Кубок чемпіонів без володаря Кубка?

24.11.2006
Кубок чемпіонів без володаря Кубка?

Гравці німецького «Вердера» переграли свого співвітчизника Міхаеля Баллака з «Челсі». (Фото РЕЙТЕР.)

      Як у вівторок попередня команда Андрія Шевченка — «Мілан», так у середу й нинішня, «Челсі», забронювала собі місце у «плей-оф» Ліги чемпіонів після... виїзної поразки з мінімальним рахунком. Позавчора лондонці поступилися у Бремені. Перемогу «Вердеру» приніс влучний удар головою гравця збірної Німеччини Пера Мертезакера. Цікаво, що вирішальну боротьбу на другому поверсі 22-річний захисник виграв у партнера по національній команді Міхаеля Баллака.

      Капітан збірної України цього разу почав матч на лаві запасних, поступившись місцем у стартовому складі молодому нігерійцеві Джону Обі Мікелю. Вийшовши на заміну замість травмованого івуарійця Дідьє Дрогба на 59-й хвилині, Шева дещо загострив гру «аристократів» в атаці. Одного разу партнери (чи не вперше з початку сезону!) довірили Шеві пробити штрафний, але Тім Візе у стрибку перевів пущений низом м'яч на кутовий.

      Мінімальна поразка залишила команду Жозе Моуріньйо на першому місці у групі В, оскільки в Англії «сині» перемогли «Вердер» iз рахунком 2:0. А от вихід до наступного раунду чинного переможця Ліги чемпіонів — «Барселони» — залишається під питанням навіть попри впевнену перемогу каталонців у Софії над «Левськи». За два тижні «гранатово-синім» конче потрібно обігрувати на рідному стадіоні срібного призера чемпіонату Німеччини. А ось «Вердер» влаштує  нічия.

      Тим часом болгарський клуб разом із «Гамбургом» складають усе скромнішу компанію, учасники якої зазнали поразок у всіх п'яти матчах групового етапу.

      Вельми цікавим був позавчорашній матч у Москві. «Баварія», яка зустрічалася зі «Спартаком», стала останньою командою цієї Ліги чемпіонів, яка дозволила суперникам розпечатати свої ворота. Рахунок у матчі красивим ударом зі штрафного відкрив півзахисник збірної України Максим Калиниченко, записавши до свого активу перший гол у Суперлізі. Наш спартаківець вийшов на поле лише вдруге у нинішньому розіграші ЛЧ і нарешті провів на полі всі 90 хвилин. Його команда змарнувала здобуту перевагу й була близькою до поразки, коли чеський легіонер Радослав Ковач із близької відстані вразив ворота Олівера Кана, зупинивши перед тим «снаряд»... своїм причинним місцем. Замість святкувати чех довго лежав на траві й тримався за пах. А Калиниченко зміг навіть ще раз вивести москвичів уперед, але зі схожого штрафного влучив у «молоко».

      У другому матчі квартету В міланський «Інтер» узяв реванш у «Спортингу» за поразку в Лісабоні. Реалізувавши вихід сам-на- сам із голкіпером Рікардо, аргентинський форвард «нерадзуррі» Ернан Креспо вивів чемпіонів Італії до 1/8 фіналу. «Спартак» ще має теоретичні шанси потрапити до Кубка УЄФА, якщо за два тижні здобуде три очки в Португалії.

      У четвірці С команди займалися вже остаточним розподілом місць. Англійський «Ліверпуль» завдав першої поразки в турнірі голландському ПСВ і забронював верхній рядок таблиці для себе, відтак клуб з Ейндховена залишився другим. А французький «Бордо» лише в п'ятому турі зумів вразити ворота суперників — і одразу здобув дебютну перемогу над «Галатасараєм». Відтак срібний призер чемпіонату Франції здобув право продовжити похід Європою у Кубку УЄФА.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Груповий раунд.

5-й тур. Результати матчів середи:

Група А

«Вердер» (Німеччина) — «Челсі» (Англія) — 1:0 (Мертезакер, 27)

«Левськи» (Болгарія) — «Барселона» (Іспанія) — 0:2 (Жулі, 5; Іньєста, 65)

Турнірне становище:

            І     В     Н     П     М     О

1. «Челсі»  5     3     1     1     8-4   10

2. «Вердер» 5     3     1     1     7-3   10

3. «Барселона»    5     2     2     1     10-4  8

4. «Левськи»      5     0     0     5     1-15  0

Група В

«Інтер» (Італія) — «Спортинг» (Португалія) — 1:0 (Креспо, 36)

«Спартак» (М, Росія) — «Баварія» (Німеччина) — 2:2 (Калиниченко, 16; Ковач, 72 — Пісарро, 22, 39)

Турнірне становище:

            І     В     Н     П     М     О

1. «Баварія»      5     3     2     0     9-2   11

2. «Інтер»  5     3     0     2     4-4   9

3. «Спортинг»     5     1     2     2     2-3   5

4. «Спартак»      5     0     2     3     4-10  2

Група С

«Ліверпуль» (Англія) — ПСВ (Голландія) — 2:0 (Джеррард, 65; Крауч, 89)

«Бордо» (Франція) — «Галатасарай» (Туреччина) — 3:1 (Алонсо, 22; Ласланд, 47; Фабер, 50 — Інамото, 73; вилучення: Арда Тюран, 59 («Г»))

Турнірне становище:

            І     В     Н     П     М     О

1. «Ліверпуль»    5     4     1     0     9-2   13

2. ПСВ      5     3     1     1     5-3   10

3. «Бордо»  5     1     1     3     3-6   4

4. «Галатасарай»  5     0     1     4     4-10  1