Біда біду наздоганяє

09.11.2006
Біда біду наздоганяє

Вчасне звернення до медпрацівників ще не означає, що пацієнт отримає потрібну допомогу. (УНІАН.)

      Медики Бердянщини продовжують ігнорувати клятву Гіппократа - у цьому впевнені родичі 75-річного мешканця Бердянська, який помер 31 жовтня. Пенсіонер працював на своїй дачі неподалік Дмитрівки, аж раптом йому стало зле. Сусіди викликали для старенького карету «швидкої допомоги», і бригада приїхала доволі оперативно. Оглянувши чоловіка, фельдшер не знайшов підстав для його госпіталізації. Тоді пенсіонер попросив, аби його підвезли бодай до автобусної зупинки. Медики підвезли - і залишили. А бідолаха взяв і помер від гострої коронарної недостатності просто на тій зупинці. В офіційній заяві до прокуратури родичі звинувачують медперсонал Дмитрівської дільничної лікарні в службовій халатності, яка, на їхню думку, і спричинила смерть «сердечника».

      Нагадаю, що за останній час «бомба смерті» з червоним хрестом на боці впала на Дмитрівку вже вдруге. Замітку про смерть 46-річного мешканця Дмитрівки Віктора Лащенка, який протягом трьох днів просив медиків про допомогу, але так і не дочекався «швидкої допомоги», «УМ» опублікувала 27 жовтня. Тоді прокурор Бердянського району Федір Доля запевнив кореспондента, що слідство буде завершене упродовж тижня-півтора. Наразі, як зауважив слідчий Микола Васильєв, затримка за експертизою: «Кримінальну справу порушено «за фактом». Згідно з висновками експертизи щодо причинно-наслідкового зв'язку між смертю Лащенка і неприбуттям «швидкої допомоги», ми будемо визначатися щодо персоналій».

      Виконувач обов'язків голови Бердянської райдержадміністрації Сергій Кеда занепокоєний як цим жахливим «серіалом», так і дефіцитом кваліфікованих кадрів, якими можна було б зміцнити медичну мережу району. Потреба в цьому гостра і нагальна не тільки з огляду на дві надзвичайні події, які сталися у Дмитрівці - днями у професійній непорядності було звинувачено і медперсонал Андріївської центральної райлікарні (ЦРЛ).

      Як розповів «УМ» слідчий Микола Васильєв, семирічну Тетянку Долідзе, яка стала жертвою аварії, привезли до районного шпиталю в Андріївці ще 25 жовтня. Стан здоров'я дівчинки оцінювався як важкий - Тетянка отримала черепно-мозкову травму, перелом носа та пошкодження нирки. Школярка - прийомна донька подружжя Колмакових, мешкала в українському селі Успенівка. Родина Тетянки дуже переживала за травмоване дівча, і побачивши, що лікування в Андріївській ЦРЛ не дає бажаних результатів, наполягала на переведенні малої пацієнтки до реанімації дитячої лікарні Бердянська (за збігом обставин дівчинку перевозили 31 жовтня - у той момент, коли на автобусній зупинці під Дмитрівкою помирав пенсіонер).

      Наразі дитина перебуває у стабільно важкому стані. Завідуючий реанімацією Борис Сухоруков повідомив мені, що «сьогодні - завтра дівчинку перевезуть до обласної лікарні». На тлі такого фахового ставлення до лікування Тетянки медперсонал Андріївської ЦРЛ виглядає надто блідо, вважає подружжя Колмакових. І в офіційній заяві до прокуратури звинувачує районних «ескулапів» у службовій халатності.

      Принагідно зауважу, що керівники району боляче сприйняли докір на свою адресу, висловлений у публікації «УМ» від 27 жовтня щодо недостатнього фінансування сільської медицини: з бюджету району, мовляв, даємо їм усе, що передбачено! Водночас ніхто не спростовував того факту, що харчування в сільських шпиталях менш калорійне, аніж, скажімо, в СІЗО, а ліки пацієнти купують за власний кошт! Це, мовляв, типова для України картина...

      Згоден. Однак як за таких реалій керівники району можуть стверджувати про достатнє фінансування медицини Бердянщини? Не від «жиру» ж головний лікар Андріївської ЦРЛ, як і багато його колег, видав було антиконституційний наказ, яким затвердив перелік і тарифи на платні медпослуги. Довелося втручатися прокуратурі району. Така вже наша (парламентсько-президентська) держава: жорстко відстежуючи прозорі «маршрути» бюджетної гривні, якщо йдеться про інтереси не олігархів, а маленьких українців, водночас продовжує утримувати медицину та низку інших соціальних галузей на голодному пайку.