Не бійся жити!

30.11.2006

      Не дивуйтесь, якщо завтра на Хрещатику чи Дерибасівській, на Проспекті Свободи чи вулиці Артема до вас підійде абсолютно незнайома людина і подарує яскраво-червону гвоздику, перев'язану червоною стрічкою. Хлопці й дівчата, які простягатимуть квіти перехожим, нагадають, що перше грудня офіційно оголошено Всесвітнім днем боротьби зі СНІДом. Активісти Всеукраїнської мережі людей, які живуть iз ВІЛ/СНІД, невипадково вибрали червоний колір любові для проведення акцій у містах України. Адже саме розуміння, уваги й любові потребують ВІЛ-інфіковані чоловіки, жінки і діти. А червона стрічка є загальновизнаним символом вшанування пам'яті людей, які померли від СНІДу, та символом солідарності з людьми, які живуть з ВІЛ/СНІД.

      Завтра Всеукраїнська мережа ЛЖВ проведе акцію під гаслом «Живи!». Спеціально до цієї події українська співачка Оксамита записала пісню «Живи!», яка 1 грудня звучатиме в ефірі багатьох радіостанцій України. Цього ж дня у Києві о 13-00 відбудеться церемонія біля меморіалу «Червона стрічка» (вулиця Січневого повстання, 23) з молебнем за здоров'я ВІЛ-позитивних українців та українок. Крім того, у 47 українських містах волонтери відвідають ВІЛ-позитивних дітей та дітей-сиріт і пацієнтів стаціонарів СНІД-центрів, на площах пройдуть концерти для молоді, конкурси, спортивні турніри, ходи зі свічками пам'яті, театральні вистави для ВІЛ-позитивних дітей та збір благодійних пожертв.

      За словами представника мережі ЛЖВ Ганни Грекової, ключовою подією Дня боротьби зі СНІДом у столиці буде благодійний концерт-марафон у Палаці спорту. У концерті, який мережа проводить спільно з МБФ Лілії Подкопаєвої «Здоров'я поколінь», візьмуть участь майже півсотні зірок української естради. Зокрема у залі пролунають пісні Руслани і Тіни Кароль, Лері Вінна, Гарика Кричевського, Євгенії Власової, Наталки Бучинської, гуртів «Табула Раса», ТНМК (усього — 47 виконавців). Вхід на концерт буде безкоштовним, а під час самого чотиригодинного марафону глядачі зможуть зробити благодійний внесок (хто скільки може — хоч гривню, хоч «червонець») на потреби людей, які живуть iз ВІЛ/СНІД. А їх у нашій країні щороку більшає...

      Відповідно до минулорічної доповіді ООН, Україна посідає «почесне» шосте місце у світі за рівнем поширення епідемії ВІЛ/СНІДу. За різними оціночними розрахунками, кількість ВІЛ-інфікованих українців сьогодні становить від 360 тисяч до півмільйона осіб (близько 1,8 відсотка населення віком від 15 до 49 років). За прогнозами експертів, до 2010 року кількість ВІЛ-інфікованих українців сягне півтора мільйона осіб, при цьому від СНІДу в цей рік загинуть до 90 тисяч наших співгромадян.

 

ДОВІДКА «УМ»

      Термін СНІД — синдром набутого імунодефіциту — ввів американський лікар Майкл Готтліб. Сталося це в 1981 році, коли від «дивного захворювання» померло 128 молодих чоловіків у США. Два роки по тому Люк Монтаньє з інституту Пастера у Франції відкрив та ідентифікував вірус імунодефіциту людини (ВІЛ) — збудник, який спричиняє СНІД. Колись у світі від цієї хвороби помирало дві-три тисячі пацієнтів на рік, сьогоднішні ж темпи поширення ВІЛ-СНІДу на планеті лякають навіть затятих оптимістів: за даними ВООЗ, ВІЛ заражуються чотириста тисяч землян на добу...

 

ПРОГНОЗИ

      Як прогнозують експерти МОЗ України та Світового банку (за фінансової підтримки Міжнародного альянсу з ВІЛ/СНІД в Україні та Глобального фонду боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією), в 2014 році 36—43 відсотки від загальної кількості ВІЛ-інфікованих та до 40 відсотків числа смертей від СНІД в Україні припадатимуть на Дніпропетровську, Одеську, Миколаївську та Донецьку області. В 2014 році прогнозні показники смертності від СНІД у цих областях у півтора-два рази будуть перевищувати середні показники по країні.