У чому правда, брате?

29.11.2006
У чому правда, брате?

      У чоловічому гандболі настав час, коли за зміни в організації національного чемпіонату може висловитися переважна більшість команд. Коли в країні був безумовний лідер — ЗТР, що більш-менш гідно презентував країну в єврокубках і на базі якого будувалася збірна, то й питань реорганізації не виникало. Сьогодні існує проект створення Професіональної гандбольної ліги, яка докорінно може змінити рівень національних змагань. Проблема лише у тому, що нам бракує придатних для проведення змагань арен, а це вже питання не лише до гандбольних структур, а й до держави й місцевих органів самоврядування.

      У середині вересня, коли було дано старт новим змаганням, здавалося, що все вкотре відбуватиметься без сенсацій. Діючий чемпіон країни «Портовик» розпочав з того, що влаштував іспит закордонному дебютанту суперліги — кишинівському «Олімпусу-85» (39:27, 43:15). Відзначимо, що й після шести турів команда з Південного не втратила жодного очка, водночас посівши третє місце у групі Ліги чемпіонів і перейшовши до Кубка кубків. Чи значить це, що інтриги у боротьбі за чемпіонство у цьому сезоні не буде? На думку фахівців, висновки щодо цього робити ще передчасно. Звісно, запорізький ЗТР після втрати кількох провідних гравців вже не той, що й підтвердили несподівані результати матчів за його участю. Втім не може не тішити, що здатність дати бій більш титулованим суперникам сьогодні вже виявили ще кілька команд. Нашим клубам бракує лише системної фінансової стабільності, а так зовні все виглядає ніби привабливо. Адже на медалі, окрім «Портовика» та ЗТР, налаштовані донецький «Шахтар-Академія», наставник якого Іван Фучеджи входить до тренерського штабу національної збірної, луганський «Буревісник», з яким працює досвідчений Геннадій Максимов. Після повернення з закордонних вояжів кількох ветеранів зросла конкурентоспроможність і броварського «Будівельника». Принаймні, колишній «Світлотехнік» вже чітко визначив, що четвертим місцем попередніх років він вже не задовольниться.

      Спробуємо подивитися на наш чемпіонат з точки зору наставника національної збірної. Сергій Кушнирюк їздить на матчі, особливо звертаючи увагу на потенційних претендентів на місце у задній лінії. Але часто Сергій Георгійович повертається з таких відряджень сумним. Причина — інтригуючих поєдинків побільшало, але не стало більше гандболістів високого європейського рівня.

      В останніх двох турах лідерство ЗТР у турнірній таблиці залишається лише номінальним, адже у «Портовика» ще дві гри в запасі з донецьким «Політехніком», де чемпіон обов'язково набере очки. Запоріжці ж не змогли здолати в одному з матчів луганський «Буревісник», а минулого уїк-енду поступилися на власному майданчику «будівельникам». Броварчани ще після п'ятого туру вперше вийшли на третю сходинку і завдяки сенсації у Запоріжжі утримують її й надалі.

      Відзначимо перші дві перемоги перспективної полтавської команди, якій, щоправда, бракує власного пристойного залу. Міцні середнячки, «Політехнік» та київський «Авіатор», обмінялися перемогами у Донецьку. Ці дві команди ніколи не славилися стабільністю, але відомі тим, що здатні іноді відбирати очки у лідерів.

      Ще одна особливість чоловічого чемпіонату — майже зовсiм немає легіонерів, що для ігрових видів спорту виглядає дивним. Було помічено хіба що у «Портовику» росіянина Ігоря Благонадьожина та грузинського напівсереднього «Шахтаря» Маміа Кобахідзе. Це й не дивно, якщо заробітна плата у чоловічій суперлізі, за винятком особливих контрактів з окремими «зірками», становить 500—1000 доларів на місяць, що для спортсмена складає прожитковий мінімум. Під час Кубка Турчина румунські фахівці розповідали, що у них намітилася тенденція повернення своїх гравців із закордонних клубів, бо й удома почали платити по 10 тисяч євро. Коли це станеться у нашому гандболі, наразі невідомо. Можливо, про те, як зацікавити меценатів, знають автори проекту створення Професіональної гандбольної ліги?

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Чоловіки. Суперліга

Результати матчів 6-го туру:

«Портовик» (Південне) — «Буревісник» (Луганськ) — 36:18, 35:29

«Олімпус-85» (Кишинів, Молдова) — «Шахтар-Академія» (Донецьк) — 33:35, 28:42

ЗТР (Запоріжжя) — «Будівельник» (Бровари) — 31:29, 28:30

«Академія ФК-МАУП» (Харків) — «Динамо» (Полтава) — 22:28,16:35

«Політехнік» (Донецьк) — «Авіатор-НАУ» (Київ) — 30:29, 22:27

      Турнірне становище: ЗТР — 21, «Портовик» — 20 (10 матчів), «Будівельник» — 18, «Шахтар» — 17, «Буревісник» — 13, «Політехнік» — 9 (10), «Авіатор» — 7, «Динамо» — 4, «Олімпус-85» — 4(10), «Академія» — 3.