Басейнiв немає, але медалi будуть

06.12.2006
Басейнiв немає, але медалi будуть

Вихованці Віктора Турчина Олег Лісогор і Сергій Бреус мають у Гельсінкі підтвердити свій клас.

      Наші плавці привчили своїх уболівальників, що без медалей з континентальних першостей не повертаються. Учора українська збірна відбула до Гельсінкі на черговий чемпіонат Європи на «короткій воді» (у 25-метрових басейнах). Напередодні провідні спортсмени та фахівці зустрілися з журналістами. Із загальної налаштованості присутніх стало зрозуміло, що найголовнішим стартом сезону для вітчизняних «дельфінів та русалок» буде чемпіонат світу у березні наступного року, де розігруватимуться ліцензії на Олімпійські ігри. Проте ніхто не збирається порушувати приємну для українців медальну традицію.

      Головний тренер збірної Іван Сивак наголосив, що спеціальної підготовки до змагань у Фінляндії не велося, оскільки нинішній чемпіонат Європи не входить до числа пріоритетних змагань для наших спортсменів: «Вихід на пік форми у багатьох заплановано на чемпіонат України, що відбудеться 21—23 грудня в 50-метровому басейні Харкова. Там плавці матимуть найголовнішу мотивацію — «відібратися» на світовий форум, через який лежить шлях до Пекіна-2008». При цьому Іван Григорович зауважив, що навіть без медального плану до змагань у Скандинавії його підопічні поставляться серйозно. А готувалися наші спортсмени до стартів на «короткій воді», як не парадоксально, у 50-метровому басейні «Купава» у Броварах.

      Багаторазовий призер міжнародних стартів Сергій Бреус зазначив, що у Фінляндії велике значення матиме не стільки швидкість плавання, як вміння технічно й швидко виконувати повороти. Чемпіонка Європи Анна Хлістунова сказала, що європейська «коротка вода» для неї — лише етап підготовки до відповідальних стартів у олімпійському стандарті. І все ж 18-річна рівненчанка наголошує, що відчуває потребу довести, що серпневий успіх на чемпіонаті Європи у Будапешті для неї був не випадковим. Нагадаємо, що до серпня цього року стандартні басейни Хлістунова бачила лише під час зборів, бо у Рівному є лише 25-метровий басейн, але змогла здивувати світ, бо мала велике бажання заявити про себе.

      Частина збірної, до речі провела своєрідний експеримент, готуючись до зимових стартів в умовах французького середньогір’я. Олег Лісогор з цього приводу зауважив, що йому самому цікаво, чим завершиться ця «гірська» спроба: «Якщо тест виявиться успішним, будемо застосовувати цю методику і під час підготовки до чемпіонату світу. Якщо ж результат буде зворотним, у нас принаймні є три місяці, щоб вигадати щось нове до найголовнішого старту наступного року».

      Усіх цікавило, чому серед учасників офіційного старту знову немає Яни Клочкової. Її наставник Ніна Кожух пояснила: «Яна стартувала на Гран-прі Італії та на турнірі в Загребі. Виходячи з рівня її готовності, ми вирішили, що змагання на «короткій воді» варто пропустити, щоб найкраще підготуватися до світового чемпіонату». Наставник «Золотої рибки» впевнена, що відсутність змагальної практики для її учениці не є проблемою, бо у минулому вона неодноразово у подібних ситуаціях виходила на старт і встановлювала світові рекорди. Тренер вкотре поскаржилася, що в країні немає нормальних басейнів. Клочкова й надалі віддає перевагу підготовці за кордоном, де, за словами Кожух, є «комфортабельні готелі, харчування в ресторані, відмінні умови для роботи».

      Перший віце-президент Федерації плавання України Андрій Власков пояснив, що не потрібно звинувачувати спортсменів, що вони «викладаються» на комерційних стартах, а до чемпіонатів світу та Європи підходять не в найкращій формі. Він підкреслив, що останні такі змагання провідних плавців збірної були тренувальними: «А якщо рівень наших спортсменів дозволяє навіть у підготовчому режимі здобувати ще й призові, то це чудово. Той факт, що половина наших збірників готується в рамках експерименту у французькому середньогір’ї, засвідчує, що фінансових проблем у нас не існує. Але є більш глобальна проблема — брак басейнів. Ми не кажемо про необхідність будівництва нових споруд, хоча таку програму й прийнято. Йдеться хоча б про завершення ремонтів тих басейнів, що у нас вже функціонують. Адже є й позитивні приклади: у Запоріжжі міська влада та приватний капітал реконструювали три басейни, але вони не підходять для Центру олімпійської підготовки».

      Отже, вирішувати свої завдання до Фінляндії вчора вирушили 19 спортсменів. Чоловіки: Адвена, Борисик, Бреус, Волинець, Димо, Єгошин, Ісаков, Лісогор, Олійник, Сердінов, Чуєв, Цепух. Жінки: Амшеннікова, Дзеркаль, Зубкова, Серікова, Підлісна, Хлістунова, Худякова.