Сокирне вже не змиє

13.12.2006
Сокирне вже не змиє

Так тепер виглядає укріплений берег Дніпра в районі Сокирного.

      Майбутні 15—20 років мешканці села Сокирне Черкаського району можуть спати спокійно і не хвилюватися, що їхні хати змиють хвилі Дніпра. Адже нині тут завершили укріплення берега кам'яним насипом, на що, за оцінкою Держбуду України, пішло більше нiж 9 мільйонів гривень з державного та обласного бюджетів.

      «УМ» розповідала про те, як мешканці цього села у відчаї перекривали рух на Дніпрі, оскільки після зміни фарватеру кілька років тому ріка занурилася у берег на десятки метрів і навіть знесла у воду одну будівлю та зруйнувала запасний водогін на місто Черкаси. А рік тому дніпровські води замулили навіть центральний водогін Черкас, і це стало реальною загрозою залишити без води весь обласний центр. Аби стихію вчасно не зупинили, то дніпровська вода хлинула б в низини та затопила територію на 35 кілометрів вкупі з селами Сокирне, Свидівок, Єлізаветівка, Будище та черкаським мікрорайоном Дахнівка.

      Як повідомила «Україні молодій» керівник прес-служби Черкаської облдержадміністрації Наталя Борисюк, усі роботи з укріплення берега Дніпра виконувалися згідно з розробленим проектом, який пройшов експертизу в Міністерстві будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України.

      До речі, на укріплення берегової лінії в районі Сокирного, а це 605 метрів, пішло 30 тисяч кубометрів щебеню та 180 тисяч «кубів» піску. Водночас відновлено і резервний водогін до Черкас із річки Вільшанки.