Турчина пам'ятаємо, і наступне Євро — теж

24.11.2006
Турчина пам'ятаємо, і наступне Євро — теж

У цьому році Ігорю Турчину виповнилося б 70. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

      Одним із небагатьох змагань високого міжнародного рангу, що регулярно приймає Україна, залишається жіночий гандбольний турнір пам'яті легендарного тренера Ігоря Турчина. З п'ятниці по неділю столичний Палац спорту вже водинадцяте  відкриє двері шанувальникам гандболу. Цього разу він проходить під назвою «Турчину-70». Саме стільки років Ігорю Євдокимовичу могло б виповнитися 6 листопада, якби серце Майстра не зупинилося 13 років тому, просто під час матчу. За минуле десятиріччя турнір п'ять разів вигравала збірна України, чотири — збірна Росії, а ще раз — головна команда життя тренера — київський «Спартак».

      Нинішнє свято гандболу зібрало потужний склад учасників. Так, румунки, які приїздили до Києва й торік, останнім часом стрімко прогресують. На недавньому Кубку світу в Данії вони стали другими, перегравши у півфіналі нашу збірну, а у вирішальному матчі поступившись потужним росіянкам лише одним м'ячем. Збірна Бразилії на минулорічному чемпіонаті світу посіла високе п'яте місце, здолавши тоді й українок. Трохи поступається класом двом іншим суперникам збірна Австрії, у складі якої виступають і наші колишні співвітчизниці.

      Напередодні старту змагань другий тренер збірної України Олександр Кубраченко розповів, що штаб національної команди розглядає Кубок Турчина як етап підготовки до грудневого чемпіонату Європи у Швеції. «У нас існує проблема зіграності. Якщо наші суперниці по континентальній першості провели вже десь по 20 підготовчих матчів, то ми почали підготовку лише на Кубку світу в Данії, — каже наставник. — На жаль, у нас немає повноцінного резерву — гідна зміна ветеранам поки що не підійшла. Молоді дівчата, які влилися в команду після «бронзової» Олімпіади-2004 в Афінах, поки що не можуть витіснити зі складу досвідчених Вергелюк, Яценко, Ляпіну».

      На жаль, проблеми зі складом цим не обмежуються. У декретній відпустці перебувають Анастасія Бородіна й Тетяна Шинкаренко. Травмовані воротарі Тетяна Ворожцова і Марія Макаренко, а також Анастасія Сокол. Остання отримала ушкодження вже в першому матчі в Орхусі, але тренерський штаб сподівається на її швидке повернення, бо Настя — чи не єдиний гравець, який може потужно атакувати з далекої дистанції. Досвідчені Олена Радченко й Оксана Райхель не змогли поїхати на Кубок світу через проблеми з візами, але тренуються у таборі команди, тож тренери розраховують на цих виконавиць у найближчих матчах.

      Після Кубка Турчина збірна України відбуде на восьмиденний збір до Запоріжжя, де постарається провести три товариські матчі, один із них — із місцевим «Мотором».

      Дружина великого тренера, Зінаїда Турчина, відзначила в інтерв'ю журналістам, що одночасно з дорослим турніром у Києві традиційно проходить і дитячий. Участь у ньому беруть 12 команд дівчат віком до 16 років з України, Білорусі та Молдови.

      На жаль, цього разу не відбудеться вже звична товариська зустріч ветеранів України й Росії, бо наші друзі-суперниці не змогли приїхати до Києва.

      Віце-президент ФГУ Андрій Бенедіс поскаржився на київську владу й Перший канал національного телебачення, які не бажають анонсувати турнір, хоча зобов'язані це робити у рамках так званої соціальної реклами. А столичний Палац спорту у порівнянні з попереднім роком підвищив орендну ціну

з 25 до 34 тисяч гривень за день. Але проводити змагання в іншому місті організатори не планують, хоча пропозиції з регіонів надходять. Адже Ігор Турчин був киянином, і цей турнір — данина його пам'яті.

      Пан Бенедіс також повідомив, що ФГУ зробила подання, аби присвоїти Ігорю Турчину звання Героя України (посмертно). Сумнівів у тому, що великий тренер гідний такої відзнаки, ні в кого немає, справа  лише за керівництвом держави.

 

ХТО, ДЕ, КОЛИ

Розклад матчів Міжнародного гандбольного турніру серед  жіночих збірних пам'яті

Ігоря Турчина

24 листопада

16.30 — Румунія — Бразилія

18.00 — церемонія відкриття

18.45 — Україна — Австрія

25 листопада

16.30 — Австрія — Бразилія

18.00 — Україна — Румунія

26 листопада

10.00 — Австрія — Румунія

12.15 — Україна — Бразилія