Екопродукцію для Європи

26.12.2006

      А й справді: чи здатна Україна годувати Європу екологічно чистою продукцією? Так, за умови, що фахівці АПК, науковці і практики дискутують не задля організаційного ефекту, а маючи на меті підвищення ефективності землекористування. Якраз у такому руслі на Запоріжжі відбулася дещо незвична нарада-семінар — з проблем родючості грунтів і впровадження органічного землеробства. На базі обласної торгово-промислової палати зібралися керівники сільгосппідприємств і служб, фахівці науково-дослідних інститутів і лабораторій з Києва, Харкова, Дніпропетровська і Запоріжжя.

      «За органічним землеробством майбутнє нашої держави, — вважає представник київського ТОВ «Укренергоресурс» Микола Борисенко. — Якщо ми дбаємо про перспективу, то вже сьогодні повинні всерйоз зайнятися вирощуванням екологічно чистої продукції». Всі учасники розмови акцентували на тому, що Україна в перспективі може нагодувати принаймні пів-Європи саме такою, екологічно чистою, продукцією, котру на міжнародному агроринку можна реалізовувати в півтора-два рази дорожче. У розвинених країнах є попит на таку продукцію, в Україні — чисті чорноземи й технологічна спромога.

      Досвідом застосування ЕМ-технологій вирощування сільгоспкультур, зокрема озимої пшениці, з колегами поділився керівник запорізького ТОВ «Данко» (Оріхівський район) Артур Крупський: «На міндобрива і засоби захисту рослин коштів немає, і ми випробували біологічні препарати. Вже добилися підвищення родючості грунтів, ліпшої якості продукції. Перевага ЕМ-технологій над стандартними на кожному гектарі сягає 15 центнерів на пшеничних масивах і десяти — на плантаціях соняшнику. Ми підрахували, що на п'ятий рік застосування ЕМ-технологій рентабельність може сягнути двохсот відсотків. У Європі ж альтернативні технології забезпечують підвищення урожайності до 500 відсотків».

      Директор приватної агрофірми «Славутич» (Запорізький район), голова постійної депутатської комісії Запорізької облради з питань АПК Іван Бакуменко наголосив на потребі координації зусиль науковців і практиків iз активізації інформаційних, консалтингових послуг в аграрному секторі. Адже в затяжному процесі розпайовування земель проблемою родючості грунтів у регіоні, тим паче на міжобласному рівні, фактично ніхто не переймався. Акцентував на цьому і гендиректор запорізького ТОВ «Новополтавка» (Чернігівський район) Володимир Сизоненко: «Ми зацікавлені в функціонуванні Центру наукового забезпечення АПК. Без фахової підтримки проблематичніше позбутися «учорашніх» технологій і методів господарювання, перейти на ЕМ-технології, застосування біопрепаратів, органічних міндобрив».

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>