Пролетіли, як Карлсон над Стокгольмом

12.12.2006
Пролетіли, як Карлсон над Стокгольмом

Цього разу тренерське чуття зрадило Леоніда Ратнера. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

      Учора жіноча збірна України достроково, «на щиті», повернулася з європейської першості. Бронзові призерки Олімпіади-2004 на чемпіонаті Європи у Швеції посіли останнє місце в групі на першому ж етапі, що є ганьбою . За два роки нікуди не ділася індивідуальна майстерність більшості гравців, то чому ж українки виявилися «четвертими зайвими»? Крім чемпіонок світу — гандболісток Росії, — у нашій групі були дві команди, для яких зупинка на першій стадії або взагалі невихід у фінальну частину змагань такого рівня — звичне явище. Втім шведки та хорватки пішли далі, а на місці невдах опинилися українки. Чому?

      Традиційних пояснень скандинавського фіаско нашої збірної не бракуватиме. Усім відомо, що ми завжди менше проводимо зборів та контрольних поєдинків; у всіх ігрових видах спорту в таких випадках ми маємо «лазарет», зміну поколінь чи суддівську упередженість. Справді, голкіпер у гандболі — не менш як півкоманди, а в нас основна воротарка Тетяна Ворожцова — травмована, Марія Макаренко поїхала до Стокгольма з недолікованим ушкодженням, натомість Вікторія Тимошенкова здивувала низьким відсотком відбитих м'ячів. Але якщо продовжувати пошук виправдань у тому ж дусі, то наші перспективи напередодні Олімпійських ігор-2008 виглядатимуть загрозливо.

      Наші суперниці в групі, перш за все, виграли ті відрізки поєдинків, де головним чинником виступала командна згуртованість і вміння тренера відчути, хто в критичній ситуації здатен проявити свої найкращі ігрові якості. А Леоніда Ратнера цього разу інтуїція підвела. Наставник не зміг адекватно відреагувати на негативні тенденції у грі підопічних.

      У другому матчі збірна України, здавалося б, деморалізувала хорваток, коли зробила гандикап у шість м'ячів на початку гри — 7:1. Тренер балканської команди замінив воротаря, і поки ми звикали до того, що Олена Грубішич «тягне» майже всі м'ячі, а наша Тимошенкова майже все пропускає, рахунок став 11:9 на користь суперниць. Важко пригадати, коли раніше наша команда видавала такі вражаючі відрізки, як 2:10! Зачепитися за нічию вдалося лише завдяки зусиллям Олени Яценко, яка мала бажання реабілітуватися за невдалу гру у попередньому поєдинку. Але знову не було одночасної командної стабільності — Олена Цигиця раптом дуже різко знизила якість своїх кидків, обмежившись лише одним голом за матч. Не вдався матч також досвідченим Радченко та Ляпіній, Вергелюк і Сакада були продуктивними лише в окремі проміжки часу.

      Кульмінацією поєдинку став момент, коли наша збірна за виграшного рахунку 21:19 дуже легко дозволила собі пропустити чотири м'ячі поспіль, не відповівши жодним влучним кидком. Молода спартаківка Ольга Лаюк, яку можна було б позитивно відзначити за результативність на початку гри, за п'ять хвилин до кінця важливого матчу, заробляє зовсім не обов'язкове вилучення. За рахунку 23:23 у хорваток залишалося на атаку чистих 15 секунд, і українки чомусь не заблокували кидок Майди Арсланагич з восьми метрів — просто не стояли в прямому і переносному розумінні «плече до плеча».

      Після цього остання зустріч із росіянками стала для нашої команди чистою формальністю. Чемпіонки світу, які вже забезпечили собі квиток в основний раунд із першого місця в групі, у першому таймі навіть дещо розслабилися. А коли повернулися до «тонусу», то легко забезпечили перевагу у вісім м'ячів...

 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи (Швеція).

Жінки. 1-й груповий турнір

      Група С (Стокгольм). Хорватія — Україна — 24:23 (11:11; Пушич, Пасічник (по 7) — Яценко, Резнір (по 5), Сакада, Вергелюк, Лаюк (по 3), Шеєнко, Радченко, Цигиця, Ляпіна (по 1)), Швеція — Росія — 15:30; Хорватія — Швеція — 21:20, Росія — Україна — 40:32 (18:19; Полєнова (9) — Боклащук, Резнір (по 6), Радченко, Лаюк (по 4), Шеєнко, Цигиця (по 3), Сакада, Ляпіна (по 2), Вергелюк, Райхель, Шимкуте (по 1)).

      Підсумкове становище: Росія — 6, Хорватія — 4, Швеція — 2, Україна — 0.

      Група А (Скевде). Австрія — Сербія — 32:27, Македонія — Угорщина — 22:30; Австрія — Македонія — 28:25, Угорщина — Сербія — 35:27.

      Підсумкове становище: Угорщина — 6, Австрія — 4, Македонія — 2, Сербія — 0.

      Група В (Гетеборг). Словенія — Німеччина — 30:31, Польща — Норвегія –21:32; Словенія — Польща — 30:34, Норвегія — Німеччина — 27:22.

      Підсумкове становище: Норвегія — 6, Німеччина — 4, Польща — 2, Словенія — 0.

      Група D (Мальме). Франція — Іспанія — 24:28, Голландія — Данія — 23:30; Данія — Іспанія — 27:24, Франція — Голландія — 28:26.

      Підсумкове становище: Іспанія, Франція, Данія — 4, Голландія — 0.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Чоловіки. Кубок кубків. 1/8 фіналу. Повторний матч. «Ваккер-Тюн» (Швейцарія) — «Портовик» (Південне, Україна) — 24:28 (перша зустріч — 30:30).

      Кубок виклику. 1/8 фіналу. Повторні матчі. «Будівельник» (Бровари, Україна) — «Каустик» (Волгоград, Росія) — 27:30 (Березанський (6) — Атьман (6); 21:33), «Локомотив-Політ» (Челябінськ, Росiя) — «Буревісник» (Луганськ, Україна) — 31:22 (35:21).