Такі різні конференції

26.12.2006

      З'їзди спортивних федерацій в останні роки часто нагадують політичні ристалища у Верховній Раді. Із законодавчим органом усе зрозуміло — там є «пироги», які потрібно ділити, а що, здавалося б, можна ділити у федераціях, які за визначенням не мають комерційного підгрунтя? Але ні, за «потоки» б'ються й там. До того ж керувати розвитком того чи іншого виду спорту вигідно з точки зору власного іміджу. З іншого боку, для спорту краще, щоб війну за їхню федерацію з-поміж затятих супротивників виграв справді здібний менеджер, а не популіст. У передостанній уїк-енд року конференції відбулися відразу в трьох спортивних федераціях — футбольній, гімнастичній та боксерській.

 

ФФУ

      У Федерації футболу, як вже повідомила «УМ», нікого не обирали, але одностайну підтримку своєму чинному керівникові про всяк випадок висловили. Загалом у новенькому Будинку футболу точилися дискусії навколо суддівства, договірних матчів, протистояння «київських» та «донецьких». Нічого нового не вигадали — першу частину проблем вирішуватимуть черговим меморандумом президентів клубів, які зобов'язуватимуться не давати суддям хабарів. Заздалегідь було зрозуміло, що казатиме Равіль Сафіуллін і як на це відповідатиме Григорій Суркіс. Несподіванкою став лише виступ заступника голови комітету професійного футболу ФФУ Мілана Бальчоса, який заявив, що йому підсунули заготовлений текст, але він його не читатиме. Хто «підсунув», залишилося таємницею, а в імпровізації пана Мілана нічого сенсаційного не було: «Є протистояння двох потужних структур футбольних клубів, які потужно про себе заявляють. Я пропоную їм зібратися у своєму середовищі, поспілкуватися і прийняти конструктивне рішення без стороннього втручання».

      З суттєвого на конгресі ФФУ відзначимо тезу Олега Блохіна — тренер збірної запропонував скорочувати кількість легіонерів, щоб до сезону-2009/2010 на полі перебувало не більше п'яти закордонних футболістів. На цьому форумі, до речі, Блохін увійшов до виконкому ФФУ й одержав у подарунок від спонсорів ключі від новенького джипа «Міцубісі Паджеро».

      Найголовнішу ж тему конгресу, як вона анонсувалася, розглянули досить швидко — прийняли програму концептуальних напрямків розвитку дитячо-юнацького футболу на 2007—2011 роки «Погляд у майбутнє». В ній, зокрема, передбачено міжнародне стажування тренерів спеціалізованих шкіл, створення за участю наставників молодіжних та юнацьких збірних методичних центрів підготовки у структурі професіональних клубів.

      Наприкінці всі дізналися, що бюджет ФФУ на 2007 рік становитиме 30 млн. гривень, третину з яких буде одержано від УЄФА та ФІФА.

УФГ

      Українська федерація гімнастики повернулася до нормального режиму роботи, але колишню голову Стеллу Захарову, яка свого часу побила з УФГ горщики й тепер хотіла помиритися, назад так і не прийняла. Делегати позачергової конференції УФГ заслухали вибачення пані Стелли і її запевнення у щирості своїх помислів. Але злопам'ятні колеги дістали з архівів вирізки з брудними висловлюваннями Захарової на адресу федерації й проголосували: 55 — проти прийняття Хлус-Захарової до лав УФГ, 14 — за, 9 — утрималися.

      На відміну від футболістів, у гімнастів не виникало потреби в перезатвердженні свого президента, бо УФГ очолює сам міністр молоді, сім'ї та спорту, віце-президент НОК Віктор Корж. Від таких керівників не відмовляються, тим більше що за нетривалий час він виявив себе вправним менеджером. Згуртована команда президії УФГ навела лад у документації та статистиці, владнала справи з Пенсійним фондом, сплативши численні штрафи, які накопичилися під час «війни за печатку», тощо. Тепер ця громадська організація має цілковиту підтримку НОК України та ФІЖ. Пан Корж нагадав, що УФГ завдяки результатам спортсменів на міжнародній арені потрапила до десятки кращих олімпійських федерацій України, відтак одержала відповідну фінансову та технічну підтримку.

      Найближчим часом УФГ розширить свої ряди. З Гельсінкі надійшло підтвердження про вихід Федерації спортивної аеробіки та фітнесу України (ФУСАФ) зі свого міжнародного аналогу — ФІСАФ, тож зникла остання перешкода для вступу громадської організації, яку очолює Тетяна Пасічна, колективним членом до УФГ.

ФБУ

      Минулої п'ятниці також відбулася зовсім не анонсована в пресі звітно-виборча конференція Федерації боксу України. Тут теж підбили підсумок «війнам за булаву». Новим президентом ФБУ обрано Володимира Костеріна, який є власником телеканалу «Тоніс». На цій посаді він замінив Володимира Рябіку, який став почесним президентом ФБУ, як, утім, і Віталій Кличко.