«Деконвертація» зарплати

28.11.2006

      Не беруся стверджувати, що змагання із тіньовою економікою в найсхіднішому регіоні України вступили в завершальний етап — власне кажучи, з визначенням цього «етапу» взагалі неясно. Однак з явищем відповідні органи таки намагаються боротися.

      Зокрема, нещодавно  Державна податкова адміністрація в Луганській області відзвітувала перед громадськістю щодо своїх успіхів у даній сфері. Йшлося про так звану «зарплату в конвертах». Як повідомила начальник відділу контрольно-перевірочної роботи обласної ДПА Лілія Шаповаленко, податківцями краю з початку року було виявлено та легалізовано працю 3400 громадян, які до того працювали без трудових договорів на 1600 підприємствах.

      Із намальованої пані Шаповаленко картини можна зробити висновок, що «конвертація» зарплатні відбувається доволі рівномірно по населених пунктах — відповідно до чисельності населення в них. Скажімо, в Луганську найманих працівників легалізовано близько дев'яти сотень. Стільки ж — у Сіверськодонецьку, Стаханові, Краснодоні, Первомайську та Лисичанську, але взятих разом. Менше ясності в питанні обсягів, прихованих за даною статтею доходів підприємців. За словами чиновниці, загальна сума їх становить по області 2,5 мільйона гривень. Тобто виходить, що кожному з «легалізованих» працівників «у конвертах» виплачено всього по 735 гривень. Це за десять місяців? Зрозуміло, що одних податкова виявила ще в січні, але ж когось — і в жовтні.

      Ще одна інформація до роздумів, виголошена Лілією Шаповаленко: «А якщо врахувати, що на заробітну плату витрачається 10—15% тіньової виручки, то нескладно уявити обсяги, що відходять у «тінь» та осідають у кишенях бізнесменів». За її словами, «подвійна бухгалтерія найбільше розповсюджена в сфері обігу алкогольної і тютюнової продукції, палива, контрабандних продуктів харчування (ще б пак! — Авт.) і в будівельному бізнесі».

      А ще на східних теренах держави, крім простого приховування зарплати, існує практика її (зарплати) «мінімізації». Це коли офіційно її начебто виплачують, але в розмірах, які іноді навіть менше офіційно встановленого мінімального рівня. Трапляються випадки, коли працівникам гроші за роботу взагалі не нараховують. Скажімо, сьогодні страйкує шахта «Краснопольєвська» в місті Брянка. Там шахтарі десять місяців уже не отримують зарплату. Але ж зрозуміло, що елементарно вижити — не те що працювати в надважких умовах підземелля — стільки часу неможливо, а отже, якісь гроші гірники отримували. Можна  з великою часткою впевненості припустити, що ті самі, які через жодну бухгалтерію не проходили.

      Податківці такими бізнесменами теж цікавляться, причому останні роки півтора — систематично. За даними обласної ДПА, у кожному восьмому із зареєстрованих підприємств і досі офіційна заробітна плата на рівні, меншому від офіційно затвердженого мінімуму, а ще понад 2 тисячі зовсім її не нараховують. Через подібну «економію» щомісячні втрати місцевих бюджетів області становлять 7 млн. гривень.

      Що тут можна вдіяти? Після традиційних перевірок податківців та інших контрольно-ревізійних органів до прокуратури надійшли матеріали по 130 суб'єктах господарювання; у відношенні посадових осіб 20 підприємств порушені кримінальні справи. Усього з початку року проведено близько 1900 перевірок, і «У дев'яти з десяти випадків встановлені порушення трудового законодавства».