Хто більше синьо-жовтий?

09.12.2006
Хто більше синьо-жовтий?

Збірна Угорщини познущалася над австрійками. (Фото РЕЙТЕР.)

      У четвер у Швеції стартувала континентальна першість серед жіночих збірних. Безумовним фаворитом групи С, де виступає українська команда, вважають росіянок. Навіть попри те, що чинні чемпіонки світу приїхали до Стокгольма без п'ятьох гравців минулорічного складу. Напередодні турніру головний тренер збірної Росії Євген Трефілов розповідав про можливі сюрпризи, що очікує від команд Швеції та Хорватії. Перші, мовляв, господарки змагань, а другі — представниці сильної югославської школи. Коли ж фахівця запитали, чому він нічого не каже про українок, той відповів: «Важко передбачити їхній стан після виграшу на Кубку Турчина в авторитетної збірної Румунії й програшу Бразилії. Хоча вихід до наступного раунду команди Леоніда Ратнера не виглядає неможливою місією».

      Справді, українки — бронзові призерки Олімпіади-2004 в Афінах, володарі «срібла» Євро-2000 та четвертого місця на чемпіонаті світу-2003. Номінально вони повинні мати перевагу над хорватками та шведками, які на останніх європейських першостях не долали бар'єр групового етапу та рідко пробивалися на світові форуми. Проте ще в Києві ми побачили, що Леонід Ратнер лише налагоджує зв'язки, а єдиним гравцем, чия ігрова форма не викликала питань, була Олена Цигиця.

      У стартовому двобої зійшлися дві «синьо-жовті» команди, чиї національні прапори мають однакові кольори: Україні протистояли шведки, які до домашнього чемпіонату провели ретельну підготовку. Поєдинок підтвердив, що становлення гри перебуває у тій же стадії, що й на Кубку Турчина. У четвер дві з половиною тисячі глядачів в арені «Говет» стали свідками протистояння шведської збірної з... Цигицею. Звичайно, грає команда, а не окремий гравець. Олена встигла закинути в матчі вісім м'ячів, провівши на майданчику 20 хвилин — третину зустрічі. Для порівняння, Марина Вергелюк відпочивала лише три хвилини, але зробила тільки один влучний кидок із трьох спроб. Ще гірше завершували атаки команди Регіна Шимкуте — один гол із семи кидків, та Олена Резнір — один із п'яти. Додайте до цього три двохвилиннi вилучення Олени Яценко, яка за чотири секунди до фінальної сирени побачила перед собою червону картку. Двічі ігрові відрізки у меншості завершувалися збільшенням відставання українок від суперниць до шести м'ячів.

      До середини першого тайму шальки терезів коливалися не надто відчутно. Нашу команду виводили вперед Оксана Сакада (2:1), Шимкуте (3:2) та Цигиця (7:6). Перший штраф Яценко завершився тим, що кращий бомбардир шведок Ліннеа Торстенссон встановила рахунок 9:7 на користь своєї команди. На влучний кидок Цигиці господарки відповіли двома голами, і на перерву українки пішли, поступаючись трьома м'ячами. Вміння Ратнера емоційним сплеском, криком завести підопічних цього разу мало протилежні наслідки.

      Другий тайм розпочався з бенефісу Торстенссон, нереалізованого Цигицею семиметрового та черговим вилученням на дві хвилини Яценко. Як наслідок, на табло — 10:16. На що наші дівчата відповіли демонстрацією характеру — Цигиця, Вергелюк та Резнір за дві хвилини скоротили відставання — 13:16. Проте, доклавши зусиль для того, щоб відігратися, українки через помилки в обороні знову дозволяли шведкам втікати у відрив. Вирішальними стали хвилини з 45-ї по 52-гу. Цей проміжок часу завершився технічним фолом Цигиці, жовтою карткою Ратнеру, невдоволеному діями португальських суддів, та рахунком 14:20.

      Як часто бувало і на попередніх першостях, «наїзд» суддів на тренера приносить нашим успіх. Цього разу він виявився локальним. За чотири хвилини до кінця гості знову відповіли трьома влучними пострілами поспіль: Радченко, Шеєнко та Цигиця роблять рахунок 17:20. Проте дві втрати м'яча Сакадою в останні хвилини дозволили шведкам відзначитися ще двічі, а крапку в матчі поставила Оксана Райхель, закинувши свій єдиний м'яч. Збірна України продовжила зовсiм не кращу традицію, за якою програє стартові матчі, — лише на одному з семи чемпіонатів Європи, в яких українки брали участь, вони починали з перемоги. Тепер, якщо мріяти про вихід у наступний раунд, то наші гандболістки повинні сьогодні вигравати у хорваток, бажано, з якомога більшою різницею м'ячів.

 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи (Швеція). Жінки

Група С (Стокгольм). Росія — Хорватія — 27:22 (14:10), Україна — Швеція — 18:22 (8:11; Цигиця (8), Сакада (3), Шеєнко, Вергелюк, Радченко, Райхель, Резнір, Шимкуте, Ляпіна (по 1) — Торстенссон (9), Енстрьом (4), Крантц (3)).

Група А (Скевде). Сербія — Македонія — 23:25 (11:14), Угорщина — Австрія — 43:23 (15:12).

Група В (Готенбург). Німеччина — Польща — 30:20 (14:9), Норвегія — Словенія — 43:20 (19:9).

Група D (Мальме). Іспанія — Голландія — 26:16 (11:9), Данія — Франція — 20:24 (10:8).