Далі нікуди? Ще, виявляється, є куди...

26.12.2006

      Рік, який минає, донеччани проводжають із настроєм, що змушує згадати притчу про діалог песиміста з оптимістом. Пам'ятаєте? Перший, схопившись за голову, бідкається: «Жах! Так погано, що гірше вже просто не може бути!» На що інший «оптимістично» зауважує: «Буде! Обов'язково буде!..». Зрештою, подібне ставлення до днів учорашніх і завтрашніх підтвердило й опитування, проведене наприкінці року Донецьким інформаційно-аналітичним центром.

      Так от — швидше важким минулий рік для всієї України вважають 55 відсотків опитаних і важким для себе особисто та своєї родини — рівно половина донеччан. Дуже поганим цей період вважають, відповідно, 32 та 12 відсотків респондентів. А з тих подій, що в 2006 році найбільше привертали увагу, мешканці Донецька називають такі — підвищення тарифів на комунальні послуги — 83 відсотки, парламентські вибори — 55, Янукович — глава уряду — 53. Трохи менший рейтинг мають події, теж аж ніяк не радісні — авіакатастрофа неподалік Донецька, зростання цін на бензин, аварія в Алчевську тощо. «Світлим променем» на цьому тлі, мабуть, є хіба що виступ збірної України на чемпіонаті світу з футболу — 17 відсотків. Та ще — особливо для донеччан — розвал «помаранчевої коаліції» — 18 відсотків.

      Причому досить песимістично бачать мешканці міста не тільки минулий рік, а й нинішню ситуацію та майбутнє. 49 відсотків із них вважають, що всі зміни навколо відбуваються на гірше, а 36 переконані у відсутності будь-яких змін. І лише 6 відсотків змогли побачити зміни на краще.

      А тепер про донецький «оптимізм». Отримавши від обраної ними ж влади на всіх рівнях під прапором Партії регіонів «вдячність» у вигляді збільшення тих же комунальних тарифів, росту цін на бензин та інші товари, тут, як у тій притчі, не втрачають віри, що далі може бути ще гірше. А тому, якби вибори відбулися в найближчу неділю, за Партію регіонів проголосували б 55 відсотків донеччан. На певну підтримку мають розраховувати також блок Наталі Вітренко «Народна опозиція» — 7, КПУ — 4 і БЮТ — 3 вiдсотки. А ось 12 відсотків респондентів розчарувалися у виборах і не підуть голосувати, а 8 якщо дійдуть до дільниці, то викреслять усіх претендентів.

      Щодо персоналій, які, на думку городян, здатні змінити ситуацію на краще, найчастіше згадуються такі політичні діяч: 38 відсотків респондентів переконані, що це під силу Путіну, 22 — Сталіну, 21 — Януковичу. Крім них, також згадуються Лукашенко, Тетчер, Брежнєв, Кастро. Цікаво, що рівно по 2 відсотки симпатій набрали Кравчук і Піночет.