Святкова «самобранка»

16.12.2006
Святкова «самобранка»

А ось помідори можуть подорожчати... (Фото з сайту www.foto.rambler.ru)

Немає торгівлі — нема підвищень

      На Бессарабському ринку в Києві зовсім не гамірно. Продавці тішаться кожному клієнту й бідкаються: мовляв, такої в'ялої торгівлі ще не пригадують. Чому народ перестав купувати м'ясо й молочні продукти на базарах, знає Ліда Іванівна. «Нам торгівлю перебили супермаркети — он скільки їх повідкривалося, — каже вона. — Іде людина по харчі, там і м'ясо собі купить — наріжуть, якого хочеш... А шо на базарі?..» Так само розмірковують і продавці-молочники. У них торгівля зовсім слабо йде. «Он тільки два літри вершків за день продала. У минулі роки більше брали», — каже жіночка у білому халаті. Нині в Києві сметану «на розлив» можна купити за 15—20 гривень за літр, вершки — за 23, а кілограм сиру «потягне» на гривень 15. На більші ціни продавці не сподіваються навіть перед Новим роком — заплановане б продати. «Попередні роки ми трохи піднімали ціну, бо люди брали, а зараз торгівлі немає — не думаємо, що піднімать доведеться», — перебиваючи одна одну, кажуть жінки.

      Із м'ясом теж ситуація не краща. На столичних базарах за симпатичний шмат свинини просять 22—30 гривень, сало віддають від 5 гривень за кілограм, яловичина — від 12 (за ребра) і 20—25 за вирізку. На Новий рік особливих надій м'ясники не покладають. «М'яса буде — завалися, — сумно прогнозує Надія Петрівна, — всі почнуть різати свиней. Доведеться спускати ціну — на гривню-другу. Про яке подорожчання ви кажете! Його й так ніхто не бере, хоча ціни вже й так попадали». А от перед Різдвом, сподівається Надія Петрівна, буде більше охочих «угризнути» м'ясця — тоді можна й ціну підвищити, як із попитом складеться.

      З курятиною — аналогічна ситуація. Нині за кілограм ряби просять від 10 гривень, гуски — 12—14, філейну частину продають від 20 гривень. Яйця — від 4 гривень. І подорожчання продавці не прогнозують. Може, хіба в останній день, коли інші торговці вже нарізатимуть салати вдома, Василь із Бориспільського району привезе курятину до Києва — як конкурентів не буде, можна підвищити ціну. Аби продати свій товар, він готовий торгувати аж до новорічної ночі.

М'ясо цього року дешевше на 9 відсотків від минулорічного

      У провінції, де конкурентів базарним товарам особливої немає, ціни, очевидно, зростуть. За словами Максима Єнченка, спеціаліста з ринкової інформації Проекту аграрного маркетингу, вроздріб продавці збувають товари дорожче за рахунок надзвичайно високого попиту перед святами. Тому це може бути додаткових 15—30 відсотків звичайної ціни товару. «Як правило, новорічні свята супроводжуються різким збільшенням попиту на продукти харчування, тому майже завжди ціни зростають передусім на ті товари, які не можуть довго зберігатися і тому не накопичуються для подальшої реалізації, або виробництво яких не можна запланувати таким чином, щоб можна було збільшити виробництво якраз у цей період, — пояснює «УМ» Андрій Ярмак, заступник директора Проекту аграрного маркетингу. — Тому найбільше зростання цін у свята можна очікувати передусім на помідори, огірки, зелень, салати тощо. Як правило, зростають також ціни на м'ясо та м'ясопродукти. Однак зі зростанням виробництва м'яса в нашій країні упродовж останніх двох років збільшення цін на цей товар під час свят стає все менш різким. Наприклад, сьогодні ціни на всі види м'яса в середньому й так на 9 відсотків нижчі минулорічних. Молочні продукти зазвичай дорожчають у зимовий період. Тому ця тенденція, швидше, є типовою сезонною. Яйця завжди дорожчають на 15—35 відсотків. Але в цьому році, коли ціни на яйця є відносно невисокими, подорожчання може бути не настільки різким».

Капуста дешевша вдвічі, цибуля, морква та буряк — на третину

      У цьому році, кажуть експерти, під свята більшість видів плодоовочевої продукції буде значно дешевша, ніж рік тому. Можна з упевненістю казати про те, що ціни на картоплю, цибулю, буряк, моркву, капусту вже зараз значно нижчі. «Основна причина зниження цін — рекордний врожай майже всіх культур та стрімке розширення потужностей сховищ, з яких пропонується продукція зимою. Велика пропозиція не дає цінам підніматися», — пояснює Максим Єнченко. «Картопля дешевша на 20—30 відсотків, — веде далі Андрій Ярмак, — капуста — більш ніж удвічі, цибуля, морква та буряк — на третину. Навіть ціни на тепличну продукцію, багато в чому завдяки теплому початку зими, будуть не вищими за минулорічні».

      До речі, щодо помідорів і огірків. Ті овочі, що потрапляють до нас, вони, окрім того, що тепличні, ще й імпортні. Українські тепличники помідори з грудня по березень не вирощують. Тому завозимо ми їх в основному з Туреччини. Експерти кажуть, ціну на огірки і помідори дуже важко спрогнозувати, і в останні дні перед Новим роком вона буде суттєво відрізнятися в залежності від регіону. Але загальний рівень цін у пік попиту, запевняють фахівці, буде минулорічний — тобто до 20 гривень за кілограм як огірків, так і томатів у роздріб i 10—12 гривень за кіло в гурті.

