Чисте виробництво — жива планета

23.12.2006

       Нарешті підбито підсумки п'ятого Всеукраїнського конкурсу «Екологічна якість і безпека», що його проводила громадська організація «Жива планета» за підтримки парламентського Комітету з питань екологічної політики. Переможцем цього конкурсу в номінації «Екологічна якість і безпека виробництва» стало ВАТ «Запоріжсталь». Нагороду представникам підприємства: в. о. технічного директора Володимиру Набоці та головному спеціалісту комбінату — з охорони природи і радіаційної безпеки Миколі Силіну — вручив перший заступник міністра охорони навколишнього середовища Святослав Куруленко.

      Експерти, що входять до складу конкурсної комісії, високо оцінили зусилля трудового колективу «Запоріжсталі», спрямовані на зменшення техногенного навантаження на навколишнє середовище. Особливу увагу вони звернули на те, що проведені за останні 10 років природоохоронні заходи дозволили більш ніж удвічі скоротити викиди пилу в атмосферу, значно поліпшити очищення стічних вод, обмежити кількість шкідливих домішок у відпрацьованих газах. Більш ніж 20 відсотків території комбінату займають зелені насадження. Тільки за останні 5 років «Запоріжсталь» на природоохоронні заходи витратила понад півмільярда гривень. Зокрема, комбінат одним із перших в Україні видав у 2006 році офіційний екологічний звіт, сприяючи тим самим доступу громадськості до екологічної інформації.

      «Стан довкілля України на сьогодні можна назвати кризовим», — зазначив Святослав Куруленко, а тому курс українських підприємств на «екологізацію виробництва» є надзвичайно важливим. Одним із найкращих прикладів вітчизняного досвіду впровадження екологічно чистих і безпечних технологій є «Запоріжсталь», яка вже кілька років реалізує зазначену стратегію.

      «Зараз триває модернізація агломераційного виробництва, будівництво електрофільтра, що дозволить нам практично повністю вловлювати шкідливі викиди від хвостових частин агломашин. Триває модернізація прокатної лінії соляно-кислотного травлення, яка передбачає стовідсоткову регенерацію як кислоти, так і води, а значить, комбінат повністю припинить шкідливі викиди у водний басейн», — розповідає в.о. технічного директора підприємства Володимир Набока. Проте найважливішим пунктом в екологічній програмі комбінату він вважає «реконструкцію сталеплавильного виробництва, мартенівських печей і будівництво конверторного цеху».