«Гендлерали» вугільних «клондайків», сушіть сухарі

18.11.2006

      Що й казати, парадоксів у вугільному краю в останні роки стільки, що їх можна запросто купчити й вершити в терикон. Особливо це стосується підземного виробництва, де ще недавно трудилися винятково «гвардійці праці». «Гвардійцями праці» хоч-не-хоч змушене себе вважати і все працездатне населення (навіть діти) гірняцьких міст і селищ, яке після закриття шахт подалося самотужки копати вугілля у примітивних «норах». А персони, які організовують і очолюють цей незаконний промисел, звуть себе не інакше, як «вугільними генералами»... Хоча точніше, може, буде таки «гендлерали». Діяльність саме одного із таких спритників перепинили співробітники управління податкової міліції Державної податкової адміністрації в Донецькій області.

      Отже, 40-річний підприємець зібрав бригаду з охочих підзаробити й організував видобуток палива з вугільних пластів, що розташовані на невеликій глибині і свого часу були законсервовані. Далі вугілля звозилося автотранспортом на залізничний майданчик у Шахтарську, взятий в оренду. А після сортування продукцію реалізовували гірничо-збагачувальним підприємствам сусідніх Дніпропетровської та Запорізької областей.

      Перевіркою встановлено, що в ході згаданих операцій підприємець «назбирав» цілу купу різноманітних порушень законодавства. Причому робив це з розмахом — за два роки діяльності обсяги видобутого й реалізованого вугілля становлять 30 тисяч тонн. Досить солідною є й загальна сума проданого палива — 10 мільйонів гривень.

      За виявленими фактами зловживань порушено карну справу ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу України, що передбачає відповідальність за ухиляння від сплати податків у особливо великих розмірах. Однак, як саме відповідатиме за свої дії згаданий підприємець, покаже хід подальшого розслідування справи. Однак цей випадок — пересторога і застереження іншим тутешнім «гендлералам», які досі дуже скептично ставилися до намірів влади і правоохоронців таки покласти край незаконному промислу.