      Щодо інших стратегічних продуктів, то й на них ціни не зазнають різких коливань. «Цукор зараз є на 10 відсотків дорожчим, ніж рік тому, — каже Андрій Ярмак, — ціни на борошно — приблизно на рівні минулого року і збільшення не передбачається, олія на 10 відсотків дешевша, ніж торік».

Мандарини й яблука — доступніші

      Із фруктами теж кардинальних змін не намічається. Можуть, щоправда, подешевшати польські яблука. Вітчизняні ж трохи дорожчі, ніж у минулому році, — на 5-10 відсотків — через зниження врожаю в більшості країн Європи, в тому числі й в Україні. «Але зараз, із 1 грудня по 31 березня, діє сезонне ввізне мито на яблука у розмірі в десятки разів менше, ніж мито в інші місяці року. Тому в Україну надходять великі обсяги яблук із Польщі та Молдови, — каже Максим Єнченко. — А оскільки врожай яблук у Польщі досить великий, не виключено, що ціни впадуть. Зараз на оптових ринках Польщі яблука коштують на 30—50 відсотків дешевше, ніж на українських».

      З огляду на це, експерти вивели нехитру «економ-пропозицію» для святкування Нового року. «Якщо говорити тільки про овочі і фрукти, то виходить: той, хто надасть перевагу овочам «борщового» набору, а з фруктів зупиниться на яблуках, зекономить 20-30 відсотків порівняно з минулим роком, — каже Максим Ємченко. — А ось люди, які бажають бачити на своїх столах помідори, огірки, перець, цвітну капусту, виноград — заплатять приблизно стільки ж, скільки і минулого року».

      Сприятлива цінова ситуація по цитрусових. Мандарини та апельсини на відсотків 10 цього року дешевші. Основні постачальники цитрусових в Україні, як і зазвичай, — Туреччина, Єгипет, ПАР, Іспанія. У цьому році активно відбуваються поставки з Грузії — там гарно вродили мандарини. Саме завдяки їм ціна на мандарини дещо нижча. А ось банани трохи подорожчали — десь на 7 відсотків.

      На свято можна себе побалувати також фруктовими «делікатесами». Щоправда, заплатити доведеться немало: на столичних базарах єгипетська полуниця коштує близько 150 гривень за кілограм, черешня — 120—140. Можна, звісно, обрати щось ще більш екзотичне. Фахівці кажуть: на фініки, інжир, ківі, манго, ананаси, гуайави, лайми було знижено низку ввізних тарифів. А це, звичайно, посприяло їх більшому поширенню і зниженню цін.

      Загалом же, як підрахували фахівці Проекту аграрного маркетингу, новорічний стіл в цьому році для українців подешевшає на 5,5 відсотка. Про це свідчать результати аналізу цін на 30 основних продуктів у кошику покупця (щоправда, без напоїв, хліба, круп і консервації).

  • Борщ не для бідних

    Ціни на продукти в Україні не те що не падають, а чи не з кожним днем піднімаються все вище, знищуючи всі сподівання людей на краще життя. Чи не єдиним виходом залишається тільки успішне виробництво, яке зможе покрити потреби населення та знизити вартість продукту. >>

  • «Титанік» іде на таран

    Даремно раділи, що нафта дешевшає. Нові реалії продовжують своє повзуче, але впевнене просування вперед спиною. Нормальний борщ уже давно зжерла інфляція. Споживчий кошик для середнього українця розрахований держкомстатом, очевидно, орієнтуючись на мертвих і ненароджених. >>

  • Купонна лихоманка

    Важко уявити людину, яка пройде повз магазин iз вивіскою «Знижки» без найменшого бажання зазирнути всередину! Так уже влаштована людська психологія, що самі лише слова «розпродаж», «знижка», «акція» діють на нас просто–таки магічно. Й умілі маркетологи на цьому почали грати давно: наші гаманці скоро тріснуть від купи дисконтних карток. >>

  • Ціновий «сказ»

    Минулий рік неабияк спустошив гаманці українців: ціни на харчі били багаторічні рекорди, а доходи не додавали оптимізму. Експерти відзначають: несприятливим економічним реаліям в Україні «підіграв» не тільки «дорогий» долар, а й стрімке підвищення цін на продукти на світових ринках: дорожчало усе — цукор, солодощі, молочні продукти, крупи, алкоголь. При цьому якість українських товарів подекуди гіршала — виробники «воюють» за ціну. «Розслаблятися» не радять аналітики українським споживачам і в новому році — готуйте щонайменше зайві 200 гривень щомісяця. >>

  • «Кожух» для оселі

    Із початком холодів українці незлим тихим словом починають згадувати комунальників, усю нашу систему обігрівання квартир та кругленькі суми у квитанціях за комунпослуги. Зігрітися у власній квартирі однаково вдається мало кому, відтак більшість шукає вихід із «морозостійкої» ситуації в оселі. Варіант — самотужки утеплити свою квартиру. Це ефективно, швидко, але досить дорого. Дешево зробити фасад можна тут, а ще дадуть гарантію на утеплення. >>

  • «Зелений змій» із позолотою

    Українським любителям оковитої, як уже повідомляла «УМ», варто готуватися до чергової хвилі подорожчання горілки. Як відомо, Кабмін має намір ввести нові мінімальні роздрібні ціни на горілчані вироби — коньяк та горілку. І якщо зараз мінімальна ціна «зеленого змія» у продажу становить14 гривень за півлітра, то, згідно з проектом Постанови Кабміну, дешевшої горілки від 18 гривень за пляшку (коньяку — 27 гривень відповідно) у магазинах не може бути. >>