«Мокра» ніч перед Різдвом

13.12.2006

      Хрестоматійний Чорт, який у ніч перед Різдвом нахабно поцупив Місяць, невдовзі почув на свою адресу немало «теплих» слів. Приміром, один із колоритних кумів, які в темряві швендяли кучугурами, дуже щиро побажав: «...щоб йому не довелося, собаці, вранці чарку горілки випити...» Схоже, саме такі та їм подібні словеса неодноразово будуть згадуватися й окремими мешканцями Донецька, які якраз на Різдво залишаться без води. Щоправда, попри певний імідж ночі напередодні Різдва, тут обійдеться без втручання нечистої сили. Просто саме 7 січня комунальне підприємство «Донецькміськводоканал» збирається почати відключення подачі води в помешкання злісних боржників.

      Своєрідний різдвяний «подарунок» комунальники почали готувати заздалегідь. Тому вже зараз у кожному з міських районів обрано по 10—15 квартир, мешканці яких вперто ігнорують необхідність регулярно розраховуватись за спожиту воду. Затим — після 15 грудня — на під'їздах будинків, де проживають боржники, будуть вивішені списки з прізвищами тих, кому загрожує відключення від водопостачання, та останнє прохання нарешті погасити борги. І тих, хто не відреагує, очікуватиме різдвяна «засуха» — в квартирах зникне вода й буде заблокована каналізація.

      Фахівці «Донецькміськводоканалу» називають свою акцію адресною та спрямованою виключно проти найбільш затятих боржників. Такими вважаються персони, які заборгували двi тисячі гривень і більше. Їх нині в обласному центрі назбиралося близько 38 тисяч. А в цілому по місту щомісяця 10—15 відсотків городян «забувають» платити за воду.

      «У нас немає найменшого бажання позиціонувати водоканал як каральну службу, — запевняє заступник директора «Донецькміськводоканалу» Юрій Перебийніс, — але окремі донеччани просто змушують застосовувати щодо них подібні заходи. Тому відключення водопостачання стане не разовою акцією, а відбуватиметься постійно».

      За словами керівника, відключати воду збираються за допомогою винаходів полтавських умільців «Спрут» і «Зигзаг», що їх називають удосконаленням моделі «Тарган» донецьких фахівців. Згадані винаходи запатентовані у 2004 році і вже встигли навести жах на боржників. Адже, аби відключити воду, спеціалістам не потрібно навіть бути у квартирі — «Спрут» і «Зигзаг» здатні потрапляти у потрібне місце в трубах із підвалу чи даху будинку.

      Наступне розблокування комунікацій можливе аж після повного погашення заборгованості. Причому не безплатно і не відразу — через пару тижнів і після сплати за відповідну роботу близько 300 гривень.

      Уже зараз керівники «Донецькміськводоканалу» попереджають, що після різдвяної акції стосовно злісних боржників вони затим візьмуться й за земляків із дещо меншими боргами. А тому, аби цього не сталося, пропонують вихід — навідатися до будь-якого райвідділу «Донецькміськводоканалу» й укласти з постачальниками води угоду про поетапне погашення боргу. І, схоже, до цієї поради мають прислухатися всі ті, хто не бажає, аби ніч перед Різдвом стала б  останньою, коли у помешканні дзюркотіла вода. Бо якщо з гіркого похмілля вранці зникне можливість вихилити чашку холодної води, свято може втратити свої принади.