Європейський дах Суркіса

01.12.2006
Європейський дах Суркіса

(Володимира СТАДНИКА.)

      Своє нове помешкання Федерація футболу України почала будувати у квітні 2004 року, а позавчора в присутності різнобарвної футбольно-політичної еліти Будинок футболу було відкрито. У п'ятиповерховій сірій будівлі з бетону та скла загальною площею вісім тисяч квадратних метрів одержали дах над головою 250 чиновників ФФУ. Вартість зведення адміністративної споруди за традиційними для нашого суспільства неофіційними даними коливається від 14 до 17 млн. доларів. Більшу частину цих коштів надали УЄФА та ФІФА, титульні спонсори ФФУ забезпечили численні плазмові екрани, телевізори, оргтехніку та навіть власну цифрову міні-типографію, і лише решта — «внутрішні інвестиції». Зовнішній вигляд будівлі архітектора Миколи Левандовського вражає менше, ніж внутрішнє «начиння», яке, за деякими оцінками, «з'їло» третину витрат. Головний результат — на верхньому полі НСК «Олімпійський» відтепер є цілісний футбольний комплекс, до якого, крім Будинку футболу, входять стадіон iз сучасним відеотабло розмiром 4х6 м, роздягальні на чотири команди з прес-центром на 30 місць, ігровий майданчик зі штучним покриттям (80х40 м) та автостоянка на 100 місць.

      Відомі багатьом люди збиралися біля фонтану, що поруч із входом до будівлі. З’явилися обидва колишні Президенти України, попередній президент федерації Валерій Пустовойтенко, представники 26 національних асоціацій, керівники вітчизняних клубів, окрім, звичайно, представників «Шахтаря». До речі, президент УЄФА, який спеціально прилетів, щоб перерізати стрічку, суворо попередив: якщо донецький і київський клани не розберуться, то він особисто дасть цьому раду. Леннарт Йоханссон справді заслужив орден Ярослава Мудрого ІІІ ступеня, який одержав за годину до відкриття з рук Президента України Віктора Ющенка. Як написано в указі, «за визначний особистий внесок у підтримку футболу в Україні та розвиток європейського футбольного руху». Керівник держави зазначив, що футбол допомагає посилювати нашу присутність у Європі. Ми всі очікуємо, що збільшить цю «присутність» перемога спільного проекту України та Польщі «Євро-2012». А те, що відкриття Будинку футболу має додати нам ваги у цій справі, не приховував ніхто.

      Це відзначив і легендарний німець Франц Бекенбауер, який назвав наші шанси досить високими і висловив сподівання, що так вважає і більшість присутніх. Натяк з підтекстом, адже в Києві в цей день перебували практично всі, хто й віддаватиме свої голоси наступного року за того чи іншого господаря чемпіонату Європи 2012 року. Загалом Йоханссон, Бекенбауер, генсек ФІФА Урс Лінсі та найреальніший кандидат на посаду наступного президента УЄФА Мішель Платіні щодо наших шансів, як і личить футбольним дипломатам, висловлювалися лише позитивно.

      А щодо самої будівлі, тут кожен демонстрував особливості свого менталітету. Швейцарець Урс Лінсі заявив: «Якби я був співробітником ФФУ, я б тут і жив». Швед Йоханссон був більш стриманим: «Це грандіозний офісний центр». Бекенбауер, поглядаючи на свого друга-суперника Олега Блохіна, повідомив: «Це логічно, що така збірна команда має таку штаб-квартиру». Лише француз Платіні акцентував увагу на призначенні будівлі: «Найголовніше — розвивати дитячий та юнацький футбол».

      Задоволенi своїми кабінетами залишилися й тренери збірних. Вони працюватимуть над стратегією та тактикою на третьому поверсі, де також розташовано Музей вітчизняного футболу. З видатного в ньому  наразі — «Золотий м'яч» Олега Беланова, нагороди Валерія Лобановського та Віктора Банникова. Тут же найбільший з чотирьох конференц-залів на 180 місць, обладнаний найсучаснішою технікою та системою синхронного перекладу. Численні перші екскурсанти, завдяки п'ятьом швидкісним ліфтам, не заважали один одному оглядати й інші переваги офісу ФФУ, обладнаного автономною системою опалення та кондиціювання. На першому поверсі розташовано ресторан, чотири кафе та службові приміщення. Великою практичною перевагою будинку стане телестудія з чотирма супутниковими антенами.

      Усі бажаючi могли завітати й у резиденцію президента федерації на п'ятому поверсі, де є комфортна приймальня, трохи менший за неї кабінет у кольорах темного мармуру з акваріумом та кімната відпочинку з душем. Сам «іменинник» Григорій Суркіс наголосив не на особистому комфорті: «Віднині у федерації є всі можливості для ефективної роботи з розвитку футболу в країні і просуванню позитивного іміджу». Уже те, що всі європейські гості з задоволенням ходили у синьо-жовтих шаликах з емблемою 15-річчя ФФУ, свідчить про достатньо ефективну роботу української організації. Отож на свій імідж суттєво і своєчасно попрацювала не лише країна, а й особисто керівник футбольного відомства. Адже 25—26 січня у Дюссельдорфі відбудеться ХХХІ Конгрес УЄФА, де обиратимуть не лише голову (Платіні чи Йоханссона), а й шістьох членів виконкому. На місце у найвищому органі європейського футболу претендує і Григорій Суркіс.