовлення перших примірників, які передбачається вручити в лютому наступного року: при святкуванні 75-річчя області.