Навіть дверима не грюкнули

08.12.2006
Навіть дверима не грюкнули

За мить Роналдо впаде і заробить пенальті. (Фото РЕЙТЕР.)

      Позавчорашній матч Ліги чемпіонів на НСК «Олімпійський» зібрав 30 тисяч глядачів, але за своїм значенням не перевищував рівня зустрічі чемпіонату України чи контрольного матчу. Нехай цього разу у гості до «Динамо» приїхав сам «Реал» Фабіо Капелло. Гості не хотіли програвати, а господарі перемогою бажали реабілітуватися перед своїми вболівальниками за невиразну осінь. Найважливішим же для киян було перевірити своїх футболістів на тлі імен грізного клубу.

      Шацьких ще раз продемонстрував давно всім відомі свої можливості. Два голи підтвердили, що узбецький форвард стовідсотково відповідає матчам такого рівня. А те, що не зробив хет-трик, маючи нагоду, є ілюстрацією європейського рівня Максима. Дубль бразильця Роналдо пояснив, чому в нього на кілька нулів більше в контракті, ніж у київського колеги, попри те що в нинішньому сезоні він відзначився лише раз — аж у 13-му турі чемпіонату Іспанії. Весь матч Зубастик витрачав чимало енергії на боротьбу з опікунами (Родольфо навіть зазнав струс мозку), симуляції та підігрування рукою. Словом, рухався і потів — «скидав вагу», а коли дійшов до оптимальних кондицій, зробив два голи. У першому випадку грамотно обрав позицію і з першої ж спроби майстерно пробив, а в другому — відпрацьовано та професійно дочекався, поки Мандзюк і Родріго зроблять йому «коробочку», і впав. Пенальті ж Роні класним воротарям б'є значно частіше, ніж нашого СаШо випробовують з «позначки» класні форварди.

      Відповідно до особливостей контрольного поєдинку діяли на полі і дві іншi «мегазірки», які мали б підтвердити свою цінність. Ювелірний пас на Кассано на початку матчу, коли італійський форвард загубив вихід сам на сам, пробивши в груди Шовковському, та удар у стійку воріт на 53-й — це саме та демонстрація необхідного зіркового мінімуму Девіда Бекхема. Роберто Карлос мав довести, що ще не настільки старий, щоб відправляти його у «Фенербахче». Олег Гусєв, який провів один із кращих своїх матчів, влаштував добрячий іспит кондиціям бразильця. Лівий захисник «Реала» не лише витримав, а й теж продемонстрував свій фірмовий удар, на який наш голкіпер відповів не менш фірмовим «сейвом». У складі «галактікос» було й чимало молоді, яка особливо нічим не запам'яталася.

      Заради об'єктивності відзначимо, що демонстрували свої індивідуальні принади і гравці «Динамо». Деякі не можуть не тішити. Скажімо, Шовковський значно частіше і успішніше став грати на виході, виносячи м'яч кулаком. У Мілевського прорізаються непогані ознаки форварда-асистента (це Артем віддав Шацьких пас при другому голі). Тарас Михалик — відкриття року у «Динамо». Можна продовжувати приємну тему, якби не існування настільки старих вад команди в цілому, що про них вже непристойно знову нагадувати.

      У цій «товариській грі з офіційним статусом» мали можливості відзначитися Несмачний, Родріго, Маркович. Підключення захисників до атаки — це чудово, якби у них не існувало проблем з виконанням своїх прямих обов'язків. Хоча, з точки зору сучасного футболу, діри в обороні киян стали традиційними не лише з вини захисників чи навіть опорників (хоча пенальті не було б, якби не обрізався Юссуф), а через дисбаланс у колективних діях команди в цілому. Гармонію ж Анатолію Дем`яненку завадила віднайти постійна ротація складу (деколи вимушена — через травми), навколо якого крутиться ледь не три десятки гравців. Сьогоднішнє «Динамо» втратило вміння прагматично досягати результату навіть над суперником, який приїхав пограти у тренувальному режимі, а взамін за останні шість років не здобуло нічого. Навіть піти з єврокубків, перемігши напіврезервний склад іспанців, не спромоглося. Як склалося останнім часом у Європі, мети досягають суперники українського клубу. Так і цього разу: Капелло наказав — Роналдо зробив, і «Реал» не програв.

 

ПІСЛЯМОВА

Анатолій Дем'яненко, головний тренер «Динамо»:

      — Загалом матч був непоганий, але ми знову припустилися помилок, що призвели до голів у наші ворота. Найменше претензій по грі в мене до Михалика, який добре прогресує — приємно на хлопця дивитися. Незважаючи на те, що індивідуально динамівці поступаються своїм опонентам, ми виглядали краще за «Реал» і були ближчими до перемоги. Мандзюк, вважаю, зіграв нормально. Випускаючи його на поле, сказав: «Не мандражуй і нічого не вигадуй — грай як вмієш».

Фабіо Капелло, головний тренер «Реала»:

      — Ми визначили склад на гру, виходячи з контратакуючого стилю «Динамо». У перерві перед командою було поставлено завдання: уникнути поразки. У нас і в першому таймі були моменти для взяття воріт, але другу половину зустрічі ми однозначно зіграли краще. Тому не доводиться казати, що ми погано підготувалися до матчу чи недооцінили суперника.

   Роналдо справді дуже важливий для нас гравець, тому треба було, щоб він набрав свою форму. Захисники мають тримати його в полі зору до самого фінального свистка, що й довів цей матч.

 

ТАБЛО

Група Е

«Динамо» — «Реал» — 2:2

Київ. НСК «Олімпійський». 30 000 глядачів.

Суддя: Райлі (Англія)

      «Динамо»: Шовковський, Маркович, Родріго, Родольфо (Мандзюк, 34), Несмачний, Гусєв, Юссуф, Михалик, Белькевич, Мілевський (Ротань, 85), Шацьких.

      «Реал»: Дієго Лопес, Сальгадо, Торрес, Мехіа, Р. Карлос, Ньєто (Борха, 74), Діарра, Де Ла Ред (Хаві Гарсіа, 70), Бекхем, Роналдо, Кассано.

      Голи: Шацьких, 13, 26 — Роналдо, 86, 88 (пен.)

      Попередження: Родріго, 29 — Роналдо, 37

«Ліон» (Франція) — «Стяуа» (Румунія) — 1:1

      Голи: Діарра, 12 — Діке, 2

Підсумкова таблиця:

            І     В     Н     П     М     О

1. «Ліон»   6     4     2     0     12-3  14

2. «Реал»   6     3     2     1     14-8  11

3. «Стяуа»  6     1     2     3     7-11  5

4. «Динамо» 6     0     2     4     5-16  2