13-річна капітанша?

26.12.2006
13-річна капітанша?

На льоду — Елеонора Винниченко, 13-річна чемпіонка України.

      Проведення будь-якого національного чемпіонату у столичному Палаці спорту — це завжди свято, а для фігурного катання — тим більше. Зараз «фігурка» переживає в Україні не найкращі часи, і проведення всеукраїнського турніру на головній критій арені країни — це лише один із кроків до повернення красивого зимового виду спорту до широкої публіки. Щоправда, київський глядач на цю знакову подію реагував не надто бурхливо. Якщо комерційні шоу за участю відомих зірок збирають у Палаці спорту аншлаги, то національна першість відбувається при напiвпорожніх трибунах.

      Склад учасників цьогорічного чемпіонату України суттєво змінився. Після Олімпiади в Турині завершили «любительську» кар'єру танцюристи на льоду Олена Грушина та Руслан Гончаров, «одиночниці» Олена Ляшенко й Галина Маняченко. Їм на зміну приходить нове покоління фігуристів. Президент Федерації фігурного катання Людмила Супрун та заступник міністра молоді і спорту Мирослав Дутчак у четвер урочисто відкрили фактично подвійне змагання, адже чемпіонат України проводився одночасно з першою зимовою Універсіадою України.

      У змаганні танцювальних пар точилася інтригуюча боротьба за право успадкувати «перший номер» у збірній після відходу Грушиної—Гончарова. Більшість фахівців віддавали перевагу дуету Ганна Задорожнюк — Сергій Вербило, який тренується у США під керівництвом одного з кращих вітчизняних тренерів Миколи Морозова. Їхніми опонентами мали стати менш відомі широкій публіці харків'яни Алла Бекназарова та Володимир Зуєв. І хай в «американських» українців катання зовні виглядало більш «поставленим», та чемпіонами стали вихованці Галини Чурилової. Тепер дует Бекназарова—Зуєв має перевірити, чого він вартий, на міжнародній арені під час січневого чемпіонату Європи.

      Відкривала для себе публіка нові імена і в жіночому катанні. Після виконання обов'язкової програми визначилися дві нові лідерки: Наталя Фінкель (Дніпропетровськ) — 41,2 бала та Елеонора Винниченко (Київ) — 40,78. Із такими показниками вони більш як на чотири бали відірвалися від конкуренток. Завдяки впевненішому виконанню довільної програми перемогу святкувала 13-річна (!) Винниченко — киянка стала наймолодшою чемпіонкою країни за всю історію. Наталка ж Фінкель не витримала напруги і взагалі залишилася за межами призової трійки.

      Катання спортивних пар не принесло сюрпризів, оскільки важко назвати чемпіонатом змагання двох дуетів. Тому всі могли просто насолоджуватися катанням чемпіонів — Тетяни Волосожар і Станіслава Морозова та віце-чемпіонів — Юлії Бєлоглазової й Андрія Беха.

      Перевага Антона Ковалевського майже у 20 балів засвідчила, що в чоловічому катанні також поки немає суттєвої конкуренції.

      Загалом українське фігурне катання на сьогодні — це столичні тренери, харківські фахівці плюс ті, що працюють у США. Дніпропетровська та одеська школи про себе нагадують лише епізодично. Тому наші перспективи на найближчу Олімпіаду виглядають досить туманними...

 

ТАБЛО

Чемпіонат України

з фігурного катання (Київ)

      Спортивні танці: 1. Алла Бекназарова/Володимир Зуєв (Харків). 2. Ганна Задорожнюк/Сергій Вербило (Київ). 3. Аліна Саприкіна/Павло Хіміч (Харків).

      Пари: 1. Тетяна Волосожар/Станіслав Морозов (Київ). 2. Юлія Бєлоглазова/Андрій Бех (Київ).

      Чоловіки: 1. Антон Ковалевський (Київ). 2. Олексій Биченко (Київ). 3. Микола Бондар (Київ).

      Жінки: 1. Елеонора Винниченко (Київ). 2. Ірина Мовчан (Київ). 3. Анастасія Листопад (Київ).