Універсальна спортсменка

25.11.2006
Універсальна спортсменка

Вiкторiя тягне жереб на змаганнях з конкуру.

      Свого часу Україна дала світові непересічних особистостей — олімпійських чемпіонів з сучасного п'ятиборства Бориса Онищенка та Івана Дерюгіна. У часи незалежності українці в цьому виді спорту, як кажуть, зірок із неба не хапали. І ось — прорив. На чемпіонаті світу, що відбувся недавно у Гватемалі, луганчанка Вікторія Терещук виграла срібну нагороду. Відтак з’явилася нагода принаймні звернути увагу на «універсальних спортсменів».

      Міністр у справах сім'ї, молоді та спорту Юрій Павленко розповів журналістам, що сучасне п'ятиборство у нас розвивають лише у Донецькій, Луганській, Львівській, Дніпропетровській, Житомирській областях та в Києві. Урядовець визнав, що «універсали» мають величезні проблеми з базами комплексної підготовки.

      Тож у Центральну Америку їздило лише троє наших п'ятиборців. І якщо майстри спорту міжнародного класу львів'янин Євген Боркін та киянин Сергій Кукшин до п'єдесталу не дісталися, то Вікторія Терещук налаштовувалася на перемогу і таки здобула медаль. Полячка Марта Дзядура обійшла луганчанку лише на 24 очки. За своє «срібло» Вікторія одержала звання заслуженого майстра спорту, премію у розмірі щомісячного окладу і президентську стипендію — 6000 гривень. Аналогічні суми будуть отримувати і її тренери —  Сергій Туробов та Андрій Ковальський.

      Цей рік став для луганчанки справжнім відродженням, адже у минулому сезоні вона виступала після складної операції. Як відзначив Сергій Туробов, у Вікторії завжди були проблеми з фехтуванням, але є переваги у кросі та плаванні. Щоб зрозуміти, наскільки дівчині «заважає» шпага, наведемо результати Терещук на Олімпіаді-2004: стрільба — 1060 очок, плавання — 1244, конкур — 1116, крос — 1144, фехтування — 692. Від показника чемпіонки Афін угорки Сусанни Ворош (5448 очок) Вікторію відділило якихось 192 пункти. Ось вам і втрата на фехтуванні у 300-400 очок.

      У цьому сезоні Вікторія, за її словами, намагається виступати частіше, щоб надолужити прогалини у проблемній шпазі. Перед Гватемалою були успішні старти на етапах Кубка світу в Англії, Росії та Угорщині, що дозволяло сподіватися нарешті на титул чемпіонки світу. (До речі, Кубком світу наша «універсалка» вже володіла).

      Вікторія досить довго займалася лише плаванням, у сучасне п'ятиборство прийшла у віці, «коли вже пізно починати». Проте вже за два роки (з 2001-го) вона стала найкращою в Україні і заявила про себе у світовій еліті. На думку Сергія Туробова, Вікторія стабільно прогресує упродовж п'яти років і має шанс виграти у Пекіні-2008.