Дресирована бджола

06.12.2006

      Після теракту 11 вересня, який зруйнував нью-йоркські хмарочоси-близнюки, переляканим американцям на кожному кроці ввижаються підступні камікадзе й надійно схована вибухівка. Якщо ж ворогів шукають переважно люди, то до пошуків вибухових речовин залучають не лише заокеанських барбосiв, а й комах-медоносiв.

      Як повідомляє «Оглядач», дослідники зуміли навчити бджіл впізнавати за запахом різні вибухові речовини й сигналізувати про небезпеку. Автори проекту стверджують, що їм знадобилося лише півтора місяця, щоб розробити систему тренувань для комахи. Безпосереднє ж навчання бджоли займає дві години, після чого медоноса можна відправляти на «бойове чергування». «Бійців», які особливо відзначаються під час вильоту, нагороджують підсолодженою водою. Свою увагу до бджоли американські вчені пояснюють тим, що ця комаха має надзвичайно гарний нюх і може ефективно виконувати поставлене перед нею завдання. Єдиним недоліком роботи дресированих бджіл є те, що через два дні після закінчення навчання комах треба відпускати на волю.

      Військові експерти США, які зацікавилися новинкою, припускають, що в майбутньому бджіл будуть використовувати для боротьби з тероризмом у Штатах та Іраку. Може, військові навчать комах не лише знаходити вибухівку, а й жалити терористів.